Op de Haagse podia zien we de laatste tijd regelmatig de naam Charlie Orleans voorbijkomen. De band opende voor The Great Communicators, speelde op Hipfest, in het Paardcafe, bij Kompaan enzovoorts. Maar wat weten we over zanger/gitarist Benjamin Moraal? Nog heel weinig, maar gelukkig is er team Oh Ja Joh?!? om daar korte metten mee te maken.

Naam
Benjamin, of Ben, Moraal

Geboortedatum en -plaats
Ik ben geboren op 26 januari 1987 in Den Haag.

Broers/zussen
Pien, mijn zus, is drie jaar ouder en ik heb er sinds vijf jaar twee stiefbroers bij. Dat is een tweeling, Robbie en Martin. Als we met zijn vieren samen zijn, is het heel gezellig.

Huisdieren
Ik ben opgegroeid met honden maar op dit moment: nee. Mijn moeder heeft een hond, Billie, en dat vind ik een beetje mijn hond. Een Franse bulldog, net een varkentje. Die stinkt nog erger dan ik.

Sport
Ja. Ik doe aan bootcamp en ik ben tegenwoordig fanatiek aan het hardlopen, lekker op het strand en in de duinen. Ik heb laatst voor het eerst de 10 kilometer van de cpc gelopen en heb er drie kwartier over gedaan. Nu ben ik supergemotiveerd en blijf ik bezig.

Beste gewoonte
Dat ik tegenwoordig alle foute dingen van me af heb geschoven en dat ik nu heel gezond leef. Geen alcohol, geen roken, geen drugs, geen koffie en gezond eten: weinig vlees en veel groente. Vroeger dronk ik heel veel, maar nu heb ik de meest gezonde pis die je ooit hebt gezien.

Slechtste gewoonte
Waar begin ik? Ik ben nogal een kluns. Als ik sta op te bouwen op een podium ben ik degene die over alle kabels pleurt en dat ziet iedereen dan. Vervolgens stoot ik mijn hoofd tegen de microfoon en vraag ik me af waarom er geen geluid uit mijn gitaar komt terwijl die niet is ingeplugd. En onzeker zijn. Dat eet me soms volledig op. Dat is lastig als je nummers probeert te schrijven.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Zoals ik al zei hield ik vroeger wel van een borrel dus die lijst is oneindig en niet voor herhaling vatbaar. Wat ik wel kan noemen is niet echt een actie, maar een hoop mensen die mij kennen weten dat ik zo vaak ondergescheten ben door vogels dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Ik weet dat het ruim boven de 20 zit. Het gebeurt dan ook meestal als ik lekker op een terras zit. Het is niet een actie, maar wel beschamend.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Mijn deurbel doet het niet dus ik kan niets laten bezorgen. Als die het weer zou doen, dan zou ik wat vaker pizza bestellen. Een keer in de week mag dat. Ik eet gezond, maar pizza kan ik soms niet laten.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Als ik vrij ben ga ik me meteen klaarmaken om hard te lopen of te bootcampen. Als het een doordeweekse dag is waarop ik moet werken, dan zet ik lekker een theetje, ga ik douchen en dan ga ik daarna lekker op de bank mijn yoghurt met cruesli eten. Met een spinaziesmoothie erbij.

Favoriete plek in Den Haag
Scheveningen. Dat is lekker algemeen, maar Scheveningen in zijn geheel. Ik hoor mensen soms negatief praten over Scheveningen, over dat het zo toeristisch is, maar het is echt mijn allerfavorietste plek. Ik wil er eigenlijk heen verhuizen. Ik woon nu leuk in het Zeeheldenkwartier, maar Scheveningen is echt de shit.

'Ik heb de gezondste pis die je ooit hebt gezien'

Benjamin Moraal

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Muzikaal gezien gebeurt het allemaal in het centrum en dat is heel fijn, maar er is nog zoveel meer plek in Den Haag. Ik zou het fijn vinden als er daar meer op wordt ingezet, dus buiten de Grote Markt en de paar honderd meter eromheen. Wie dat al goed doen, zijn Lesley en Alexander van Hipfest en Maatschappijpop. Die zetten Scheveningen heel goed muzikaal op de kaart, vooral sinds Fast weg is.

Stamkroeg
Ik drink niet meer dus mij vind je niet zo snel in de kroeg. Er zijn wel tentjes waar ik graag kom zoals Appeltje Eitje en Hometown Coffee, maar ik heb niet een stamkroeg.

