Afgelopen zaterdag kwam de eerste single van The Navigators genaamd ‘The Rock’ uit. James Burki, de bassist van deze band heeft het erg druk want kort daarvoor 'dropte' hij zijn eerste solo-nummer ‘Brother, We’re Here To Dance’ inclusief videoclip. In de zomer komt zijn volgende videoclip er aan. Maar zo lang kunnen wij niet wachten dus vroegen we deze muzikant én barman van het HPC de gebruikelijke vragen onder het genot van een biertje op de Grote Markt.

Naam
James Michael Burki

Geboortedatum en -plaats
5 augustus 1995, Den Haag

Broers/zussen
Ik heb twee broers. Een oudere broer genaamd Billy, hij is 24 en zit ook in de muziek. Verder heb ik ook een jonger broertje, Jack, van 4 jaar

Huisdieren
Ik heb twee katten, ze heten Marcus en Domino

Sport
Nee, of jawel: ik schaak

Beste gewoonte
Als ik iets leuk vind om te doen, kan ik erg gedisciplineerd zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld niet bezig ben met muziek maken, heb ik altijd de behoefte om daar dan toch mee te beginnen. Soms zit ik bijvoorbeeld op de Grote Markt bier te drinken maar heb ik de hele tijd in mijn achterhoofd dat ik als ik thuis ben weer verder moet gaan met muziek maken.

"Ik slaap veel, echt heel veel"

Slechtste gewoonte
Ik slaap veel, echt heel veel. Dat gaat soms ten koste van andere belangrijke dingen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Wat een vraag zeg. Ik weet het niet eigenlijk, ik kan niet zo snel iets bedenken. Ik schaam me meestal niet zo snel dus ik zou het niet weten. Ik ben natuurlijk wel eens heel erg dronken geworden op feestjes, zo veel dat het een beetje gênant wordt, maar om nou te zeggen dat ik me daarvoor schaam.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Kapsalon

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik zet een kop koffie met een muziekje op de achtergrond. Simpele, instrumentale achtergrondmuziek.

Favoriete plek in Den Haag
De Haagse Bluf, dat vind ik een heel relaxed plekje. De sfeer die daar hangt is heel fijn en het ziet er ook erg leuk uit

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou meer podia willen zien. Sinds de Supermarkt weg is blijven de Zwarte Ruiter, het Paardcafé en het Paard over. De Ruiter en het Paardcafé zijn echt starterspodia en het Paard is weer hoog niveau, er zit niks tussen. Ik zou graag een poppodium zien waar nieuwe bandjes kunnen spelen en tegelijkertijd ook een act als Chef’Special of Typhoon kan staan.

Stamkroeg
Het HPC. Ik werk daar als vrijwilliger, de mensen zijn fijn en ik repeteer daar ook vaak. Het is ook nog eens om de hoek bij mij, dus zonder twijfel is het HPC mijn stamkroeg.

Beste Haagse initiatief
Koningsdag is natuurlijk net achter de rug dus misschien klinkt het wat afgezaagd maar ik vind Life I Live echt te gek. Ook nu het twee dagen duurt. Hoe meer acts kunnen spelen, hoe beter lijkt mij. Ook vind ik Parkpop echt leuk, dat is zo gezellig.

Haagse band van het moment
The Deaf is altijd wel een soort van voorbeeld geweest voor mij en The Indien vind ik ook vet. Maar er zijn ook kleinere acts waar ik altijd fan van ben geweest, Replayced en Forever Saturday bijvoorbeeld. Die heb ik ook altijd te gek gevonden.

Overschat in de Haagse scene?
Nou, ik weet niet of ik iets overschat vind. Ik vind meestal dat er te weinig liefde is voor bepaalde bands. Als mensen het leuk vinden wat jij doet dan is dat meestal genoeg, dan kan ik het leuk vinden of niet, het wil niet zeggen dat het overschat is.

