Zeven jaar geleden kwam de Britse Nadja Freeman in Den Haag wonen met het idee om hier een maand of zes te blijven. Nu is ze er nog steeds en is Nadja niet meer weg te denken uit de Haagse muziekscene. Ze tourde met Splendid, speelde met Jon Tarifa, maar we kennen haar vooral van haar eigen band: Alcuna Wilds. Een paar dagen nadat Alcuna Wilds de aftershow van Sigur Rós speelde in AFAS Live strijken we neer bij Anne en Max, met uitzicht op de Grote Kerk, voor een bak thee en de welbekende vragenlijst.

Naam
Nadja Freeman

Geboortedatum en -plaats
Je vraagt niet aan een dame wanneer ze geboren is. Maar 11 augustus in Ballymena in Noord-Ierland.

Broers/zussen
Ik heb twee jongere broers. De ene woont in Londen en de andere in Sydney.

Huisdieren
Nee. Ik had huisdieren toen ik klein was en ik ben dol op dieren, vooral honden. Ik zou graag een hond hebben maar ik reis te veel.

Sport
Vroeger was ik geobsedeerd door surfen. Ik reisde de hele wereld over om te surfen en surfte hier veel. Toen blesseerde ik mijn schouder en mijn rug, dus nu kan ik heel weinig meer dan lopen en zwemmen. Ik heb wel fysiotherapie, maar tot dat klaar is, ben ik wat beperkt.

Beste gewoonte
Ik hou van dingen leren en probeer graag nieuwe dingen. Dan bedenk ik bijvoorbeeld dat ik wil leren filmen en ga ik eropuit om dat te doen. Nu probeer ik mezelf grafisch ontwerpen te leren. Dat leidt ook meteen tot mijn slechtste gewoonte.

Slechtste gewoonte
Ik kan afgeleid zijn door vele, vele, vele dingen en ik probeer soms veel te veel tegelijk te doen. Dan heb ik ook nog eens een slecht concept van tijd waardoor ik denk dat ik 50 dingen in een half uur kan doen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Dat zijn er heel veel. Als ik iets genants meemaak, blijf ik het me keer op keer herinneren. Een goed verhaal is dat ik op de Filippijnen woonde. Ik kwam daar vanuit Londen. In Londen liep ik alles dus dat wilde ik in Manilla ook doen, ook al is het daar enorm warm en vochtig. Dus ik had flink de pas erin met mijn oordopjes in toen iemand me op mijn schouder tikte en me vertelde dat mijn rok omhoog gekropen was. Het was een hele drukke weg en ik liep al een kwartier in mijn blote kont. De maanden erna nam ik enorme omwegen om die weg te vermijden.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Als het om eten gaat: Thais. Ik hou daarvan. Maar ik hou er ook van om post te krijgen. Ik heb een paar vriendinnen die ik al heel lang ken en we sturen elkaar brieven en pakketjes op verjaardagen en met kerst en dat is altijd zo enorm leuk. Ik heb alle brieven nog.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik ben geen ochtendmens, maar ik doe mijn best om er een te worden. Het lukt nog niet erg. Wat ik dan doe is meteen de gordijnen open doen om daarna weer in bed te stappen. Het zonlicht verdrijft de melatonine en dat zou je minder slaperig moeten worden. Verder heb ik een spiegelbol in mijn kamer en als de zon reflecteert voelt dat alsof opstaan een goed iets is.

Favoriete plek in Den Haag
De duinen, het strand. Er is een strandtent heel ver voorbij het Zwarte Pad, Het Puntje. Het is de laatste waar je naartoe kan voordat je niet meer in Scheveningen bent en daar kom ik graag. En in het Westbroekpark heb je De Waterkant, daar is het zo fijn. Daar is het prettig als het te warm is voor het strand.

"Ik ben geen ochtendmens, maar ik doe mijn best om er een te worden."

Nadja Freeman

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Een praktisch iets: de kruispunten aan beide kanten van de Grote Marktstraat zijn enorm gevaarlijk met fietsen uit zes verschillende richtingen, auto’s, taxi’s, trams en voetgangers. Ik vind het gevaarlijk en ik snap niet dat er niet elke dag mensen overlijden. Verder, op een meer conceptueel niveau, zijn er zoveel goede initiatieven in Den Haag. Er is zoveel goede muziek, kleine bands, grote bands die naar Paard komen, feesten en mensen gaan niet. Ik sta soms bij geweldige optredens met vijf man publiek en dat vind ik zonde.

