Bevrijdingsfestival Den Haag: “Het is zonde om zo veel energie te steken in maar één dag”

Haagse Vrijheidsweken en verhuizing naar nieuwe locatie

Tessa Bentvelsen ,

Een verhuizing van het Spuiplein naar het Malieveld, de halve finale van Global Battle of the Bands en een primeur: de Haagse Vrijheidsweken. Bevrijdingsfestival Den Haag staat dit jaar op zijn kop. Reden te meer om met Gerard van den IJssel, de helft van de organisatie met Robert-Jan Rueb, te spreken.

“Waar volgende week een persbericht over uitkomt”, vertelt Van den IJssel, “is dat we de drie weken voor het Bevrijdingsfestival de Haagse Vrijheidsweken organiseren.” Dit houdt in dat er bijna iedere dag iets te doen is in Den Haag dat in het teken staat van 5 mei. Er zijn drie kernpodia - Prodemos, Humanity House en de Centrale Bibliotheek - met concerten, films, exposities, rondleidingen, debatten, lezingen en ga zo maar door. “Je dacht dat ik het druk had. Nou, ik heb het nog veel drukker! Maar ik wilde dit al heel lang heel graag. Het is zonde om zo veel energie te steken in maar één dag.” De Haagse Vrijheidsweken zijn geïnspireerd op de  Maand van de Vrijheid die in Zeeland wordt gestart op Bevrijdingsdag. “Maar publicitair gezien heb je er de maand ervoor meer aan.” Daarnaast wordt er niets meer gedaan met de theaterzalen doordat het festival is verhuisd van het Spuiplein naar het Malieveld. Toch kreeg de organisatie veel aanbod vanuit deze hoek en bleek het handig die te gebruiken zodat er niet tien tenten op het Malieveld hoeven te staan.

Verhuizing
Omdat het Spuiplein verbouwd gaat en omdat het te klein werd voor het bezoekersaantal dat naar het Bevrijdingsfestival Den Haag komt, wordt het feest dit jaar voor het eerst op het Malieveld gehouden. “Het Malieveld was precies goed qua grootte en zit dicht bij het treinstation.” Een bijkomend voordeel is ook dat het Malieveld groot genoeg is om de helikopter met artiesten te laten landen en dat ze het in de toekomst kunnen uitbreiden. “Het is een veel betere locatie omdat je het veel flexibeler kunt inrichten, maar we missen wel de theaters eromheen.” Om toch de gezelligheid van de binnenstad te krijgen op de grote, open vlakte, is ervoor gekozen om alles schuin neer te zetten ten opzichte van het veld. “Daarnaast richten we het op zo’n manier in dat het een dorpsachtig karakter krijgt.” Dit betekent alleen wel meer werk. In plaats van een dag opbouwen op het Spuiplein, doet de organisatie er nu drie dagen over. Dit komt doordat er rijplaten, hekwerk en nog meer dingen bijkomen die niet op het Spuiplein nodig waren. “Je moet weer bij nul beginnen en het grootste probleem is dat het allemaal extra geld kost.”

Bezuinigen
Door al deze extra kosten wordt het de organisatie niet makkelijk gemaakt. “We moeten op onszelf bezuinigen en doen het niet meer voor een appel en een ei, maar alleen nog voor een appel.” Daarnaast moet er geld gecreëerd worden via extra sponsors, slim onderhandelen en korten op de programmering. “Maar de sponsors vragen steeds vaker of het publiek ook geld geeft, het zogenaamd cultureel onderhandelen.” Toch hebben alle Bevrijdingsfestivals ervoor gekozen altijd gratis te blijven. Dat betekent alleen wel dat er in de toekomst wat vaker aan de bezoeker wordt gevraagd om geld te geven. “Waar het op neerkomt is dat we anno 2013 niet meer alleen maar geld kunnen vragen bij de gemeente en fondsen maar ook bij het publiek. Daar moeten we langzaam naartoe, maar dat gaan we niet overhaasten.” 
 
Bijzonderheden
Nog iets dat nieuw is dit jaar, is de halve finale van Global Battle of the Bands (GBOB), een wedstrijd waar bands van over de hele wereld aan meedoen om honderdduizend Amerikaanse dollar te kunnen winnen. “Zeven acts doen mee aan de halve finale in Den Haag. Omdat wij samenwerken met DUCOS Productions en zij ook GBOB organiseren, kwamen we al snel op het idee om het te combineren.” De Nederlandse finale is een dag voor Parkpop op de Grote Markt en de winnaar mag op Parkpop zelf spelen. Zoals ieder jaar draait het Bevrijdingsfestival Den Haag ook om een bepaald thema. Dit jaar is dat ‘Vrijheid spreek je af’, een thema dat volgens Van den IJssel perfect bij Den Haag past. “Het Vredespaleis bestaat dit jaar honderd jaar en in de Tweede Kamer wordt vrijheid afgesproken. De vrijheid waarin wij nu leven is een gevolg van heldere afspraken die wij met elkaar hebben gemaakt.” Tijdens het festival wordt dan ook veel erover gepraat door de presentatoren en artiesten. “Het gaat er ons niet om dat het terrein vol is maar dat de boodschap wordt overgebracht.”