De bleke vermoeide gezichten van Joris van der Poel en Arend Lakke (“We zijn overal bij, maar ook geen 21 meer, dat begint zijn tol te eisen”) lichten op zodra het publiek, de noodverlichting, geluidsinstallatie en vooral de toekomst van Het Magazijn ter sprake komen. Twee maanden is de kelder nu open, tijd om terug en vooruit te blikken. Voor de gelegenheid is ook Jarrell Drenthem Soesman van District25 (die de vrijdagnacht voor hun rekening nemen) aangeschoven. “Dat één van je maten naar buiten komt en zegt ‘what the fuck, dit op zondagnacht in Den Haag.’”

Een donkere grijze deur, luguber gangetje, nog een deur en dan… een pikdonkere kelder en muur van geluid. Elke vrijdag en zaterdag is Het Magazijn vol, vaak met rijen voor de deur. Het Magazijn is jij, de dj en de geluidsinstallatie. Er is beneden geen plek om lekker te zitten, geen plek om bij te praten en de kans dat je hier de liefde van je leven kunt versieren is ook nihil (behalve misschien in de rokers-area boven). Hoe beleef je zo’n openingsweekend in juli? Arend: “Je ligt de eerste nachten toch wel wakker. Wat gaat er gebeuren? Komen er mensen? Moeten er toch zitplekken bij? Is het niet te donker? Uiteindelijk viel het allemaal hartstikke mee. Het is alleen maar druk geweest.” Lichte trots in de stem: “Dan heb je opeens een club.”

“Mensen komen de deur door en dan staan ze echt verbaasd met grote ogen te kijken” aldus Joris, “sommige mensen komen elk weekend terug.” Hij gaat door, “Het echt vette is dat de dj’s zo enthousiast zijn. We krijgen bedankmailtjes, dj’s willen terug komen.” Jarrell valt hem bij: “Veel mensen hadden van te voren het idee dat het te klein zou zijn (150 man max -red), maar dat is niet zo. De intimiteit is onze sterkte, het is altijd gezellig en artiesten hebben dus altijd een goede avond.” Joris gaat verder, “Juist omdat het zo klein is, is er voor veel dj’s ruimte om uit te pakken en buiten hun paden te treden.”

Oke, allemaal koek en ei dus, er moet toch wel iets zijn tegengevallen zijn? “Noodverlichting! Na het eerste weekend hebben we direct nieuwe noodverlichting gekocht, die eerste waren echt een soort…. hoe zeg je dat….” Jarrell valt bij: “TL-buizen!”, “Ja een kantoorsfeer. Dat hebben we direct aangepakt.”

Dat de noodverlichting “te licht” was, ligt in het verlengde met de visie die Joris en Arend van te voren verkondigen: Het Magazijn moest anonimiteit ademen, inclusief streng deurbeleid. Wat is daar nu nog van over? Joris: “Eigenlijk bijna alles wel. We dachten dat we een heel streng deurbeleid zouden hanteren, dat is allemaal wat vriendelijker geworden.” Jarrell: “Er is in het begin natuurlijk natuurlijk een verwachting geschept, maar dat is buiten onze macht omgegaan. Vooral de media gingen elkaar napraten, en mensen kregen daardoor een verwachtingspatroon. We kwamen al snel tot de conclusie, dit is niet hoe we het bedoeld hadden.” Arend gaat verder. “We zijn gaan uitleggen waarom we dingen doen, waarom het zo donker is en waarom we het zo donker willen houden. Nu weten veel (vaste) bezoekers wat er van ze verwacht wordt.” Joris: “Qua kernwaarden zijn we goed op weg. Gelijkheid is extreem belangrijk. We zijn streng op harassment dingen, iedereen is op zijn plek.” Jarrell: “We creëren de juiste situatie om jezelf te kunnen verliezen in de muziek.”

