Ze zingt in Replayced, stond achter de bar in Musicon en is 24/7 op de Grote Markt en in het Paardcafé te vinden. Eline van Liere is een persoon die je overal waar muziek is in Den Haag wel tegen zult komen. Binnenkort vertrekt ze op een sabbatical naar de Verenigde Staten en moet Den Haag het een tijdje zonder haar doen. Geen zorgen, Replayced blijft wel bestaan en na haar terugkomst zal er waarschijnlijk ook een soloproject aankomen. Als ware het een afscheidsgeschenk onderwierpen wij de jonge zangeres aan ieders favoriete interviewrubriek; de Oh Ja Joh!?

Naam
Eline Sophie van Liere

Geboortedatum en -plaats
20 april 1996 in Den Haag

Broers/zussen
Ik heb twee ‘echte’ broers, eentje ouder en eentje jonger dan ik. Ze heten: Art en Rik. Verder heb ik twee oudere halfbroers, die heten Leon en Duco.

Sport
Nee, vroeger heb ik geturnd en gehockeyd, maar toen ik met muziek maken begon was er niet echt meer tijd om te sporten dus ben ik er mee gestopt, dat vind ik eigenlijk wel jammer.

Beste gewoonte
Ik ben heel eerlijk, ik spreek altijd de waarheid.

Slechtste gewoonte
Die eerdere eerlijkheid is gelijk ook mijn slechtste gewoonte. Ik zeg altijd wat ik denk en kan erg direct uit de hoek komen. Dat betekent aan de ene kant dat mensen weten wat ze aan je hebben maar het kan ook als slecht ervaren worden. Ik heb niet echt een filter en ik zou nooit liegen om iemand zich beter te laten voelen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik denk dat het moment dat ik op Parkpop 2014 speelde erg gênant was. Ik was het shirt waarin ik wilde optreden vergeten en ik stond dus in een Musicon-shirt de soundcheck te doen maar ik wilde voor geen goud de show in dat shirt doen. Ik heb toen een heel lelijk jongensshirt geleend van een van de medewerkers. Toen we op gingen om te spelen zag ik dat de persoon die mijn shirt was gaan halen gearriveerd was dus ben ik na het eerste nummer naar de backstage gesprint om dat andere shirt aan te trekken. Die actie werd niet echt gewaardeerd door het publiek, ze vonden het onprofessioneel.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat eigenlijk nooit wat bezorgen. Ik vind het online bestellen van kleding of eten eigenlijk best wel kut. Ik heb ook niet altijd zoveel geld om iets te laten bezorgen, maar als ik iets wil hebben ga ik liever gewoon naar de winkel.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Roken en muziek aanzetten. Ik heb er niet echt een ritueel voor, ik ben namelijk altijd te laat als ik wakker word. Ik heb dus helemaal geen tijd om tosti’s te maken of eitjes te bakken. Ik rook een peuk en ga door.

Favoriete plek in Den Haag
Het is een enorm cliché maar toch wel echt de Grote Markt. Ook is Musicon een van mijn favoriete plekken. Ik heb daar een groot deel van mijn leven doorgebracht dus ook al is het best buiten het centrum vind ik dat ook een leuke plek.

"Ik vind het online bestellen van kleding of eten eigenlijk best wel kut."

Eline van Liere

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik weet niet of het aan mij ligt en dat ik gewoon alles mis, maar ik had het idee dat er vroeger veel meer optredens waren in Den Haag. In de tijd van de Supermarkt waren er op dinsdag en woensdag nog optredens. Ook mis ik wat meer jamsessies, volgens mij is de enige échte jamsessie die in de Rootz op zondag maar verder is het allemaal een beetje karig.

Stamkroeg
Vroeger was het Musicon maar nu is het voornamelijk het Paardcafé. Ik ben tegenwoordig minder vaak in Musicon.

Beste Haagse initiatief
De festivals waarbij het hele centrum betrokken is. Bij Life I Live, de Haagse Popweek en Sniester is het tot aan de Veenkade feest. De hele stad leeft dan op, zelfs het Plein doet dan mee.

