Blog Music City The Hague op Reeperbahn 2014 (deel 1)

Haagse delegatie op Haags showcasefestival

Remco van der Ham ,

Daar gaan we weer. Voor het derde jaar op rij vertrekt een Haagse delegatie onder de noemer Music City The Hague naar het Reeperbahn Festival om Den Haag als muziekstad te promoten. Met maar liefst zes acts is het dit jaar de grootste delegatie tot nu toe. The Deaf, Taymir, Tim Akkerman, Tears & Marble, Playground Zer0 en JARA zijn dit jaar geselecteerd door Music City The Hague en ook de eveneens Haagse band Monomyth is van de partij met label Suburban. 3voor12 Den Haag is mee om alles op de voet te volgen.

Het woensdagochtend 8.24 uur. De reis naar Hamburg begint op Den Haag Centraal waarna via Amersfoort en Osnabrück uiteindelijk Hamburg wordt bereikt. Veel van de bands gaan met eigen vervoer naar Duitsland, maar iedereen van JARA, Tears & Marble, het Haags Pop Centrum, de winnaars van de wedstrijd via Den Haag FM en ondergetekende reist per trein. De tijd wordt gedood met verschillende kaartspelletjes waarbij vooral zangeres Bella Hay (Tears & Marble) zich tot begenadigd kaartgoochelaar ontpopt. Af en toe tot frustratie van de andere spelers. De tijd vliegt hierdoor gelukkig wel en voor we het weten is het 15.00 uur en zitten we in het hotel vlakbij de Reeperbahn. Het inchecken verloopt soepel en iedereen neemt even wat tijd voor zichzelf. Ondertussen komen ook de andere bands aan bij het hotel. Taymir en Playground Zer0 zijn er al snel en Tim Akkerman volgt niet veel later met zijn band. Alle bands slapen op dezelfde galerij van het hotel, wat al snel leidt tot een gezellige chaos.

De officiële aftrap van dit nieuwe Duitse avontuur vindt plaats in de Zwick aan het begin van de Reeperbahn. Hier verzamelen alle muzikanten, managers, organisatoren, cameramensen, journalisten en aanverwanten zich rond 17.00 uur voor een borrel. De groep bestaat in totaal uit een kleine vijftig man, en dan is The Deaf er nog niet eens. Uiteraard geeft Ernst vanden Berg, directeur Citymarketing Den Haag, weer zijn inmiddels beruchte openingsspeech over het hoe en waarom we hier met deze delegatie aanwezig zijn. Na zijn afsluitende woorden “geniet, geniet, geniet”, wordt er gegeten, nog wat gedronken en nagetafeld. ’s Avonds gaat ieder zijn eigen weg het festivalterrein op. De volgende dag gaat het echt beginnen met de eerste drie Haagse showcases.

Tim Akkerman zal de reeks Haagse showcases donderdagavond aftrappen. Het is voor Akkerman de eerste keer dat hij op een internationaal showcase festival op gaat treden, maar hij heeft zich goed voorbereid. “Onlangs hebben we met de hele delegatie een meeting gehad, waar ook manager Tim van der Zalm (Taymir) aanwezig was. Hij heeft een aantal goede tips gegeven hoe je dit het best aan kunt pakken. Het is vooral belangrijk voor jezelf een doel te stellen; wat wil je hier bereiken? Ik wil hier het liefst een label of een boekingskantoor aan over houden en daar hebben we dan ook een aantal afspraken voor.” In Nederland brengt Akkerman alles uit in eigen beheer, wat hem veel vrijheid geeft maar het misschien ook wel lastiger maakt om internationale partners te vinden. “Ik denk wel dat die vrijheid belangrijker is, maar je kunt wel vragen krijgen waarom er in Nederland geen label is. Een internationale partij zou kunnen denken dat er bijvoorbeeld geen interesse zou zijn, maar naar mijn mening is Nederland gewoon te klein. Bovendien is er voor mijn muziekstijl niet heel veel markt in Nederland, maar in het buitenland veel meer.”
 
De showcase van Tim Akkerman begint donderdag om 20.00 uur op de Spielbudenplatz, gevolgd door The Deaf en Taymir.