Beste Haagse initiatief
Dan zeg ik Hipfest. Wat Lesley en Alexander doen vind ik heel goed. Ze doen het voor Scheveningen, waar ik sowieso graag kom, en ze kiezen ervoor om het kleinschalig in allerlei horecagelegenheden te houden. Verder selecteren ze vaak de wat kleinere bandjes die in het centrum niet gauw een voet tussen de deur krijgen. Ze zijn er voor bands die nog wel wat hulp kunnen gebruiken en daar mogen ze van mij een medaille voor krijgen.

Haagse band van het moment
Daar ben ik totaal niet bij betrokken. Ik scherm me daar bewust van af, want dat leidt me af van wat ik zelf probeer te doen. Maar dan zeg ik toch The Indien, want ik ben nogal fan van het nummer ‘Summer Night’. En laatst hoorde ik toevallig een paar nummers van The Stangs, op Record Store Day, en dat vond ik ook wel groovy.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Heel veel mensen. Ik vind dat alle Haagse bands die nu groot zijn het zeker hebben verdiend en goed zijn, maar ik heb genoeg bands gezien die net zo goed zijn die geen voet tussen de deur krijgen. Dan kan je zeggen dat de band zelf beter zijn best moet doen of harder moet werken, maar ik vind dat tweerichtingsverkeer. Het zou mooi zijn als organisatoren en programmeurs soms verder kijken dat de geijkte namen.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Dat weet ik niet. Ze zijn allemaal met een reden uit elkaar gegaan, dus dat zal wel kloppen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Het lijkt me wel leuk om met een Japanner te ruilen, met een bejaard oud mannetje in Tokyo dat de hele dag een beetje loopt te chillen. Aan de andere kant lijkt het me ook wel leuk om een dag Mick Jagger of Keith Richards te zijn om dat eens mee te maken.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Stress. Ook heb ik hele zware OCD en dat kan me ook wakker houden. Dan lig je in bed, blijf je maar doormalen en voor je het weet ben je drie uur verder.

Beste nummer aller tijden?
Dat is dus gewoon niet mogelijk. Dat wisselt net zo vaak als het weer hier. Op dit moment zou ik zeggen ‘Everything You've Come To Expect’ van The Last Shadow Puppets. Dat nummer is echt epic, ik kan het 100 keer op een dag luisteren. En morgen is het weer een ander antwoord.

De beste liedjes volgens Benjamin Moraal

Wat is je grootste guilty pleasure?
Muzikaal zeg ik Coco Jambo van Mr President en in het algemeen Caramel Viennetta. Viennetta is echt not done, maar het is zo lekker.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik heb echt een heel slecht geheugen dus ik zou het niet kunnen zeggen. Er zijn een paar opties. Het gunstige antwoord is iets van Michael Jackson, maar het zou ook zomaar iets van Captain Jack geweest kunnen zijn. Of het is de soundtrack van Batman Forever, die is echt megagoed. De film is heel slecht maar dat is echt een goede soundtrack.

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
Oude Motown nummers van The Supremes en The Marvelettes. En ik luister veel naar The Last Shadow Puppets en Alexandra Savior. Supergoed.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Geen enkele. Dat is een kwestie van smaak en daar bemoei ik me niet mee.

Benjamin Moraal

Bron van inspiratie
Afgezien van dat ik niet ga antwoorden met van welke bands ik lekker zit te lenen, ga ik heel graag ‘s avonds in mijn eentje naar de film. Als het een goede film is, inspireert het me. Ik heb zo’n pas en ga heel vaak naar de film. Dat inspireert echt. En de mensen om me heen.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik verwacht over 10 jaar in Scheveningen te wonen of in het buitenland.

Vraag van James Burki: als je niet deed wat je nu doet, waar zou je dan in willen uitblinken?
Moet ik dat dan interpreteren alsof muziek zogenaamd mijn beste ding is? Dan zou ik graag een goede acteur zijn. Omdat films me inspireren lijkt dat me echt tof om te kunnen. Of ik zou zo iemand willen zijn die zich voor een goed doel inzet, die er helemaal voor gaat en waterputten gaat graven in Afrika. Maar dat ben ik niet.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat of wie krijgt jou het hardst aan het lachen en waarom?