Music City The Hague op The Great Escape blog (deel 3)

Showcases Generate en G∆RTM∆LEN

Remco van der Ham ,

De laatste twee dagen van het The Great Escape Festival staan voor Music City The Hague in het teken van de showcases van G∆RTM∆LEN en Generate, respectievelijk op vrijdag in de Green Door Store en zaterdag in de Blind Tiger Club. De vier dagen zijn voorbij gevlogen en de Haagse delegatie is met een goed gevoel weer huiswaarts gekeerd. Daarbij is het vooral spannend wat de opgedane contacten door Taymir concreet op gaan leveren.

Dat Taymir tijdens The Great Escape goede zaken doet vertelden we al in de tweede blog. Ook de dagen na de twee showcases blijven Bas van Wageningen en Tim van der Zalm druk bezig met het leggen van contacten met verschillende internationale partijen. Wie weet wat daar nog uit gaat komen. De laatste twee Haagse showcases op het festival zijn van G∆RTM∆LEN en Generate. Het optreden van G∆RTM∆LEN vindt plaats in de Green Door Store, een oud fabriekspand net buiten het centrum van Brighton. Een perfecte locatie voor het tweetal. De zaal staat helemaal vol en G∆RTM∆LEN zet een sterk optreden neer. Niet iedereen kan de experimentele muziek waarderen, maar er blijft het gehele optreden door een grote groep enthousiastelingen staan.

Maarten en Jessie van G∆RTM∆LEN kijken met veel plezier terug op de twee showcases. Jessie: “Ik vond allebei de shows heel leuk. Ze waren heel verschillend van elkaar. Maarten: “De Green Door Store was wel meer een plek waar wij normaal ook spelen. Het had een goede sfeer die bij ons past. De eerste show (in het Queens Hotel, red.) was ook heel leuk. Dat was wat intiemer, met mensen die op de grond gingen zitten en aandachtig luisterden.” Jessie: “Ik had bij de eerste show wel wat meer moeite om er in te komen.” De reacties op een show van G∆RTM∆LEN lopen normaal al erg uiteen, zo ook op The Great Escape. “We hebben na allebei de shows best wel enthousiaste reacties gehad, dat mensen naar ons toe kwamen. Maar ook mensen die het minder leuk vinden. En dat snap ik ook wel bij onze muziek. Er zijn mensen die het heel gaaf vinden, maar ook mensen die weglopen omdat ze het niet trekken.”

Voor G∆RTM∆LEN was het wel moeilijk om muziekprofessionals naar de optredens te krijgen. “Er is voor onze muziek een minder groot publiek dan bij mainstream muziek. Bij ons is het dan ook moeilijker om mensen aan te trekken die iets met onze muziek kunnen of willen. We hebben natuurlijk wel via onze eigen kanalen mensen uitgenodigd, maar ik zou niet zo snel weten hoe ik daar van tevoren meer aan had kunnen doen.” Wel heeft het duo al de eerste stappen naar een internationale carrière gezet. “Ons album is bijvoorbeeld wel uitgebracht door een Duits label, maar niet op hele grote schaal. Dat is voor ons wel de manier om mensen onze muziek te laten horen. Vorig jaar hebben we ook een aantal optredens in Duitsland gedaan, in Landau en Berlijn, en daar werd het echt heel erg goed opgepikt. Dat waren denk ik wel onze leukste optredens ooit.”
 
Op zaterdag 10 mei wordt de reeks Haagse showcases afgesloten door Generate in de Blind Tiger Club, waar de rest van het festival het Canadese hoofdkwartier gevestigd was. De locatie doet een beetje denken aan de Zwarte Ruiter en is niet echt de perfecte locatie voor de alternatieve elektronische muziek van Generate. Dat de Haagse producer dan ook nog afsluit na een reeks bands helpt ook niet mee. Een handvol bezoekers kan de muziek van Generate nog wel waarderen, maar veel mensen houden het voor gezien. Als dan ook nog eens de set moet worden ingekort wegens tijdgebrek, valt de showcase voor Generate wel wat tegen. “Het publiek zat in een andere vibe na twee bands en dan komt er ineens een gast met een laptop en een midi controller.”
 

Toch is hij wel heel positief over het hele weekend. “Ik vond het super vet en het is een hele goede ervaring en mooie kans voor mij geweest. In het Queens Hotel was het ook heel erg leuk, dat mensen echt gingen zitten en luisteren naar mijn muziek.” Daarnaast heeft Generate vooral heel veel inspiratie opgedaan. “Ik heb heel veel combinaties gezien van live muziek en elektronica. Dat vond ik heel erg leuk, die combinatie. In de toekomst wil ik ook andere dingen gaan uitproberen en samenwerken met andere muzikanten, bijvoorbeeld een zangeres, en daar heb ik heel erg veel zin in.”