De Haagse Song Van: deel drie

Met Jon Tarifa, Thomas van der Want, Isa Sánchez en Daan van der Bruggen

Tekst: Danny den Os ,

Intens, tranen trekkend, dansbaar, ruig, rauw of gewoon mooi. Allemaal ingrediënten voor een mooi liedje. Welke artiest, band, dj of act heeft dit jaar de juiste combinatie te pakken gekregen en wint de Haagse Song Van het Jaar 2016? Den Haag FM en 3voor12 Den Haag gaan de komende maand op zoek. Om warm te draaien vragen wij een aantal kanshebbers en bekenden uit de Haagse muziekscene naar hun favo’s. Deel drie alweer, ditmaal met Jon Tarifa, Thomas van der Want, Isa Sánchez en Daan van der Bruggen.

Jon Tarifa

Eerder werd hij al door Tess van der Zwet genoemd als haar favoriet. Dit komt niet uit de lucht vallen, zijn videoclip van 'Don't Go' is namelijk inmiddels al bijna een miljoen keer bekeken op Youtube. De tekst sluit perfect aan op de gedachtes omtrent de aanstelling van Trump, en daardoor het vertrek van Obama, waardoor de video eigenlijk wel viral moest gaan. Wat een jaar was dit voor Jon Tarifa, logisch dus om met hem terug te blikken op 2016.

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Ik heb het afgelopen jaar (maar ook de jaren daarvoor) zoveel goede nummers gehoord, waardoor het moeilijk is om er eentje uit te pikken. Als ik er een zou moeten kiezen, dan zou ik of voor Son Mieux - Even gaan omdat het iets unieks heeft of voor Paja - You Don't Have To Worry omdat het door de eenvoud zo'n mooi nummer is. Ook beide videoclips zijn erg goed."

En wereldwijd?

"'7 years' van Lukas Graham vind ik wel goed"

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Ik ga voor Luminize, live zijn ze goed en ze hebben dit jaar een te gek album uitgebracht. Vier meiden die het publiek helemaal plat spelen! Ik ken ze overigens persoonlijk ook erg goed, ze zijn bescheiden en lopen niet naast hun schoenen."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Ik ben er dit jaar achtergekomen dat ik misschien wel iets meer wil zingen en iets minder wil rappen. Dat kun je aan ook aan mijn laatste twee singles horen in 'Your Time Will Come' en 'Don't Go'."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Mijn grootste muzikale hoogtepunt van dit jaar, en eigenlijk van mijn gehele carrière, was zonder twijfel de release van mijn laatste single 'Don't Go'. In eerste instantie had ik er niet eens een videoclip voor dus kwam het uit met een lyric-video. Tegerlijkertijd vroeg ik mijn fans om een kort filmpje met hun eigen 'Don't Go' momenten naar me toe te sturen waarin ze tijdens het zingen lieten zien van wie of wat ze geen afscheid wilden nemen. Plotseling ontving ik toen een compilatie van Barack Obama. Mijn nummer in combinatie met die clip ging viral. Het nummer kreeg ineens zoveel aandacht dat ik het gewoon niet geloofde. Het behaalde CNN India en kwam zelfs terecht op de Facebook pagina's van Obama's dochters. Dit alles resulteerde in optredens bij RTL Late Night en Hart van Nederland. Ook werd het nummer getoond in wat andere tv-shows zoals RTL Boulevard en het NOS journaal."

Wat kunnen we van Jon Tarifa verwachten in 2017?

"Hopelijk een nieuw album, anders flink wat singles. Ook verschijn ik op verschillende festivals in Nederland."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Het zou fantastisch zijn als er wat meer plekjes in het stadscentrum zouden komen voor live muziek, maar ik weet dat dat niet zo gebeurd is en dat dat tijd kost. Wat goede festivals zouden ook niet verkeerd zijn en persoonlijk mis ik het FAST Surfdorp..."

Thomas van der Want

Niet alleen Jon Tarifa werd in het vorige deel als favo bestempeld. Marco Bijsterbosch definieert 'Sun Makes The Shade' van Soul Sister Dance Revolution als een nummer dat "Rockt als een tiet". Het houdt niet op bij de liefkozende woorden van de grote man van De Grote Markt. Ze speelden op ons eigen Haagse Parkpop, het Rotterdamse Metropolis en zelfs in Ierland, in het voorprogramma van de Imagine Dragons. Ja, 2013 was een topjaar. Wordt 2017 ook zo enerverend? Wij spraken Thomas van der Want, zanger en gitarist van SSDR.

 

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Ik ga toch voor Outsiders van Tears and Marble. Vet nummer. Toffe sound. Goede video."

En wereldwijd?

"Ik ben de laatste tijd helemaal into Redbone van Childish Gambino. Niko heeft dat bij me geïntroduceerd en daar ben ik erg blij om. Ik laat het nu ook aan iedereen horen en zeg dan dat dit mijn go-to-pokoe is."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Ik zou het echt niet weten."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Ik heb dit jaar heel veel Nick Cave geluisterd. Ik was wel bekend met wat hij deed maar afgelopen jaar heb ik veel van zijn muziek voor het eerst geluisterd. Een magisch en mysterieus artiest. Heel inspirerend allemaal."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Tijdens Sniester heb ik nog een keer de Rage Against The Machine Tribute gezien. Ik vond het heel tof hoe ze het feilloos wisten neer te zetten. Heel vet. En natuurlijk Michael Baumgarten, come on."

Wat kunnen we van Soul Sister Dance Revolution verwachten in 2017?

"Laszlo gaat zingen."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Ik hoop echt, maar dan ook echt, dat er een soortgelijke vervanger komt voor de Supermarkt. En ik heb begrepen dat veel Haagse bands volgend jaar heel graag de popronde willen doen. Ik hoop dat dat lukt."

