Festivalkriebels 2013: Bevrijdingsfestival Den Haag

Haags festival verhuist naar Malieveld

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op zondag 5 mei 2013 vindt de zesde editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag plaats. Dit keer niet op het Spuiplein, zoals de afgelopen vijf edities, maar op het Malieveld. “Vanwege de groei die het festival de laatste jaren doormaakte én vanwege het feit dat de oude locatie op het Spuiplein door de bouw van het nieuwe Cultuurforum op termijn niet meer beschikbaar is, werden we gedwongen uit te zien naar een nieuwe locatie. Daarbij is uiteindelijk de keuze op het Malieveld gevallen.” Ook vindt hier dit jaar de halve finale van Global Battle of the Bands plaats. Vandaag is het programma van de Haagse Vrijheidsweken bekend gemaakt.

De verhuizing naar het Malieveld vormt volgens organisator R.G. Ruijs Stichting een grote uitdaging. “Hoewel het Spuiplein, met alle omringende theaterfaciliteiten, een ideale festivalocatie was, werd deze locatie gaandeweg te klein om het uit zijn jasje groeiende Bevrijdingsfestival nog langer onderdak te bieden. De nieuwe locatie op het Malieveld biedt veel nieuwe kansen en mogelijkheden. Het veld heeft een grote capaciteit, zodat het Bevrijdingsfestival Den Haag er de komende jaren nog flink kan doorgroeien. Het terrein ligt op loopafstand van de Haagse binnenstad en het Centraal Station en is daarmee voor iedereen snel en eenvoudig te bereiken.” Ook kan de helikopterlanding, met aan boord de Ambassadeur van de Vrijheid, nu letterlijk achter het hoofdpodium plaatsvinden.

18 maart: Zoals zaterdagmiddag al bekend werd gemaakt op 3voor12 Den Haag, vinden vanaf zondag 12 april de Haagse Vrijheidsweken plaats, als opmaat richting Bevrijdingsfestival Den Haag. Hiervoor slaan het Bevrijdingsfestival Den Haag, ProDemos, Centrale Bibliotheek en Humanity House de handen ineen. De officiële opening van de Haagse Vrijheidsweken vindt plaats op zondag 14 april in de Centrale Bibliotheek. Er staan tijdens de Haagse Vrijheidsweken zo’n dertig activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films en lezingen. Ook staan er onder de noemer Songs Of Freedom verschillende optredens op het programma. Zo zijn er optredens van singer-songwriters als Sandy Dane, Ed Struijlaart, Arie Spaans (Naked), Dezibelle, Michelle van Min, Channah, Emil Landman en Joanna Weston.

1 maart: Het hoofdpodium zal worden afgesloten door VanVelzen. Al sinds zijn eerste single 'Baby get higher' uit 2006 is Roel van Velzen een blijvertje in de Nederlandse popscene. De Haagse formatie Woot, winnaar van de Grote Prijs van Nederland, opent het festival met een eenmalig concert waaraan o.a. wordt meegewerkt door de Indiase sitarspeler Pandit Ashok Pathak. Muzikanten van de Britse groep Simple Minds treden tijdens het Bevrijdingsfestival op met zanger Owen Paul (bekend van de hit 'You´re my favourite waste of time'). Rilan & The Bombardiers is een band rond zanger Rilan Ramhane. De groep speelt een combinatie van funk, rock, soul, hiphop en jazz. Woodstock-Papendorp is een uniek project van DJ DNA (Urban Dance Squad) in samenwerking met leden van Kyteman’s Hiphop Orkest en rappers uit Zuid-Afrika. Het BNN Golden Oldies Koor, vanaf maart te zien op Nederland 1, zal ook optreden tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag.

Nieuw op het Bevrijdingsfestival is het SENA Talent Stage, waar onder andere de halve finalisten van de Global Battle of the Bands zullen optreden. De deelnemende acts kunnen hier een plek bemachtigen in de Nederlandse finale van de mondiale bandwedstrijd (zaterdag 29 juni op de Grote Markt). De namen van deze zeven acts worden medio maart bekend gemaakt. Aansluitend zijn er optredens van de Haagse reggaeband Splendid, dat eind mei het nieuwe album presenteert, rockband Dudettes en junglepopformatie Cirque Valentin. Op het Vfonds Podium vind je het Prodemos Debat over het jaarthema ‘Vrijheid Spreek Je Af’, Puur Gelul met onder andere Martijn Oosterhuis, Songs Of Freedom, de rockopera 1000 Wishes en City Band uit Egypte.

15 januari: Vandaag zijn de eerste twee namen voor het festival bekend gemaakt. Allereerst is er de Ambassadeur van de Vrijheid. Dit jaar is dat voor Den Haag  hiphopartiest Dio. De overige twee Ambassadeurs van de Vrede zijn Miss Montreal en Chef’Special. Dio brak in 2008 definitief door met zijn hitsingle ‘Tijdmachine’. Dio werkte onder andere samen met The Opposites, The Partysquad, Flinke Namen, Sef en Kempi. De rapper van Surinaamse afkomst bracht tot nu toe twee albums uit, ‘Rock & Roll’ en ‘Benjamin Braafs Festival’, en verschillende mixtapes. Ook Leona Philippo, winnares van The Voice of Holland, zal optreden. Vorig jaar presenteerde ze nog het Bevrijdingsfestival Den Haag, dit jaar als een van de hoofdacts op het podium.