Music City The Hague op The Great Escape blog (deel 1) Music City The Hague op The Great Escape blog (deel 1)

Aankomst in Brighton, Engeland

, Remco van der Ham

Music City The Hague op The Great Escape blog (deel 1)

Aankomst in Brighton, Engeland

Remco van der Ham ,

Vanuit Music City The Hague reizen drie Haagse acts naar het The Great Escape festival in Brighton. Het Engelse showcase festival wordt dit jaar voor de tweede keer aangedaan door een Haagse delegatie om op deze manier Den Haag als muziekstad internationaal op de kaart te zetten. De Haagse acts die dit jaar op The Great Escape zijn te vinden, zijn Taymir, G∆RTM∆LEN en Generate. 3voor12 Den Haag is mee en volgt alle ontwikkelingen op de voet, te lezen in dit blog. Bij deze deel 1 met de reis naar Brighton.

Het Engelse avontuur begint in de ochtend van woensdag 7 mei. De delegatie reist verdeeld over drie gezelschappen naar Engeland. Taymir en G∆RTM∆LEN gaan elk met eigen vervoer naar Brighton. De rest, bestaande uit het Haags Pop Centrum, de Gemeente Den Haag, AT Events, Den Haag FM en Generate verzamelt op Schiphol om vanuit daar naar London Gatwick te vliegen. De vlucht gaat voorspoedig met een wat ruwe landing. Gelukkig horen we pas na afloop dat het voor de piloot de allereerste vlucht met passagiers was… Op het vliegveld worden we opgehaald met een busje die ons naar het hotel in Brighton brengt. De chauffeur wordt nog wijsgemaakt dat Ernst van den Berg (directeur Citymarkering) de “famous Dutch singer Gerard Joling” is die op The Great Escape gaat optreden. De chauffeur kijkt echter niet op een ster meer of minder, want trots vertelt hij ook al eens Paul McCartney te hebben rondgereden.

Aan het begin van de middag komen we aan in Brighton, checken in bij het hotel en gaan lunchen in een dichtbij zijnde Engelse pub. Er wordt een rondje door het centrum van Brighton gelopen waarbij natuurlijk de 125 jaar oude pier niet wordt overgeslagen. Er wordt een kijkje genomen in het Queens Hotel, de plek waar donderdagmiddag de drie Haagse acts hun eerste optredens zullen doen. De voorbereidingen zijn daar al in volle gang en alles lijkt goed geregeld te zijn voor de showcases de volgende dag. De polsbandjes en passen voor het festival worden opgehaald om te vervolgen naar The Black Lion waar met Taymir en G∆RTM∆LEN is afgesproken voor de welkomstborrel. Onder het genot van een pint of cola worden de heenreis en de plannen voor de komende dagen besproken. 

Ernst van den Berg is samen met Diane Scheenstra (beleidsmedewerker Cultuur) namens de Gemeente Den Haag aanwezig op het festival. Een goed moment om nog eens te horen waarom het voor Den Haag belangrijk is om zich op een dergelijk festival te laten zien. Van den berg: “Popmuziek is een goed middel om te laten zien wat Den Haag zoal te bieden heeft. In Nederland weet men vaak wel van Den Haag als popstad, maar in het buitenland is Den Haag vooral bekend als stad van vrede en recht. Hier koppelen we het merk Den Haag aan het muzikale talent dat de stad te bieden heeft.” Den Haag is nu een aantal jaar aanwezig op showcase festivals als The Great Escape en Reeperbahn, maar Van den Berg benadrukt dat het vooral een lange termijn project is. “Op korte termijn zijn er natuurlijk wel Haagse acts die dankzij deze festivals succes bereiken, maar citymarketing is wel iets van de lange adem. Op termijn moet dit een positieve beeldvorming over Den Haag teweeg brengen.”

Ook vanuit cultureel oogpunt is er belang bij het bezoeken van deze showcase festivals. Scheenstra: "Het is belangrijk dat bands zich blijven ontwikkelen en op deze manier ervaring opdoen in het buitenland. Het is onderdeel van de popinfrastructuur van Den Haag.” Van den Berg noemt NiCad als een goed voorbeeld van de combinatie van popmuziek en een internationale stad. “Die band is een internationaal voorbeeld van verschillende culturen die in Den Haag is begonnen en daar tot wasdom is gekomen.” Gideon Rozendaal van het Haags Pop Centrum (The Hague Music Export) vult aan: “Tijdens voorgaande buitenlandse avonturen van Music City The Hague zijn al verschillende successen behaald, zoals Soul Sister Dance Revolution die via The Great Escape in het voorprogramma van Imagine Dragons terecht kwam. Het is natuurlijk te gek dat Haagse bands zich zelfs buiten de landsgrenzen verder kunnen ontwikkelen en daarmee ook nog Den Haag als popstad op de kaart kunnen zetten.”
 
Met het diner bij Jamie’s Italian en een van de inmiddels beruchte speeches van Van den Berg komt de eerste dag ten einde en duikt iedereen op tijd het bed in. Morgen is het showtime.
 
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag