Albumrecensie: Robin Brock - ‘Use At Your Discretion’

Haagse Curtis Mayfield levert klein stukje vakmanschap af

Cok Jouvenaar ,

Gelul is niet nodig. Eindelijk worden wij weer eens verblijd met een stukje soul en funk van hoog niveau. Velen denken funk te zijn of te maken, maar vallen in een grote valkuil en maken grove fouten. Dit is geen genre dat je even doet. Hiervoor is gedegen vakmanschap voor nodig, anders wordt het een karikatuur. Nu is er Robin Brock. Robin Brock? Ja, die. En deze man heeft het begrepen. Zijn debuut ‘Use At Your Discretion’ is er een van grote klasse en misschien wel het beste wat Den Haag het afgelopen jaar heeft voortgebracht.

De Haagse Curtis Mayfield, zo mogen we deze man wel gaan noemen. Luister naar openingstrack ‘Move’, doe je ogen dicht en je ziet de soulgrootheid van weleer voor je. Een hoge falsetstem met charisma. Terecht dat dit nummer ook uitgebracht is als single. Dit moet straks voor volle zalen gaan zorgen. Wie Robin Brock een beetje volgt weet dat bij deze man geen bescheidenheid past. Het podium is zijn thuis en hij ademt soul. Wie zo’n album aflevert als ‘Use At Your Discretion’ weet wat soul, funk en aanverwante muziek met zich meebrengen. Brock moet er helemaal in zijn gedoken en alle favorieten grijsgedraaid hebben op zijn draaitafel. Dit kan niet anders. Want funk moet je voelen om het te begrijpen.
 
Live is Robin Brock een feest. Hij werkt niet met de minste om het resultaat te behalen wat deze man voor ogen heeft. Het is ook niet mogelijk om met een stel tweedehands muzikanten een beetje niveau te krijgen. In rock kan je nog veel verbloemen door de volumeknop wagenwijd op te zetten en met megalomane gebaren een beetje show te maken. Niet om de Haagse muzikanten onderuit te halen, maar voor ‘Use At Your Discretion’ moet Brock over de stadsgrenzen heen gekeken hebben. Niet iedereen kan op de tel spelen. Brock werkt niet voor niets met iemand als Rolf Delfos om het blazersarrangement compleet te maken. Delfos heeft een enorme staat van dienst. Met zijn sextet The Houdini’s bestormt hij al meer dan twintig jaar de jazzpodia in binnen- en buitenland. Zonder strakke blazerssectie ontbrak op ‘Use At Your Discretion’ de slagroom op de taart. Met een orgeltje had je een eind kunnen komen maar er was toch niet eruit gehaald wat er in zit. Ook een geoliede ritmetandem mag niet ontbreken. Ga je voor minder en zit je met een bassist of drummer die niet de juiste accenten speelt, dan kan je het wel shaken.
 
Naar verluidt heeft Brock lang aan zijn meesterwerk gewerkt. Twee jaar wordt gezegd. Het resultaat mag er zijn. Vette stampers worden afgewisseld met wat relaxter materiaal. Songs als ‘Downtown wizard’, ‘Crazy dreams’, ‘Ultraviolet traveller’, ‘Children of the revolution’ en ‘Let’s get gone’ zet je gaandeweg een tandje harder. Dit is moet je tenslotte voelen, recht-uit-het-hart en rauw tot op het bot. In ‘Line 86’ en ‘Cut loose’ is te horen dat Brock ook met gevoeliger materiaal uit de voeten kan. Niets is zo moeilijk om een soulachtige ballad vol overgave te brengen zonder dat het campy en klef wordt.
 
Laten we een gooi doen. Brock heeft zijn inspiratie gehaald bij de vroegere James Brown, Stevie Wonder, Jamiroquai, Al Green, Prince, Steely Dan en uiteraard Mayfield. Slotnummer ‘Jacky boy’ doet op zijn beurt weer denken aan Earth, Wind & Fire’s versie van ‘Got to get you into my life’. Robin Brock, Haagse soul- en funkhoop in bange dagen. Radio 6 heeft de man al opgepikt, aankomend jaar de grote zaal van Paradiso, Live I Life festival gevolgd door het North Sea Jazz festival? Den Haag mag hopen dat Brock trouw blijft aan de residentie. Tenslotte is er maar één plek waar deze muziek echt tot zijn recht komt: New York. Al met al is ‘Use At Your Discretion er één die nog vaak gedraaid zal worden op de digitale schijf of op je iTunes.
 
Robin Brock is vrijdag 1 februari te zien in het Paardcafé tijdens Club 3voor12 Den Haag #29.