Isa Sánchez Cecilia

Het Paardcafé, ook wel het kleine (brutale?) broertje van het Paard van Troje en alweer een tijdje het thuis voor Club 3voor12 Den Haag. Het café staat erom bekend dat er vooral veel nieuwe, lokale en wat minder bekende artiesten spelen. Blijft dit in 2017 hetzelfde of gaat het Paardcafé zijn horizon verbreden? We namen met Isa Sánchez Cecilia, programmeur van het Paardcafé, een kijkje in de toekomst.

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Ik vind lastig om alleen maar een song te kiezen… maar als dat echt moet, zou ik dan ‘Motion’ van The Great Communicators zeggen. En waarom? Ik denk dat Pinguin Radio zegt het goed: “Motion is namelijk uitermate verslavend, boort zich in je hoofd om op de meest vreemde momenten weer op te borrelen.”"

En wereldwijd?

"Ook moeilijk… ‘No Woman’ van Whitney, omdat je meteen naar een ontspannend, inspirerend en harmonieuze plek gaat." 

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Hoewel ze niet echte nieuwkomers zijn, The Hazzah. Ze zijn een perfect lokaal beeld van de –niet zo meer- nieuwe garage/surf scene. Ze zijn voor mij ook een goed voorbeeld van de hoop op jonge bands die iets kunnen brengen in de Haagse, alternatieve, muziekscene."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Wereldwijd: Weaves, ik was gelijk in love toen ik ze voor het eerst bij het Best Kept Secret Festival zag, en nog meer na de tweede keer bij V11 in Rotterdam. Ze zijn even weird als fantastisch."

Nederland: MOOON, dat drie jonge jongens zulke garage/blues/psychedelische muziek op zo'n natuurlijke manier en zo goed kunnen brengen… wauw!

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Ik denk dat dat de Popronde is. De sfeer van dit festival is tof, net zoals het idee erachter. Het is een avond vol muziek! Het centrum verandert in een soort grote festivallocatie, met live muziek in iedere belangrijke tent maar ook in geïmproviseerde vette concertzaaltjes. Het hele programma is gratis en bestaat uit de beste Nederlandse talenten. Sterker nog, er treden niet eens Haagse bands op! Plus, programmeren voor de Popronde is altijd een feest: je mag bands kiezen die bij je zaal passen en die je tof vind en je hebt de zekerheid dat mensen gaan langskomen! Dat gebeurt, helaas, niet zo vaak."

Wat kunnen we verwachten in het Paardcafé 2017?

"Nou, meer muziek met hopelijk betere kwaliteit (dat ligt aan mij ja!). Naast de lokale bands meer interessante nationale en internationale namen. Het Paardcafé is open voor meerdere culturele samenwerkingen (muzikale of niet), dus hopelijk zien we ook andere activiteiten in de agenda terug." 

"De jazz is ook weer terug op de derde woensdag van de maand, beginnend op 15 februari (in samenwerking met ProJazz). En uiteraard meer alternatieve muziek, waarin mijn achilleshiel ligt in de garage-muziek. En hey, wie weet, misschien brengt 2017 wat verrassingen voor ’t Paardcafé!"

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Ik mag dromen toch? Ik hoop dat het publiek eindelijk de Haagse muziekscene net zo groot maakt als dat het verdient. De Haagse muziekscene is al groot wat betreft bands, organisaties, concertzalen, agenda’s etcetera. Maar ik mis nog wat muziek in Den Haag vanuit de publieke kant. Ik hoop nu dat met initiatieven als We Are Public de Haagse cultuurscene groot en belangrijk wordt en daarmee ook de muziekscene."

Daan van der Bruggen

Een feest geven, zelf met de voetjes van de vloer gaan of repeteren. Wat we hieruit kunnen opmaken? Dat Musicon een samenkomst is van allerlei muzikale aspecten. Eind vorig jaar zijn er zelfs nog met de Golden Earing opnamens gemaakt voor 'The beat behind Golden Earring' voor Het uur van de Wolf. Deze Haagse stek vult zeker een gat in de scene, daarom werpen we samen met directeur Daan van der Bruggen een blik op het heden en verleden.

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"'Alles Wat Je Ziet' | De Kraaien, vette gitaar, aanstekelijk, ik word hier vrolijk van."

En wereldwijd?

"De soundtrack van The Hateful Eight. 'Neve' - Ennio Morricone"

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Niko, klinkt authentiek."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"AAPNOOTMIES, omdat het zo muzikaal is."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"24 november in de Melkweg. Living Colour, m'n jeugdhelden, speelden toen beter dan ooit!"

Wat kunnen we van Musicon verwachten in 2017?

"We gaan de tent verbouwen, waardoor we 2 grote ruimtes en een keuken erbij krijgen. Ook de rest wordt opgeknapt. Verder Your Stage Festival - Popcultuur educatiefestival, voor alle Haagse Scholen - Get On Stage, muziektheatervoorstelling met de nieuwe jonge talenten uit Den Haag in Koninklijke Schouwburg en op de zomerfestivals - Haagse Hiphopweek (coproductie aight/musicon) - hiphopactiviteiten en concerten in o.a. 't Paard KadeRockSummertime Festival - oude en nieuwe muziek uit alle windstreken op de Grote Markt en Rap Class, iedere zaterdagmiddag coaching voor jong talent."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Dat alle bands die het verdienen keihard doorbreken."

De Haagse song van het jaar award zal op woensdag 28 december uitgereikt worden in het Paard van Troje. Vanaf 20:00 uur wordt er afgeteld in een live-radioshow van Den Haag. Bij het uitbrengen van je stem ontvang je een gratis toegangsbewijs, stemmen dus!