DeWolff maakt live reputatie waar

LVC decor voor progressieve rockshow

Sabrina Istha | Foto’s: Nike Liscaljet ,

De psychedelische bluesrockband DeWolff gaat al sinds de oprichting in 2007 als een speer. Pablo van de Poel (gitaar/zang), Luka van de Poel (drums) en Robin Piso (Hammondorgel/zang/bas) stonden al snel op grote podia en zijn een graaggeziene gast op nationale en internationale festivals. Vanavond zijn ze na drie jaar terug in Leiden, in het popcentrum LVC.

DeWolff heeft inmiddels één ep en drie albums uitgebracht, maar staat vooral bekend om de geweldige live optredens. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Er is vandaag geen voorprogramma, maar zowel het publiek als de band zelf blijkt geen opwarmertje nodig te hebben. De donkere zaal en de sfeervolle intro worden in één klap omgezet in een knallende rocksessie. Met ‘Evil and the midnight sun’ wordt het publiek meteen meegesleurd naar een ander tijdperk. De melodieuze, psychedelische klanken van het Hammondorgel en de schreeuwende gitaar doen de jaren ’60-’70 herleven. Dit wordt nog eens benadrukt door de lampen, die met warme, flitsende kleuren het podium verlichten. Het is niet voor niets dat DeWolff vaak wordt vergeleken met bands als Led Zeppelin en Deep Purple. Toch weten de jongens een modern tintje mee te geven aan hun muziek. De nummers klinken tegelijk iets frisser en ruiger. Dit maakt de band aantrekkelijk voor zowel eerdere als huidige generaties, wat is terug te zien in het publiek.

Al vanaf het begin is duidelijk waarom optredens van DeWolff altijd druk worden bezocht. De jongens voelen zich helemaal thuis op een podium en spelen met een passie alsof ze voor een groot festivalpubliek staan. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en komen over als ervaren muzikanten. De band is een geheel. Elk bandlid, elk instrument, heeft zijn eigen plek. De drums hebben vooral een ondersteunende rol, terwijl het orgel de sfeer en melodie bepaalt. Maar in de loop van de avond zijn er genoeg momenten waarop elk afzonderlijk instrument de ruimte krijgt. DeWolff brengt namelijk niet simpelweg de albumversies ten gehore, maar verlengt de nummers met strakke solo’s en andere instrumentale hoogstandjes. Pablo van de Poel bewerkt zijn gitaar op alle mogelijke manieren, zoals met een theelepeltje en distortion, wat vette geluidseffecten oplevert. Als blijk van waardering wordt elk nummer beantwoord met veel geschreeuw en applaus.

Het hoogtepunt van de avond is toch het oudere ‘Don’t you go up the sky’ van debuutalbum ‘Strange Fruits And Undiscovered Plants’. Al bij de eerste tonen gaat de zaal uit haar dak. Er wordt geklapt, gedanst, geheadbanged en meegezongen. Alles is mogelijk, behalve stilstaan. Voor een van de aanwezigen is er nog een tweede hoogtepunt: als ‘special treat’ gooit Pablo een originele DeWolff Converse sneaker de zaal in. De gelukkige mag het bijbehorende exemplaar later komen ophalen. Uiteindelijk weten de jongens het publiek twee uur lang te vast te houden met hun mix van rauwe en psychedelische klanken. En als een ware rockartiest sluit Pablo de avond af door via het orgel op een box te klimmen en zijn gitaar te bespelen met een arm van de lichtinstallatie. DeWolff maakt zijn reputatie van fantastische live act absoluut waar.