Blog Music City The Hague op Reeperbahn 2014 (deel 2)

De eerste showcases

Remco van der Ham ,

Vandaag gaat het dan echt beginnen. Drie van de Haagse bands hebben deze donderdag 18 september hun showcases in de Spielbude aan de Spielbudenplatz, de centrale plek van het Reeperbahn Festival. Tim Akkerman, The Deaf en Taymir trappen deze eerste dag af. Taymir en JARA hebben daarnaast ook overdag nog extra optredens op het programma staan.

Voor Taymir begint de dag al vroeg. Om half twaalf doet de band een sessie voor ‘In Bed With…’ waarbij de bandleden in bed worden gefilmd en geïnterviewd. Daarnaast wordt er uiteraard nog een liedje gespeeld. Het resultaat is binnenkort online te vinden. Een paar uur later staat alweer de volgende show op het programma. Radiozender N-Joy heeft op de Spielbudenplatz een grote bus neergezet waar de hele dag door semi-akoestische sessies worden gespeeld door op het festival aanwezige bands. Zo ook Taymir dus. Het mooie weer en de centrale plek zorgen voor een flinke toeloop van mensen. Bovendien kunnen ook de niet-festivalbezoekers hier komen kijken. De vraag die de presentator aan alle optredende artiesten vraagt, is in welk emoticon de muziek van de betreffende artiest kan worden omschreven. Bij de artiesten zelf veroorzaakt de vraag vooral een verbaasde emoticon.

Ook JARA heeft vandaag een druk programma. Maar liefst drie shows staan er op het programma, beginnend met een instore bij platenzaak Groove City. De winkel is gelegen in een gezellig winkelstraatje vlakbij de Reeperbahn. De muziek van JARA trekt aardig wat bekijks van nieuwsgierige voorbijgangers die even blijven staan. Er wordt hen meteen een flyer in de handen gedrukt voor de andere optredens. Die avond staan namelijk nog twee optredens op het programma, één op het dak van een appartement in Hamburg en één bij de haven in de openlucht. En dan moet de officiële showcase op vrijdag nog komen.

Tussen alle optredens door heeft Jara Holdert gelukkig nog even tijd om ons te woord te staan. Hamburg bevalt haar tot nu toe erg goed. “Het is een hele leuk stad met twee kanten. Het heeft een hele vunzige kant, maar ook een heel gezellig, openhartige en gastvrije kant. De drie optredens op de eerste dag zijn een heel goed begin van het festival en ik kijk heel erg uit naar de showcase in de Spielbude.” Tijdens die showcase presenteert JARA de twee nieuwe singles ‘Moving me’ en ‘Sorrow’. Van ‘Moving me’ is ook een videoclip uit. “Het zijn twee nummers die ik het afgelopen jaar heb geschreven en die eigenlijk op een nieuwe EP moesten komen. Een aantal van de nummers die daarop zouden komen, bleek eigenlijk niet meer representatief te zijn voor de band. De twee nummers die dat wel zijn, ‘Moving me’ en ‘Sorrow’, brengen we daarom nu los uit en gaan nu werken aan ons debuutalbum. Dat willen we in januari op gaan nemen.” De twee singles zijn te horen via Soundcloud.

Aan Tim Akkerman de eer om de Music City The Hague showcase af te trappen. Om 20.00 uur stappen Akkerman en zijn zes bandleden het podium op. De zaal is redelijk gevuld en er wordt positief gereageerd op het optreden. De bands hebben te kampen met een strikte en vrij absurde geluidslimiet van 80dB, een niveau dat met een gezellige volle kroeg ook al wordt bereikt. Bij Tim Akkerman levert dit nog geen problemen op, maar voor The Deaf pakt de limiet wat minder goed uit. The Deaf heet niet voor niets zo en de muziek komt toch het best tot zijn recht met een flink volume. Gelukkig laat de band zich niet al te veel van de wijs brengen en geeft alles. De zaal staat helemaal vol en de band doet goede zaken vanavond. Taymir sluit de eerste avond af. De vier heren zijn inmiddels al geroutineerde showcasegangers en geven een strakke show weg. Zo druk als bij The Deaf is het niet meer, maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien staan er veel delegates (de muziekprofessionals) in de zaal en dat is waar het vandaag toch vooral om draait. Een goede start van Music City The Hague op Reeperbahn.

Na afloop van de showcases duikt iedereen het festivalprogramma in, waarbij Boys Noize in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog een van de hoogtepuntjes is. De nacht wordt afgesloten in de Molotow bar, waar het nog lang onrustig bleef...