Rockdiva Emmaly Brown kwam in ons vizier toen ze een paar jaar geleden als twintigjarige in de finale van The Voice of Holland stond. De Popacademie-alumna heeft sindsdien op diverse festivals gestaan en werkt nu hard een een album. Deze komt naar verwachting rond het einde van het jaar uit, verklapt ze. Maar hoe kwam dat hangbuikzwijntje nou in haar huis terecht? En wat is haar favoriete Disneyfilm? Reden genoeg voor een koffietje met de Scheveningse artieste, vergezeld met het Oh Ja Joh?! vragenvuur.

Naam
Emmaly Irene de Bruijn

Geboortedatum en -plaats
2 augustus 1994 in Scheveningen. Ik ben achter de Keizerstraat opgegroeid!

Broers/zussen
Ik heb een oudere zus, Nathalie, en een broertje dat een jaar jonger is, Daan.

Huisdieren
Op het moment heb ik even geen huisdieren, maar ik ben wel een echte dierenvriend. M'n ouders hebben een vette, zwart-witte kat, Dikkie. Die staat altijd op de mat als ik aankom. Vroeger hadden we twee ratten en zelfs een hangbuikzwijntje. Ik kwam thuis van Country-dansles en er stond ineens een hokje met een biggetje in de woonkamer. M'n zus had hem gekocht voor mijn moeders veertigste verjaardag. We lieten hem ook uit en dan scheet hij ovral op straat. Toen het houden van biggen verboden was geworden, hebben we hem helaas naar een kinderboerderij gebracht.

Sport
Ik sport me helemaal het lazarus. Ik heb een beetje de aanleg om dikkiedik te worden, dus ik train nu minimaal vier keer per week in de sportschool. Ik ben in vier maanden 13 kilo afgevallen! Oh, en je zou het niet zeggen, maar er schuilt een onwijs paardenmeisje in mij. Ik reis soms met m'n beste vriendin af naar Brabant om voor een paar uur een paard te huren.

Beste gewoonte
Ik zet altijd twee stappen extra voor mensen van wie ik houd. Een goede gewoonte, maar soms ook een beetje onhandig: het is eigenlijk net iets meer dan ik eigenlijk kan. Verder ben ik heel blij met wie ik ben. Ik weet wat ik wil en waar ik voor sta en hierdoor pak ik alles waar ik aan begin met twee handen aan.

Slechtste gewoonte
Ik kom best wel eens te laat. Het is toch een soort van vloek in de familie. Ik plan altijd alles van tevoren- Ik heb zelfs zo’n krijtbordagenda waar ik dingen op schrijf die ik niet mag vergeten. Maar dan zit m'n haar weer niet goed, of ik krijg vliegjes in m'n oog en dan word ik helemaal lijp, en dan ben ik weer te laat. Ik vind dat toch wel heel erg, want ik wil niet dat mensen denken dat ik ze niet belangrijk vind. Het is gewoon een soort klunzigheid, denk ik. Bovendien ben ik een beetje een social media freak, ik zit veel veel teveel op m’n telefoon. Ik denk dat ik een soort angst heb om dingen te missen, maar op een gegeven moment betrap je jezelf er dan op dat je bepaalde posts toch echt al drie keer hebt gezien.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ja dat zijn er echt heel veel. Ik ben gewoon heel lomp, denk ik. Ik probeer heel sexy en vrouwelijk en glamorous over te komen, maar ik ben ben soms echt heel awkward. Bijvoorbeeld als ik mensen niet versta en ik hele gekke dingen terugzeg. Toen ik veel op tv was, kwam ik veel nieuwe mensen tegen. Soms stelde ik me wel zes keer voor aan dezelfde persoon. Dan kan ik echt door de grond zakken.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Meestal kleding of make-up. Als het om eten gaat, bestel ik het liefst mijn favoriete pizza: So Gaucho van Domino's. Die is zo top.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Elke dag is eigenlijk anders! Soms ga ik een beetje zingen en muziek maken, soms moet ik me haasten voor een afspraak. De dag begint wel altijd met een lekkere cappuccino op de bank, dat hoort erbij. Ik ben zo blij met mijn dolce gusto apparaat!

Favoriete plek in Den Haag
Ja, ik ben natuurlijk opgegroeid op het strand. Soms denk ik wel eens dat ik het wel een beetje heb gezien, maar als ik daar dan ben, bedenk ik me toch weer wat een luxe het eigenlijk is. Sommige mensen rijden er uren voor! Ik vind het ook heerlijk om na een wandeling op het strand even bij Max Guitar Store langs te gaan. Er loopt toppersoneel rond en je kan er een lekker bakkie koffie drinken.

"Ik probeer heel sexy en vrouwelijk en glamorous over te komen, maar ik ben ben soms echt heel awkward."

Emmaly Brown

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik begrijp niet waarom er nog green groot stadium in Den Haag is! Waarom moet dat nu allemaal in Amsterdam? Kap nou eens effe. Zelfs Zoetermeer heeft een Silverdome. Er is zoveel ruimte, waarom kan er niet gewoon een groot podium komen? Ook zou ik wel een grote studio willen. Gooi er een paar afgestudeerde producers in, laat de gemeente er wat geld in stoppen. Den Haag moet een muziekstad worden, toch? Kom maar door! Als je schrijftalent of een leuke band hebt, moet je kunnen opnemen zonder dat je een fortuin kwijt bent of per se de juiste contacten moet hebben. Ik wist vroeger nooit waar ik terechtkon en ik had dan nog het geluk dat mijn ouders geloofden in mijn ambities. Zonder geld kom je hier nergens.

