Blog Music City The Hague op Reeperbahn 2014 (deel 3)

Dutch Impact, de laatste showcases en weer naar huis

Remco van der Ham ,

De derde en laatste dag van Reeperbahn is aangebroken. Op deze vrijdag 19 september staat er veel op het programma. Allereerst is er de Dutch Impact party, een inmiddels succesvol project om Nederlandse bands in het buitenland te presenteren. ’s Avonds staan de laatste drie Haagse showcases op het programma, met JARA, Tears & Marble en Playground Zer0. En dan zit het er na drie dagen toch echt weer op. Zaterdagochtend begint de reis terug naar Nederland.

De vorige avond was het grootste gedeelte van de Haagse delegatie tot in de vroege uurtjes in de Molotow bar te vinden, maar vandaag is iedereen alweer vroeg uit de veren. In de Gosh aan de Reeperbahn vindt namelijk de Dutch Impact party plaats, met onder andere de Haagse bands Taymir en Monomyth. Bovendien zijn ook Wolf In Loveland, John Coffey, traumahelikopter, Navarone en Shaking Godspeed hier te vinden. Vorig jaar vond de Dutch Impact party nog plaats in de veel kleinere Molotow bar, dat dan ook uitpuilde van de mensen. Dit jaar is heel begrijpelijk voor een grotere locatie gekozen, maar blijkt helaas de opkomst wat lager te zijn. Taymir is de derde act vanmiddag, na Wolf in Loveland, John Coffey en traumahelikopter. De drie shows de vorige dag en de weinige slaap zorgen ervoor dat Taymir niet helemaal fit is en zanger Bas Prins heeft wat last van zijn stem. Toch weet de band nog één keer alles te geven op de Reeperbahn en toch nog een goede show neer te zetten.

Voor Monomyth is het optredens tijdens de Dutch Impact party de eerste van twee shows op het Reeperbahn Festival. Bovendien is vandaag ook het tweede album ‘Further’ uitgekomen, inmiddels ook al door ons gerecenseerd. Het regent overigens zeer positieve recensies van het album, zowel nationaal als internationaal. Dat wekt natuurlijk nieuwsgierigheid op en het is bij Monomyth dan ook een stuk drukker dan bij de vorige showcases bij Dutch Impact. De muur van geluid waar Monomyth inmiddels berucht om is, doet ook vandaag zijn werk en maakt veel indruk. De spacerock wordt met veel dynamiek en intensiteit gebracht en het gebrek aan vocalen is geen moment storend. Halverwege de set begeeft de versterker van gitarist Thomas van den Reydt het. Een snelle wissel met de versterker van Navarone zorgt ervoor dat de show zonder oponthoud door kan gaan. Strak optreden.

Op het grote buitenpodium aan de Spielbudenplatz staan ’s avonds vanaf 20.00 uur de laatste drie showcases van Music City The Hague op het programma. We trappen af met de band JARA die eerder vandaag de twee nieuwe singles ‘Moving me’ en ‘Sorrow’ presenteerde. Uiteraard komen deze voorbij, maar ook ouder materiaal van de eerste EP. Heel druk is het nog niet, maar het wél aanwezige publiek luistert aandachtig. Voor Tears & Marble is de publieke belangstelling een stuk groter en de zaal staat goed vol. Cris Kuhlen en Bella Hay laten niets aan het toeval over en gooien al hun energie in het optreden. En met succes, want het tweetal maakt indruk. Er blijkt zelfs al internationale interesse voor Tears & Marble te zijn, onder andere voor hun versie van ‘What is love’. Dat belooft nog wat.

Hekkensluiter van Music City The Hague op Reeperbahn 2014 is Playground Zer0, dat vanavond meteen debuutalbum ‘Poison’ presenteert. De drie producers maken er een mooi feestje van en krijgen de mensen al snel aan het dansen. DJ Friss blijkt bovendien ook nog een begenadigd mc en gooit er als klap op de vuurpijl een paar Scooter-oneliners in. Het trio kijkt zelf terug op een mooi weekend: “Het hele festival was vooral dolgezellig, mede mogelijk gemaakt door de ondersteunende gezelligheid van alle andere Haagse acts. De show ging super en mensen hebben zich in de verste verte niet ondergedaan voor Nederlands publiek. Het is altijd fijn om te zien dat je muziek ook over de grens z'n mannetje staat.”

Van tevoren heeft Playground Zer0 zich goed voorbereid op de reis naar Duitsland. “We hebben heel veel Duitse films gekeken en onze tourmanager tijdelijk laten leven op water en brood en z dagen geen slaap gegund. Hij heeft het hele internet binnenstebuiten gekeerd om alles en iedereen te laten weten dat we eraan kwamen. Zelf zijn we in Hamburg naar zoveel mogelijk events gegaan (borrels, conferenties, gigs, discotheken, etc.). Dit alles heeft een hele berg aan nieuwe waardevolle contacten opgeleverd en tot nu toe al een toegezegde gig in Kaapstad.” Het trio hoopt vooral ook toekomstige partners in die opgedane contacten te vinden. “Denk aan een Duitse release van het album op een Duits label, pers- en radiopromotie in Frankrijk en gigs overal en nergens.” Donderdag 25 september vindt de Nederlandse albumpresentatie plaats in de SuperMarkt in Den Haag.
 
En dan zit het er toch echt op. De delegatie van Music City The Hague vertrekt weer naar Nederland. Het was goed om te zien dat alle acts veel moeite hebben gestoken in het opdoen van contacten en zo de interesse van internationale partijen te wekken. Wat er daadwerkelijk uit gaat komen zal de tijd leren…