Stamkroeg
Die heb ik niet. Ik ging vroeger heel veel naar de Zwarte Ruiter, maar ik ga niet zo vaak meer uit. We zijn veel weg met de band. Ik vind Huppel De Pub wel heel leuk en in de zomer ben ik vaak op het strand.

Beste Haagse initiatief
Wat het Haags Pop Centrum doet vind ik heel cool. Ze steunen lokale bands heel goed met festivals, subsidies, de Haagse Popweek enzovoorts. En Rewire. Ik hou van de mix van moderne kunst, electronische muziek en onderwijs op het festival en de evenementen en lezingen gedurende het jaar. Er gebeuren zoveel gave dingen in Den Haag.

Haagse band van het moment
Ik hou van electronische muziek dus ik vind Tears and Marble leuk. En Woot, maar ik weet niet wat die nu aan het doen zijn. Playground Zero is heel leuk, een geweldige live act en leuke mensen. En The Indien. Haar stem is geweldig. Ze doen het heel goed in Engeland.

Overschat in de Haagse muziekscene
Er is genoeg ruimte voor iedereen.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan
Taymir was heel goed, maar ik begrijp ook dat ze allemaal wat anders wilden doen. Ze zijn nog superjong dus ik kan me voorstellen dat ze nog aan het ontdekken zijn wat ze echt willen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Beyonce zou cool zijn. Als ik haar talent zou hebben zou ik zeker een optreden willen doen of misschien een badass videoclip maken. Of misschien gewoon op een jacht relaxen. Het zou allemaal prima zijn. Of Richard Branson. Die vliegt eerst in een luchtballon, sluit dan een megadeal om daarna naar zijn eiland te gaan.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Niet veel. Ik ben een hele goede slaper. Maar als iets me wakker houdt, zijn het de standaard dingen als ‘heb ik het goede gedaan?’ of ‘wat doe ik met mijn leven?’

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik hou van Star Wars, ik kijk graag naar de oude films. En ik zing graag hard mee met powerballads uit de jaren ‘80.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
The Bodyguard soundtrack. Die kreeg ik voor kerst en mijn familie praat nog steeds over hoeveel ze alle nummers haten, want ik luisterde er constant naar. Ik ken nog steeds alle teksten en ik schaam me nergens voor.

"Ik zing graag hard mee met powerballads uit de jaren ‘80."

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
We speelden een paar dagen geleden in het naprogramma van Sigur Rós dus ik heb dat veel geluisterd, Daughter, een beetje Radiohead, mijn jaren ‘80 powerballads. Dat was het wel.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Ik haat het nummer Red Red Wine van UB40. Niets tegen UB40, maar als ik dat nummer nooit meer zou horen, zou ik dat prima vinden.

Bron van inspiratie
Ik doe graag een hoop dingen, ik luister veel naar praatradio en podcasts, ik hou van kunst. Ik haal overal iets vandaan. Dus het antwoord is dat ik overal inspiratie vandaan haal. Zelfs de tegels hier aan de muren vind ik mooi en ik vraag me af wat het verhaal is van de mensen die hier voorbij lopen. Dat is wel heel vermoeiend, wat waarschijnlijk verklaart waarom ik zo goed slaap.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik verwachtte dat ik niet langer dan zes maanden in Den Haag zou wonen en hier ben ik, zeven jaar later. Dus wie weet. Ik heb op een hoop plekken gewoond en ik zou het leuk vinden om ergens anders te wonen, maar knipper met je ogen en er is weer vijf jaar voorbij.

Vraag van Sacha Harland: waar zou jij je ouders voor willen bedanken?
Mijn ouders zijn geweldig, ik heb een hele leuke familie. Ze hebben mij en mijn broers altijd gesteund bij alles wat we deden. Ik heb over de hele wereld gewoond en ik denk dat dat kon omdat ik een stabiele basis heb. Ik wil ze dan ook bedanken voor het feit dat ze er zijn.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou je doen als je een dag onsterfelijk zou zijn?