I am the Law dineert bij romantisch kaarslicht op nieuwe EP

Meer variatie in nummers kan geen kwaad

Loïs Koot | Foto’s: Chantal Dijkhuizen ,

De Delftse band I am the Law heeft vrijdag 25 januari onder het toeziend oog van veel vrienden en familie hun tweede EP ‘Dinner By Night’ gepresenteerd in de SuperMarkt. Jimmy B verzorgde het voorprogramma en 3voor12 Den Haag was erbij voor een verslag.

Om de aanwezigen, die langzaamaan binnen druppelen, alvast op te warmen speelt supportact Jimmy B uit Schagen lekker in het gehoor liggende folk en americana. De singer-songwriter brengt zijn nummer alleen met een semiakoestische gitaar en mondharmonica ten gehore. Al snel is het duidelijk dat Jimmy Bakker, zoals hij in het dagelijks leven heet, niet zomaar nummers schrijft en zingt. Deze zanger weet je voor dat half uurtje dat hij speelt je mee te nemen naar Nieuw-Zeeland, Ierland en zelf door de Amerikaanse woestijnen.
 
Na niet al te lang wachten zijn daar de drie mannen van I am the Law om hun EP ‘Dinner By Night’ te presenteren. Ineens staat het tot aan het podium bom vol en dat is het startsein voor de band uit Delft. Maar voordat het zo ver is wordt de band op een speciale manier aangekondigd: door een vers. Naast deze speciale aankondiging, heeft de band ook een speciale gast uitgenodigd; toetsenist Leon komt het drietal deze avond bijstaan op zijn piano. Al snel komt bassist Stijn Wolterink met een een groovy basloopje op de proppen in het nummer ‘All about you’. Dit nummer doet sterk denken aan de jaren zestig. Alleen overstijgen de instrumenten al snel de zang van Jelle Imbos, maar dankzij het oplettend publiek wordt er snel gecommuniceerd met de geluidsman van de SuperMarkt.
 
Niet alleen Jelle, Stijn en drummer Sander van Venetië hebben gewerkt aan de nieuwe EP. Ook Anne van Straten, de vriendin van de zanger, heeft een grote inbreng gehad op de nummers. Op een camping in de Dolomieten kwamen ze op het nummer over de slechte dingen in de wereld, ‘The air that fills my lungs’. Imbos is samen met zijn vader naar Praag geweest en hebben daar het concentratiekamp Theresienstadt bezocht. “Ik zag daar een gedicht van een Joodse schrijver en daar heb ik een vertaling van gemaakt: ‘Pretend’.” Een gevoelig nummer dat Jelle Imbos alleen op zijn elektrische gitaar speelt.
 
De heupen moeten los gegooid worden en het publiek moet naar voren komen. “Ik wil jullie zweet ruiken en dat jullie mijn zweet ruiken,” zegt Imbos lachend. Helaas is de zang weer niet helemaal goed hoorbaar, maar eindelijk krijgen de nummers wel wat meer pit. Dat is alleen niet voor lang, want plots is I am the Law klaar met spelen en moet het publiek smeken om een toegift. Voordat de band een toegift kan geven, moet er geluisterd worden naar bedankjes, maar dan… Daar is het dan ein-de-lijk! ‘Listen to the radio’, is een uptempo nummer met een catchy gitaarrifje dat ergens wel wat wegheeft van ska, laat heel de SuperMarkt meedansen.
 
De bandleden spelen met veel plezier op het podium, maar helaas zit er niet heel veel variatie in de nummers. I am the Law, als jullie de wetten kunnen voorschrijven, doe dat dan met meer variatie en ruigere nummers. Dat zorgt ervoor dat jullie niet een dertien in een dozijn band worden.