Oh ja joh?! met Tess van der Zwet

Bekende koppen in de schijnwerpers

Tekst & foto's: Ferry Bovet ,

Een creatieve duizendpoot, dat is Tess van der Zwet. Tess is promotor en tekstschrijver bij Crossing Border en het Paard van Troje. Ze onderhoudt de website Het Chanson Offensief. Schrijft muziekcolumns en interviews voor het Frankrijk magazine En route. En ze zingt, in Belle of Louisville, in Tess et les Moutons Magnifiques en in L'oeil de Moscou. Tess is een veel gezien gezicht – als ze niet op reis is – in Den Haag en dus een perfecte kandidaat voor een Oh ja joh?!

Naam
Tess van der Zwet. Saai hè. Gewoon Tess. Ik vind het ook wel prima. Veel mensen maken er Tessa van, maar daar word ik zo gallisch van...

Geboortedatum en -plaats
27 januari 1990 in Leiderdorp.

Broers/zussen
Ja, één broertje. Ryan heet hij. Vier handen op één buik.

Huisdieren
Nee. Ik had vroeger wel veel huisdieren. Twee vrouwtjeskonijnen maar dan bleek er eentje toch een mannetje te zijn, dus toen hadden we er ineens twintig. Altijd een hond gehad, maar die is inmiddels overleden.

Sport
Ik probeer af en toe te hardlopen, vijf kilometer maximaal... en af en toe een yogalesje. Maar niet erg fanatiek.

Beste gewoonte
Jemig... Dat ik erg gepassioneerd ben, me erg vast kan bijten in dingen. Heel erg enthousiast ben. Eigenlijk moet je dat niet aan iemand zelf vragen maar aan diens omgeving.

Slechtste gewoonte
Die is makkelijker. Als ik ergens mee bezig ben, dan ben ik ook dáár mee bezig. Als ik bijvoorbeeld in een boek verdiept ben, kun je bij wijze van een bom laten afgaan, ik merk het niet. Ik hoor dat wel van mensen om mee heen. Die zeggen wat en ik negeer dat dan niet, maar ik hoor het gewoon niet. Ik zit helemaal in mijn eigen wereld.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik heb best genante dingen meegemaakt, maar ik schaam me niet zo snel. Ik heb wel een leuk verhaal: toen ik nog stagiaire was in het Paard moest ik, vlak voordat ik naar huis wilde gaan, nog A4-tjes maken met een kortingsactie: als je drie kaartjes haalde, hoefde je er maar twee te betalen. Dus ik snel nog twintig van die dingen overal in het Paard opgehangen. Kreeg ik 's avonds een sms-je: 'ha ha grapjas... wel een goede marketing actie'. Toen bleek dat ik er twee halen, drie betalen op had gezet... Dat heb ik nog héél lang moeten horen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
De post. Ansichtkaarten. Toen ik ging verhuizen heb ik ook allerlei mensen mijn nieuwe adres laten weten in de hoop dat iemand een kaartje zou sturen. Niemand!

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Supercheesy om te zeggen... bovenop m'n vriend kruipen... Dat mag je er best inzetten hoor, ha ha! Nou ja, als ik wakker ben kruip ik tegen hem aan en ga ik seconden tellen, want dan kan ik tijd rekken om echt op te staan. En als ik echt opsta ga ik havermoutpap maken.

Favoriete plek in Den Haag
Mijn eigen balkon. En de Sunny Court, dat is achter mijn huis, daar kijk ik op uit. En het Zuiderstrand. 's Avonds daar een thermosfles thee drinken op een kleedje.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Aan de stad zelf? Den Haag kan wel een soort Utrechtse Heuvelrug of zo gebruiken.

Stamkroeg
Paardcafé. Misschien omdat ik er al jaren kom en de mensen ken. Als het er rustig is, voordat de meute van de Grote Markt komt, is het er heel chill. En wat ik ook héél tof vind, is The Bookstore op het Noordeinde. Al is dat eigenlijk geen kroeg.

Beste Haagse initiatief
De Wijsjes... ja. Volgens mij is dat iets Haags, al weet ik dat niet zeker. Mensen moeten zich niet teveel vastbijten in de populaire plekken, hoe tof ook, want er gebeurt nog meer. Juist die Wijsjes onderstrepen dat.

Haagse band van het moment
Son Mieux vind ik heel tof en goed. Ik denk dat ik zij serieuze potentie hebben om heel groot te worden. En ik moet ook al mijn vrienden gaan noemen natuurlijk, ha ha ha.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Als hier iets speelt wat niet hier vandaan komt, dan komen daar naar mijn idee altijd veel te weinig mensen op af. Ik heb het idee dat ze in andere steden meer openstaan voor iets nieuws.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Haags of iets anders? Want dan zijn het er superveel. Noah and the Whale... Crosby Stills Nash... En wat ik heel erg vind, ik was vorig jaar te beroerd om een kaartje voor The Eagles te kopen. Ik dacht dat komt nog wel... maar ja, de dood kun je niet veranderen. 

