HollandSpoorStudios “op naar de volgende 25 jaar”

Haagse studio viert 25-jarig jubileum

Cécile Magnée ,

De Haagse studio HollandSpoorStudios, gevestigd in het Haags Pop Centrum, gaat alweer 25 jaar mee. Zondag 19 oktober vond de jubileumviering plaats in het HPC Café met optredens van The Hague Idiots, Livin’ Blues Experience en Bazzookas. Deze drie geven de variatie in artiesten die naar HollandSpoorStudios komen goed weer.

HollandSpoorStudios werd twaalf en een half jaar geleden overgenomen door Chris Muller. Sindsdien heeft hij al vele grote namen in zijn studio gehad, bijvoorbeeld Armin van Buuren. “Alle drie de bands die vanavond spelen hebben mij ontzettend verrast. Zo kwam Bazzookas binnen om een single op te nemen, maar het klikte zo goed dat het uiteindelijk een heel album werd.” Het geheim van HollandSpoorStudios en de reden dat Chris de komende tijd tot over zijn oren in het werk zit is volgens hem dat niemand wordt geweigerd. “Als je bij mij komt, word je aan de kapstok gehangen en word je net zo behandeld als alle anderen. Beginnende bands hebben zo ook een kans om uit te groeien tot grote namen.”
 
Het spits wordt afgebeten door The Hague Idiots. Dit is een band met vier jonge jongens die binnenkwamen toen ze nog op de basisschool zaten. Inmiddels heeft de band al opgetreden in onder andere de Melkweg en de Heineken Music Hall. Ze omschrijven hun muziek als  ‘superfreakinawesome happy punkrock’ en ze hebben een skater uiterlijk. “Speciaal voor vanavond speel ik met een HollandSpoorStudios plectrum”, vertelt de gitarist aan het begin. Zodra ze spelen is het enthousiasme van de vier heren van ver weg te zien. Met grote glimlachen op de gezichten en sprongetjes van de gitarist zouden ze zo een menigte tienermeisjes gek kunnen krijgen. Vanavond is echter een wat ouder publiek aanwezig dat netjes op de maat het hoofd schudt. Voorlopig hebben ze er nog zeker geen genoeg van: “Een droom is om op festivals te spelen”. Wie weet zien we ze komende zomer terug.
 
Van jong nieuw talent naar een groep die al jaren ervaring heeft; Livin’ Blues Xperience. Gerenommeerd in binnen en buitenland - winnaar van de Dutch National Blues Award in 2008 en uitgeroepen tot beste internationale bluesband in Polen - komt de band speciaal voor Chris spelen. En potverdorie, wat een goede muzikanten zijn dit. Frontman Nicko Christiansen ís de blues, zowel in uiterlijk als in zijn stem. Moeiteloos switcht hij van lage noten naar hoge uithalen. Ook Bas Kleine, die de mondharmonica bespeelt, is een genot om naar te luisteren. Ze weten hoe ze een show neer moeten zetten. Met kungfu bewegingen van de zanger en een lange noot op de mondharmonica die samen gaat met een blik op een imaginair horloge. Alle muzikanten krijgen de ruimte om te laten horen wat ze waard zijn en het mooie is dat de rest van de band op die momenten zichtbaar staat te genieten.
 
De avond wordt knallend afgesloten door Bazzookas voor wie lekker skanken het motto is. Zeven man sterk is de band; met zang, piano, gitaar, bas, drums, trombone en saxofoon is het een bonte bende op het podium. Voor de dames hebben ze speciaal ‘Luciano Luciano’ op trombone meegenomen. “Na de show is hij voor jullie dames, dan mag je zijn tepels aanraken. En hij verstaat geen Nederlands”, roept de zanger terwijl Luciano vrolijk blijft glimlachen. Niet alleen de trombonist wordt voor de gek gehouden, ook Chris wordt eruit gepikt. Het blijkt dat hij nog nooit gecrowdsurft heeft en daar moet verandering in komen. Onder leiding van Bazz (zang) wordt Chris op een box gezet en moet hij het publiek inspringen. Godzijdank gaat alles goed en kan het optreden verder gaan.
 
Het is onmogelijk om niet stil te staan bij de muziek van deze heren. Ze komen zelf ook het publiek in en als je niet danst word je daar onmiddellijk op aangesproken. Er gebeurt eigenlijk te veel om op te noemen tijdens het optreden (een drummer die zijn drumstok kwijtraakt, een foto met het publiek en de band, liedjes over stinkende adem, heel veel liedjes over de liefde: ‘Laat me los bemoei je niet met mij’, een hakkende saxofonist) maar het is zeker dat je met een glimlach op je gezicht naar huis gaat na een avond vol goede muziek. En om met de woorden van Chris af te sluiten: “Op naar de volgende 25 jaar!”