Ramon Fehling is één van de zes mensen die Schollenpop organiseert, dit jaar alweer voor de 21e keer. Zelf maakt hij geen muziek maar met grote regelmaat kom je hem tegen bij Haagse concerten en festivals. 'On the lookout' voor die ene band die niet zou misstaan op de volgende editie van Schollenpop (op 5 augustus dit jaar!). Hij heeft zich goed voorbereid op het Oh Ja Joh gesprek en heeft alvast de nodige platen uit de kast getrokken.

Naam
Ramon Fehling

Geboortedatum en -plaats
20 september 1972 in Den Haag / Scheveningen

Broers/zussen
Ik heb een zus, Mandy, die is vier jaar jonger.

Huisdieren
Ik heb een hond en een goudvis. Een hele lieve hond. Die goudvis is heel oud. Ouder dan die hond...

Sport
Je zou het misschien niet zeggen, maar ik doe heel veel aan sport. Ik voetbal, in clubverband, bij SVC 08, bij de veteranen. Daar zitten ook nog twee andere jongens van de Schollenpoporganisatie in. Daarnaast probeer ik twee keer per week naar de sportschool te gaan, om te spinnen en fitness te doen. En in de zomer pak ik de racefiets. Oh, en een weekje wintersport elk jaar!

Beste gewoonte
Ik ben heel eerlijk en ik ben sociaal aangelegd, ik maak makkelijk een praatje hier en daar.

Slechtste gewoonte
Ik weet niet of het heel slecht is, maar ik heb de neiging nooit iets te willen missen. Ik ben bij zo ongeveer elk festival, dan sport ik dus veel, heb ik twee kinderen die ook aan sport doen (één van zijn dochters werd onlangs Europees kampioen softbal onder 16 jaar – red.) dus mijn weekend zit altijd vol en ook doordeweeks ben ik vaak weg. Dat gaat allemaal ten koste van mensen die eigenlijk wel wat meer tijd verdienen. En ik ben soms een beetje eigenwijs.
 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Op zich schaam ik me nooit voor acties. Nou ja, misschien wat acties op het voetbalveld, maar daar gaan we het verder niet over hebben, haha.
Ik was ook eens, lang geleden, met vrienden bij een concert van The Editors, biertjes erbij en zo. Toen kreeg ik de kans de band te ontmoeten, dus ik snel een cd gekocht zodat ik die kon laten signeren. Zeggen die vrienden van mij later 'zeg, waarom heb je hen eigenlijk de cd van het voorprogramma laten signeren?'. Had ik dus de verkeerde cd gekocht zonder het door te hebben. Iets te veel biertjes gehad denk ik...

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat eigenlijk nooit iets bezorgen. Toevallig deze week net een petje. En heel af en toe een cd, maar dat komt niet vaak meer voor.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Nou, ik heb geen koffie nodig en ik rook niet... Dus wekker uitzetten, me wassen en door naar mijn werk. Zeven uur begin ik en ik ontbijt altijd daar.

Favoriete plek in Den Haag
Ik heb geen echt favoriete plek. Den Haag en Scheveningen zijn voor mij één grote favoriete plek. Nou, misschien is mijn tuin waar we nu zitten wel favoriet. Hier is rust. Maar daarbuiten ben ik altijd en overal wel in mijn element met een goed gezelschap.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Op popgebied een zaal met een capaciteit tussen Paardcafé en het Paard zelf. Die is echt nodig. Misschien gaat Bleyenberg in die behoefte voorzien?

In algemene zin: het parkeerbeleid. Ik moet mijn auto altijd vijf tot tien straten verder parkeren omdat er nooit plek is.

Stamkroeg
Ook geen favoriet. Ik ga niet veel naar de kroeg. Bands ga ik meestal kijken in een concertzaal of hal, of op een festival.

Beste Haagse initiatief
Het Haags Pop Overleg. Dat is nu twee of drie jaar aan de gang en die samenwerking levert echt wat op. Zo wordt er nu opnieuw gekeken naar het decibelbeleid op de Grote Markt. Samen ben je sterk.

Haagse band van het moment
Met afstand Di-rect. En bij de 'upcoming' bands The Indien en Son Mieux.

Onderschat in de Haagse muziekscene
De dance en elektro. De laatste jaren is dat weer erg in opkomst, met goede initiatieven in de Bink, Pip.

Je ziet het ook aan The Crave. Ook daar heeft het Haags Pop Overleg een rol in gespeeld, want lange tijd mocht dance ook niet worden geprogrammeerd, om mogelijk te verwachten rottigheid.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Taymir. Die hadden het in zo'n korte tijd zo goed voor elkaar. Pinkpop, bijna alle Haagse festivals. Dat had een hele grote band kunnen worden. Die hadden voor mij niet uit elkaar hoeven gaan.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
De zanger van een hele grote band. Bono van U2 of Dave Gahan van Depeche Mode. Het lijkt me zo gaaf om voor zo'n groot publiek je ding te kunnen doen. Zelf kan ik niet zingen of een instrument bespelen, haha.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
De dagen voor Schollenpop lig ik me altijd af te vragen of alles wel geregeld is. Het is niet ons werk hè, we doen het maar één keer per jaar, dus altijd weer alles nalopen, dat we niks over het hoofd zien. En als ik me zorgen maak over mijn kinderen of zo, dat er problemen zijn die ik niet voor ze kan oplossen. Dan ga ik daarover malen.

Beste nummer aller tijden?
Ik heb er twee. Depeche Mode met Enjoy the silence en Placebo met Pure morning. Daar hoef ik niet lang over na te denken.

De beste liedjes ooit, volgens Ramon Fehling

Wat is je grootste guilty pleasure?
Kijk, dit zijn allemaal singletjes die ik vroeger heb gekocht. Divine, Culture Club, Righeira, Tarzan Boys... ik was jong hè. En nu vind ik eigenlijk nog altijd de happy hardcore van Charly Lownoise & Mental Theo leuk. Kan ik nog steeds opzetten.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Toen ik tien jaar was, kreeg ik Pass the Dutchie van Musical Youth. Ik wist toen niet wat het betekende hoor... De eerste die ik kocht was de liveplaat van U2, Under a blood red sky. Nog altijd één van mijn favorieten.

Waar luister je de laatste dagen naar?
In de auto heb ik de eerste twee cd's van Oasis veel gedraaid. Dat komt ook vanwege het benefietconcert van Ariana Grande waar Liam Gallagher aan mee deed. Misschien ga ik nu wel veel Linkin Park luisteren...

Ramon Fehling

Bron van inspiratie
Positiviteit kan mij inspireren. Als ik iets doe en ik krijg daar een compliment over dan stimuleert mij dat.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik denk dat ik over tien jaar nog op dezelfde plek woon! Ik ben redelijk honkvast. Deze buurt bevalt me prima en als je rust wilt, is dit een goede plek.

Vraag van Ian Houting van G.O.D: waarom doe je mee aan dit interview?
Dat is heel makkelijk: omdat ik ervoor gevraagd ben, hahaha. En ik vind het grappig dat ik een keer erin kom. Ik lees 'm altijd!

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is je favoriete visgerecht?