De beste popliedjes uit Den Haag komen, vind ik, nog steeds van de hand van Capisce? (Matto Kranenburg, Kim van Rooijen en Richie Bleijenberg).

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Het is echt een super narcistische reactie, maar ik zou wel eens willen ruilen met mijn vriend. Gewoon om te weten of hij zich ergens aan stoort en waaraan dan. Of met het publiek, als ik aan het spelen ben. Wat valt ze op, wat denken ze?

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Dat zijn van die borderlinecrisis problemen van mid-twintigers. Wat doe ik nou eigenlijk? Ik heb het idee dat ik maar wat uitvreet en mensen vinden dat klaarblijkelijk chill... Maar ik heb af en toe het idee: hou ik niet iedereen voor de gek, hou ik mezelf niet voor de gek? Daar stress ik wel over. En opa en oma die ouder worden. Dat ik denk, ik moet ze bellen en leuke dingen met ze gaan doen. Daar lig ik serieus wakker van.

Beste nummer aller tijden?
Verschrikkelijke vraag. Dat zal vast iets van Charles Aznavour zijn. Ik denk 'Hier encore' of 'La boheme'. Ik denk die laatste. Daar zit echt alles in wat de Franse muziek vertegenwoordigt.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Dat zijn er zo veel! Super genant ook... Die smooth latin shizzle van Enrique Iglesias. Die cd van Marco Borsato met 'Ik leef niet meer voor jou' erop. Die draaide mijn moeder altijd toen ik vier jaar was. Prachtige jeugdherinnering.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Kocht, dat was het singeltje 'It wasn't me' van Shaggy. Ik was helemaal gek van dat nummer. Zong het als achtjarige helemaal mee. Beetje discutabel gezien de tekst, maar wist ik veel. Ach, voordat ik überhaupt kon praten zong ik al fonetisch 'Let's talk about sex'. En oma maar aan mijn moeder vragen: wat zingt ze nou eigenlijk? Geen idee, zei mijn moeder dan.

De eerste die ik kreeg was er een van Bon Jovi. Die heb ik jarenlang bewaard, maar echt geen één keer gedraaid. Bon Jovi zeg, jezus. Dat wil toch niemand horen?

Waar luister je de laatste dagen naar?
Heel veel Sinatra. En Bahama's. En veel muziek uit Quebec, maar dat is meer omdat ik me daarin moet inlezen.

Bron van inspiratie
Die vind ik heel moeilijk. Dat kun je zo breed opvatten... Ik heb geen idee jongen... Plekken denk ik dan toch aan. De plek waar ik ben opgegroeid. De kwekerij van mijn vader. Daar huppel ik dan gewoon weer en heb zin om te stoepkrijten... En door Den Haag fietsen. Naar Parijs gaan, mijn tweede stad. Ik ben ontzettend nostalgisch, dus haal veel inspiratie uit het verleden. Da's misschien ook wel een slechte eigenschap van me: altijd terugkijken en moeite hebben met in het nu leven.

En ik haal ook wel inspiratie uit gewoon gaan zitten en mezelf te dwingen iets te gaan maken, te gaan schrijven. Als je eenmaal bezig ben, komt het vanzelf.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik ga er vanuit dat ik nog heel lang bij mijn vriend blijf, die uit Australië komt. Ik sluit dus niet uit dat ik ook wel een keer die kant op moet. Het lijkt me een fantastisch land maar het is niet iets waar ik mezelf terecht zag komen. En ik zie mezelf ook nog wel eens wonen in Antwerpen of Parijs of zo. Maar aan Den Haag ligt het niet. Ik ben wel heel verliefd op Den Haag.

De doorgeefvraag van Valentijn Twisk: Wat was de laatste vinylplaat die je achterstevoren hebt gedraaid, op zoek naar een verborgen boodschap?
O. Dat heb ik nog nooit gedaan. Maar toen ik vijftien jaar was, was ik helemaal gefascineerd door The Beatles. Ik was doodsbang voor 'Revolution Nine'. En ook 'I'm so tired', blijkbaar als je dat achterstevoren afspeelt dan hoor je “Paul is dead, missing missing...” of zo. Ik heb daar nachtmerries van gehad of lag er wakker van, zo eng vond ik dat idee alleen al. Dus ik denk niet dat ik me in dat soort zaken moet gaan verdiepen. Ik weet niet eens hoe dat moet, een vinylplaat achterstevoren afspelen.

Wat zou jij aan de volgende gast willen vragen?
Ik heb twee varianten... Als je Disneyland werkt, welke figuur zou je dan willen zijn? Die is makkelijk. Of wat moeilijker: wat is je favoriete Disneyfilm, gebaseerd op muziek?