Stamkroeg
Ik kom overal waar de leuke mensen zijn. De Zwarte Ruiter en de Rootz vind ik te gek en ik eindig vaak in het Paardcafé. Het zijn toch die Haagse plekjes die het doen. Parkroad Café is denk ik ook wel een soort stamkroeg van me. Het begon ooit als Haags radiostation en is nu één van de leukste café's van Den Haag geworden.

Beste Haagse initiatief
De Haagse Song van het Jaar vind ik altijd leuk. Ik ben soms wel een beetje commercieel ingesteld wat muziek betreft, maar in zo’n lijst ontdek je dan toch weer nieuwe leuke bandjes. Dan ben ik altijd wel een beetje trots op Den Haag.

Haagse band van het moment
The Deaf blijft toch wel altijd mijn lievelingsband uit Den Haag, denk ik. Ik ben toen met een vriendin heel Nederland afgereisd om ze te zien. Oh, en ik was laatst bij een band die ik heel vet vond: EUT. Ze komen wel uit Amsterdam trouwens, maar ik was zo onder de indruk.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Lastig vind ik dat. Je kan wel bij elkaar blijven, maar als het niet meer gaat, gaat het niet. Je moet toch op je hoogtepunt stoppen. Taymir vond ik wel te gek, maar alles wat die jongens doen is briljant. Er komt vast wel iets vets voor terug. Ik vind trouwens ook dat Splendid heel weinig doet nu. Dat luister ik nog steeds. Pat is te gek, die meiden waren leuk, de muzikanten bizar... Dat mis ik soms wel. Tuurlijk komen ze wel weer terug, maar een paar jaar geleden zag je ze veel meer.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik denk toch Beyoncé. Ik wil weten hoe de dag van zo’n Amerikaanse ster eruit ziet, want je ziet vaak alleen de glamourkant. Ik zou dan echt een concert geven van hier tot Tokio. Oh, en ik wil kunnen dansen als zij, want daar ben ik niet zo goed in.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Van heel veel dingen. Mijn dagplanning, vaak. Maar ook vette dingen, zoals audities of spannende dingen in het vak. Soms lig ik ook wel te piekeren, hoor. Ik woon nu een halfjaartje op mezelf. In het begin was ik een beetje bang dat m'n ouders zouden wegvallen, gek hè? Ik heb daardoor nu wel echt een beetje door dat ik moet genieten van dag tot dag.

Beste nummer aller tijden?
Voor elke fase in mijn leven heb ik een ander liedje. Als ik dan echt moet kiezen, denk ik dat ik ga voor 'A dream is a wish your heart makes' van Cinderella. Ik ben toch wel een beetje een Disneyfreak.

"Ik heb nu wel echt een beetje door dat ik moet genieten van dag tot dag."

Emmaly Brown

Wat is je grootste guilty pleasure?
Bassie en Adriaan, dat vind ik zo fantastisch. Ik kijk het soms nog met m'n neefjes en ik heb gezien dat er ook een tentoonstelling is in Vlaardingen met alle echte shit. Ik belde gelijk m'n broertje op en nu gaan we er samen heen. Qua muziek zijn mijn guilty pleasures artiesten als Rihanna, De Kraaien en Jebroer. Die laatste speelt altijd een beetje met religie en daar zijn natuurlijk veel mensen tegen. Ik ben wel blij dat dat kan in Nederland, dat er een soort creatieve vrijheid is. En ik vind de muziek stiekem ook wel te gek, je kan er lekker op springen.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik denk dat dat een CD was van Kinderen voor Kinderen. Ik wilde daar vroeger altijd bij meezingen, maar die droom heb ik toen laten vallen. Op een gegeven moment was ik toen te oud. Ik had vroeger trouwens ook van die sprookjescasettebandjes. Hans en Grietje was absoluut m’n favoriet.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik luister naar heel veel verschillende dingen! Een paar voorbeelden: Beyoncé, Jessie J, Justin Timberlake, Miley Cyrus... Ook een paar Haagse artiesten als Di-rect, Pat Smith en De Kraaien. Ik hoop een beetje dat radiozenders wat meer Nederlandse muziek gaan draaien. Nederland moet een beetje meer omarmen wat er allemaal is in Nederland.

Emmaly Brown

Bron van inspiratie
Meestal haal ik mijn inspiratie uit het dagelijks leven, of dromen. Veel van de liedjes op mijn nieuwe album zijn door Disney geïnspireerd Mijn favoriete Disneyprinses? Sowieso Mulan!

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik wil wel een paar jaar in Amerika wonen. Ik denk dat ik wel pas in dat wereldje: ik houd wel van een beetje shockeren en een stapje verder gaan. Hier in Nederland is het al gauw te gek, maar daar wordt je ondergesneeuwd als je dat niet doet. Toch denk ik dat ik Den Haag moeilijk achter me kan laten. Ik hou van de Haagse attitude, het vrije en creatieve. In Nederland is het allemaal wat kleinschaliger en word je misschien makkelijker bekend: alle platenbazen kennen elkaar.

Vraag van Ramon Fehling van Schollenpop: wat is je favoriete visgerecht?
De zalm van mijn vader! Mijn vrienden blijven er ook naar vragen, want hij maakt het vaak voor tuinfeestjes. Hij werkt bij Den Heijer in de haven, dus ik ben echt opgegroeid met vis. Ik hou ook wel van gebakken kibbeling op z'n tijd.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is je favoriete Disneyfilm? En niet liegen, want we weten allemaal dat je ze gezien hebt.