Haagse band van het moment
De Kraaien. Het is misschien niet de beste band van het moment maar ik was mee op tour met ze en ik vond dat zo bijzonder om te zien hoeveel het voor sommige mensen betekent. Je ziet mensen met Kraaien-tattoos en iedereen gaat helemaal los. Als je kijkt naar hoe vaak ze op de radio zijn en dergelijke zullen ze waarschijnlijk niet de allergrootste zijn, maar alles er omheen is zo bijzonder. En dat maakt dat het voor mij de Haagse band van het moment is.

Overschat in de Haagse scene?
Ik heb het idee dat Den Haag tegenwoordig wat toffere plekken probeert te creëren maar dat lukt niet echt. De Magistrat zou een hippe technotent worden maar dat is ook wel een beetje geflopt, ondertussen valt er wel steeds meer weg. Die rooftopbar waar we nu zitten hadden we nog niet en vind ik nog wel leuk, maar in het hele idee van een hippe tent geloof ik niet echt.

Onderschat in de Haagse scene?
Ik heb niet echt het idee dat er iets onderschat wordt. Wel merk ik dat mensen vaak denken dat als je niet in een bepaalde ‘scene’ zit sommige voordelen van de stad niet kunt meekrijgen. Maar dat is helemaal niet waar eigenlijk, je kan vaak vrij gemakkelijk met mensen in contact komen die je kunnen helpen. Dus misschien wordt het gemak waarmee je ‘er bij kunt horen’ onderschat.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
F! Zonder twijfel. Voor mijn gevoel was de tijd toen ook veel leuker. De Supermarkt bestond nog en alles was nog goed ofzo. Dat kan ook aan mijn beleving liggen maar ik kijk echt met heimwee terug naar die periode.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou zeggen Kurt Cobain, maar toch liever niet haha. Eigenlijk zou ik Zach de la Rocha van Rage Against The Machine heel graag willen zijn. Ik kijk hun optreden op Pinkpop in 1993 heel vaak terug en alles daaraan is zo intens en magisch

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Alles. Ik pieker best veel, maar niet alleen ’s nachts. Ook omdat ik altijd te laat kom slaap ik slecht. Ik wil het moment van me verslapen altijd heel erg uitstellen en daardoor blijf ik wakker liggen, wat eigenlijk heel onlogisch is want dan blijf je juist langer slapen.

Beste nummer aller tijden?
Ik zou als ik slechts muzikaal zou kijken zeggen ‘Black’ van Pearl Jam. Maar eigenlijk vind ik ‘Even Now’ van William Fitzsimmons nog mooier. Het is zo klein en minimaal dat het veel bijzonderder is voor mijzelf. Ik heb het ook op mijn zij getatoeëerd staan, dat betekent wel dat ik het echt heel leuk vind.

"Toen F nog bestond was alles nog veel leuker."

Eline van Liere

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik hou heel erg van countrymuziek. Mensen zien mij best vaak als rockchick, er zijn zelfs mensen -die mij niet goed kennen- die mij associëren met metal ofzo. Maar ik luister eigenlijk veel country, iets dat in Nederland heel erg suf gevonden wordt. Ik hou ook wel van Ronnie Flex en B-Brave, van die laatste heb ik zelfs een poster hangen en ik heb met ze op Schollenpop gespeeld.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Shakira met ‘Don’t Bother’, ik was vroeger superfan van haar.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik luister veel naar Kurt Vile en Benjamin Francis Leftwich. Er is de laatste tijd niet heel veel bijgekomen waar ik echt van houd. De laatste plaat van Bruno Mars vond ik ook vet en ik blijf altijd naar Pearl Jam luisteren.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Clear The Silence.

Bron van inspiratie
Met name andere artiesten. Ook wel een beetje je eigen gevoel ofzo maar met name de energie en muziek van andere muzikanten. Soms ga ik naar optredens en dergelijke en dan als ik thuis kom heb ik weer allemaal inspiratie om te schrijven. Dus ik denk dat ik de meeste inspiratie uit andere artiesten haal.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja zeker, ik ga binnenkort naar Arizona maar ik ben echt van plan om terug te komen. Ik heb nu wel een ‘Den Haag-pauze’ nodig maar ik kan het me niet voorstellen om nooit meer terug te komen naar deze stad.

Vraag van Emmaly Brown: Wat is je favoriete Disneyfilm?
Mulan. Die hele Chinese vibe vind ik heel vet en het verhaal vind ik ook cool.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welke plaat had nooit gemaakt moeten worden?