SXNF stopt: deel jouw mooiste/grappigste/ontroerendste State-X New Forms verhaal

En win twee kaartjes

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De komende editie van State-X New Forms is de laatste. Na meer dan dertien jaar experimenteel, anders en vooruitstrevend te zijn geweest stopt het festival. In de afgelopen jaren stonden acts als Aphex Twin, Sonic Youth en Peaches op het programma en kregen tientallen (underground) stromingen de kans om zich te laten horen. Tienduizenden bezoekers hebben in die jaren mooie (en misschien minder mooie) momenten beleefd op SXNF. Wij zijn op zoek naar die verhalen.

Afscheid en reïncarnatie van het State-X New Forms festival

Na dertien edities met in totaal meer dan 600 optredens vindt op 9 en 10 december de laatste State-X New Forms plaats in Paard van Troje. Het jaarlijkse experimentele muziekfestival, dat voortkwam uit een samenwerking tussen Paard van Troje en het Haags Pop Centrum (HPC), werd voor het eerst georganiseerd in 2003. State-X New Forms gaat na de komende editie op 9 en 10 december volledig op in collegafestival Rewire.

Henk Koolen sluit zich in de geest van SXNF aan bij Rewire als co-curator en dat ligt volgens de programmeur volledig in de lijn der ontwikkeling. ‘Op deze manier kunnen we onze artistieke kennis verdubbelen en als één sterk festival van internationale allure naar buiten treden.’ Dat dit niet alleen positief uitpakt voor beide festivals, maar ook voor muziekstad Den Haag én de geprogrammeerde artiesten, moet blijken. Naast hoofdprogrammeur Bronne Keesmaat en co-curator Martijn Buser, zal nu ook Henk Koolen – tevens als co-curator- zijn kennis, ervaring en liefde voor avantgarde- en experimentele popmuziek toevoegen aan het programma van Rewire. Rewire 2017 vindt plaats op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april en zondag 2 april. 

Laatste toevoegingen en lokale acts op het programma

Op 9 en 10 december mag SXNF nog één keer onder haar huidige naam laten zien waar zij groot mee geworden is: een avontuurlijke line-up bieden waarin Jazz, Neo-klassiek, World en Drone in al hun schakeringen zijn te ervaren en waar internationaal bekende acts naast opkomend talent wordt gezet. De meest recente toevoeging de line-upis Ryley Walker. Deze Amerikaanse songwriter voegt naadloos een extra laag van psychedelische en jazz invloeden toe aan zijn folk muziek. Ook het Amsterdamse BLUE CRIME, met hun eigenaardige Moonpop en de Italiaanse geluidskunstenaar Anzal zijn toegevoegd aan de line-up. 

Op deze laatst SXNF is een negental lokale acts te zien: de melodische trap van Hitmane, de audiovisuele muziek van SAVASANA, noisy drone van momentum lost, de underground race trap van Black Civic, de jonge verfrissende jazz van Dr. Meraki, de elektronische improvisatie van The Monoranger, de met soul gevulde soundscapes van Takyon, de mix tussen garage, punk en Indische muziek van Kūlóu en de keiharde speedrock van G.O.D.

3voor12 Den Haag op zoek naar de verhalen

3voor12 Den Haag is op zoek naar de verhalen van bezoekers van State-X New Forms (of gewoon State-X). Wat is het mooiste optreden dat je gezien hebt? Wat was de grootste teleurstelling? Per ongeluk in de Pijpela beland met met één van de acts? De liefde van uw leven tegengekomen bij Battles? Wij horen het graag. Stuur uw verhaal (tussen de 150 en 500 woorden) op naar state-x@3voor12denhaag.nl. Als u een mooie foto heeft ontvangen wij die natuurlijk graag ook. Uw verhaal wordt gepubliceerd op onze site en onder de leukste inzendingen verloten wij 2x2 passe partouts.