Onderschat in de Haagse scene?
Ik vind Rachman X Nova echt heel gaaf. Die zouden wat mij betreft nog wel wat meer liefde mogen ontvangen, ik ben ook echt benieuwd naar het materiaal dat ze uit gaan brengen. Ook vind ik Banner. cool.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Taymir vond ik cool, die hadden nog zo veel kunnen bereiken, het is echt zonde dat zij zijn gestopt. Verder vind ik het bijvoorbeeld jammer dat Los Jalapeños en Garlic uit elkaar zijn gegaan. En Blue J was te gek, ik vind het zo fucking jammer dat ze gestopt zijn.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Brendon Urie, van Panic! At The Disco. Die gast is helemaal gek. Hij doet ook zo veel shows op vette locaties, in Amerika en in de rest van de wereld. Ja, ik zou graag wel een keer met hem willen ruilen en zien hoe het is om zo’n leven te leiden.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Als ik nog werk te doen heb. Ik ben echt iemand die nachten door kan halen achter zijn laptop. Meestal werk ik dan aan muziek. Soms is het al lang tijd om te slapen maar dan heb ik alsnog de drang om verder te gaan.Ik wil het dan zo graag goed afmaken en dan maakt het niet uit dat het vier uur in de morgen is, ik wil gewoon door.

De beste liedjes ooit, volgens James Burki

Waar luister je de laatste dagen naar?
Amerikaanse muziek die erg geïnspireerd is door de jaren ’80 met name. The 1975 en Lany vind ik de laatste tijd echt goed. Maar ook wat “makkelijke” muziek zoals Sigala.

Wat is je grootste guilty pleasure?
‘Do You Believe In Live After Love’ van Cher is wel erg lekker maar ook heel fout. Ook vind ik de nieuwe plaat van Carly Rae Jepsen echt te gek. Als je ‘Call Me Maybe’ kent dan snap ik dat het als slecht kan worden ervaren maar stiekem zijn het gewoon echt goede popsongs.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was Dookie van Green Day en daar begon alles ook mee. Poppunk is voor mij ook het muzikale begin geweest. Billie-Joe is ook altijd een groot voorbeeld voor mij geweest. Ik wilde dat ook, daarom ben ik muziek gaan maken. En de eerste die ik ooit kreeg was de eerste van Black Sabbath. Kort daarna kreeg ik Metallica (black album) van Metallica. Ook die twee platen hebben veel gedaan voor mijn ontwikkeling.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik weet het niet. Ik ben heel liefdevol, iedereen zou muziek moeten kunnen maken, ongeacht of ik het goed vind of niet. Dat gezegd hebbende wil ik wel kwijt dat ik het niet heb op de Chainsmokers. In feite maken zij heel vaak hetzelfde liedje en krijgen daar dan allemaal credits voor, hoeft niet.

James Burki

Bron van inspiratie
Jong zijn, naïef zijn, liefde. En ook uit het optreden haal ik echt veel energie, dat is net als drugs gebruiken, je krijgt zo’n kick en het voelt zo goed. Uit die dingen haal ik echt mijn inspiratie. Dat merk je ook bij ‘Brother, We’re Here To Dance’, het refreintje is voortgekomen uit een avondje stappen met vrienden en ik probeer zo veel mogelijk van dat gevoel er in te leggen.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Nee, ik heb de droom om naar Los Angeles te gaan. Ik heb iets met Amerika en dan in het bijzonder met LA. Ik zou het echt gaaf vinden om daar muziek te kunnen maken, dat is wel echt een doel voor mij. Die hele scene leeft zo veel meer dan hier, daar is het echt gaande.

Vraag van Dennis Kuiper: wat voor festival zou jij willen organiseren in Den Haag?
Misschien een goed poppunk festival, dat zie je niet zo vaak. Er is op dat gebied ook genoeg te ontdekken dus in feite kan er een goede line-up worden gecreëerd. Anders is een goed indiepop festival ook iets dat Den Haag zou kunnen gebruiken denk ik.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als jij dat gene wat jij het beste kan zou moeten ruilen voor iets anders waar je dan even goed in zou worden, wat zou dat dan zijn? Of eigenlijk, als je niet deed wat je nu doet, waarin zou je dan willen uitblinken?