De vrijdagnacht wordt voor de rekening van District25 genomen (bekend van The Crave). Spannende keuze? Joris: “Onze visies zijn hetzelfde," Arend valt direct bij: “Ik vond het juist niet spannend, District was er al, The Crave was er al. Wij zijn nu een plek waar zij dat wat zij al opgebouwd hadden een plek kunnen geven.” Jarrell: “We hebben vanuit District natuurlijk echt een doel voor ogen, we boeken nu vooral dj’s die dicht bij ons staan waar we al een band mee hebben. Die zijn mega enthousiast. We hopen op die manier steeds een stapje verder te komen, de naam te verspreiden. We zijn een kleine club maar willen wel graag die grotere namen binnenhalen, die moeten komen omdat ze weten dat het een speciale plek is, met echte liefhebbers, waar het altijd gezellig is. ‘Ik wil daar gestaan hebben. Ik wil daar een avond lang draaien.’ Daar gaan we voor.”

De komende maanden gaat de club op dezelfde voet door, met één grote toevoeging: “Voor het eerst gaan we ook op donderdag open, kijken of we dan wat leuks kunnen doen “ De eerste keer dat de club ook op donderdag haar deuren opent is 21 september. Joris: “Met MIIIA, een dame die we gezien hebben in China. Een echte beuker." Arend “Zij is echt een zwaargewicht in China, terwijl ze piepklein is, die komt hier de eerste donderdag de tent afbreken.”

De Haagse donderdagen zijn de speelplaats van studenten, die bier drinken en dansen op foute hits, is er wel ruimte voor een echte clubavond voor kenners? Joris: “Het ding is wel dat het echt een experiment is die donderdagen, er is al zoveel te doen. We horen veel mensen klagen, we missen dansen, dat bieden we nu aan. Als nu blijkt dat het alleen klagers waren die niet komen dan stoppen we er direct mee.” Arend: ““Donderdag 28 september hebben we een all nighter van JEANS, waar hij zelf heel veel zin in heeft, en een week later Van Anh (all nighter).  We gaan dus echt lokaal zitten op de donderdag.” De entree zal op de donderdagen goedkoper zijn (zes euro) en zal om 23.00 uur al beginnen. “Dan kan men de dag erna ook weer naar werk.”

Het Magazijn lijkt dus zijn plekje te hebben verworven en groeit door. Wat was in de afgelopen twee maanden een hoogtepunt? Joris: “Anthony Parasole!”, Jarrell valt hem met lichte opwinding in zijn stem bij: “Jaaa dat was vet! Dat was dan ook zo’n moment dat je van bezoekers feedback kreeg, Dat één van je maten naar buiten komt en zegt ‘what the fuck, dit op zondagnacht in Den Haag.’ En de kelder stond vol, dat we dat in zo’n korte tijd hebben opgezet, er is echt iets bijgekomen.”

Waar staat de club over een jaar? Arend: “Met hopen? Dan hoop ik dat we op zondag ook open zijn.” Joris: “Dan hoop ik dat het Haagse publiek echt klaar is voor lange nachten.”Jarrell “Dat mede door een plek als deze de haagse elektronische scene – binnen en buiten stad – steeds meer kleur krijgt.”

Programma september / oktober

15-Sep - Club25 Special . Matrixxman (US) 
16-Sep - Het Magazijn . AB3 invites: Oberman & Oceanic 
21-Sep - Het Magazijn . Marco Duits & MIIIA (CN)
22-Sep - Club25 . Antenna & Steve Motto Antenna & Steve Motto
23-Sep - Het Magazijn . GoldFFinch (BE)
28-Sep - Het Magazijn . JEANS - all night 
29-Sep - Club25 . Parrish Smith & twice upon a time 
30-Sep - Het Magazijn . Taped Artifact Label Night 
05-Oct - Het Magazijn . Van Anh - all night
06-Oct - Club25 . Marsman & Slick Chick
07-Oct - Het Magazijn x NHS . Spokenn (Ferro & Reiss) - all night 
12-Oct - Het Magazijn . Het Gore Lef & Odd_Mind 
13-Oct - Club25 . Unit Moebius (live) & Lenson
14-Oct - Het Magazijn . JP Enfant & MOKAL J
19-Oct - Het Magazijn . Andre Agressi & Vruchtenhagel 
20-Oct - Club25 . DJ TLR & Lake Haze (PT) 
21-Oct - Het Magazijn . Alex.Do (DE) - all night 
26-Oct - Het Magazijn . Afgang Noord & Mary Lake 
27-Oct - Club25 . Woody & Tala Drum Corps 
28-Oct - Het Magazijn . Mirella Kroes & Vesper Mirella 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl