Rico en Sticks met #opgezwolletotnu in het Paard van Troje

Een ‘trip down memory lane’ in balans met nieuw werk

Tekst: Rick Kappetein | Foto's: Reinout Bos ,

Donderdag 14 april 2016 stonden de Zwolse hiphop-giganten Rico en Sticks op de poster van het Paard van Troje. Na acht jaar schitteren in afwezigheid (op soloprojecten in de kleine zaal na) mochten zij een uitverkochte grote zaal mee op reis nemen door een oeuvre van vijftien jaar hiphop en vijftien jaar vriendschap: van Opgezwolle tot nu.

Aan DJ Pauluz de eer om de zaal klaar te stomen met oude hiphop. Van Mobb Deep tot Nas, alles komt voorbij. Hierdoor is het niet vervelend dat oud-Opgezwolle rappers iets later beginnen. Na een filmintro vol oude beelden en oude bekenden betreden de heren het podium. Ze beginnen met een kersverse track. Het motto is: “Hoe meer je praat, hoe minder je luistert. Handen in de lucht en bal ze tot vuisten”. Dit smaakt naar meer. Hierna wordt vrij snel overgegaan op het oude werk van Opgezwolle. Het gaat er in als zoete koek.  Zodra de beat van ‘Tjappies en mammmies’ begint is de zaal om: ze komen om te feesten en de pit is begonnen.

Rico en Sticks maar ook ART hebben er overduidelijk zin in. De praatjes tussen de nummers zijn enthousiast en uit het hart. De heren zijn duidelijk dankbaar dat ze dit feest mogen vieren met zo veel mensen . Regelmatig is er contact met het publiek en worden er mensen gegroet of krijgen ze een high five. Het enthousiasme en de energie werkt aanstekelijk. De aandacht is constant op het podium gericht. Vol smart wordt na elk nummer gewacht welke hit de heren nu weer uit de hoed toveren. Ook het werk van Fakkelbrigade wordt door de rappers niet overgeslagen.

Er zijn een aantal gasten aanwezig. Zo mag O-Dog met zijn positieve energie de zaal mennen zoals hij als geen ander kan tijdens ‘Waar wacht je op’. Freez doet samen met Rico een remix van ‘Kaapstad’. Met Dazzled Kid doet Sticks een aantal tracks van Dazzled Sticks. Wel zijn er wat minder gasten dan in de Heineken Music Hall, wat te begrijpen is. Het fijne is dat nummers niet half worden gedaan, dus geen halve versies van Great Minds. In plaats daarvan worden er andere, soms minder bekende tracks gespeeld.

Ook Kubus tourt mee met zijn Zwolse maten. Hij heeft zijn modulaire synthesizer bij zich en vult de zaal met kneiterharde bassen en bliepjes. Er wordt vrolijk op los gedanst. Na dit korte intermezzo komen Rico en Sticks het podium weer op en volgen een aantal Kubus tracks: het is weer tijd om te springen.

De zaal krijgt even de tijd om op adem te komen wanneer Dries Bijlsma Rico en ART komt versterken. Samen spelen zij de reggae van ‘Irie’. Een welkome pauze en mooi cadeau voor de fans. Deze rust duurt echter maar kort.

Na bijna twee uur show klinkt namelijk het bekende “Ja, jajaja, ja, ja” van de track ‘Opgezwolle de volle’. De menigte begint zich weer op te laden. Wanneer de beat er in klapt lijkt de zaal uit zijn voegen te barsten. Rico en Sticks zijn overduidelijk nog niet klaar met het Paard. Als kers op de taart volgen het laatste kwartier nog wat oude Opgezwolle-tracks elkaar op, van ‘Verre oosten’ tot ‘Hoedenplank’. Daarna is de show voorbij. Er wordt nog even de tijd genomen om alle betrokkenen te bedanken en DJ Pauluz begint weer te draaien. Wanneer het zaallicht wat feller is, is te zien wat Sticks al tijdens de show benoemde. Alleen maar lachende gezichten.