10 jaar 3voor12 Den Haag met Vanderbuyst

“We flirten graag met 3voor12 Den Haag”

Lilianne Laan ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Vanderbuyst.

Om met de woorden van bassist-zanger Jochem Jonkman te spreken: “Zijn jullie klaar voor wat rock-'n-roll?” Gooi los dat haar en trek je strakste leren broek aan voor je verder leest, want rock’n’roller dan dit zagen we het zelden in ons 10-jarig bestaan. Willem Verbuyst, Jochem Jonkman en Barry van Esbroek vormden vijf jaar geleden Vanderbuyst en wisten met raketsnelheid uit te groeien tot iconische proporties. Bassist en zanger Jochem Jonkman vertelt 3voor12 Den Haag aan de vooravond van Plein Open hoe je dat doet: “Hard werken! We besloten er helemaal voor te gaan, alles ervoor te laten en overal te spelen, al is het voor een krat bier. Wat is er nou leuker met drie vrienden onderweg te zijn en kijken hoever je komt. Zover als we nu al zijn gekomen, had ik nooit verwacht.”

Inmiddels kunnen we in binnen- en buitenland genieten van drie kneiters van albums, video’s om van te watertanden en liveshows die het publiek genoeg positieve hardrockfuel meegeven om de realiteit te trotseren tot de volgende Vanderbuystgig. Begin dit jaar kreeg het Paard van Troje nog zo’n intracardiale hardrockinjectie. Ook op Plein Open maakte het trio deze zomer een hoop gelukshormonen vrij bij ‘hun’ Den Haag. Heel bijzonder: we zien die dag op het 3voor12 Den Haag sessiepodium een akoestisch optreden van de mannen onder het bladerdak bij de Nieuwe Kerk. De kracht van de liedjes en de zang maakt extra indruk in deze uitvoering. 
 
Willem Verbuyst legt in een interview met 3voor12 de titel van het album ‘Flying Dutchmen’ uit: “Het slaat op onszelf; hoe wij van hot naar her zijn gevlogen de afgelopen twee jaar. Het is zo hard gegaan met de band.” Afgelopen jaar vlogen de drie Dutchmen verder dan ooit tevoren: hun zegetocht bracht ze naar China. “Eén van de hoogtepunten deze zomer, onze trip naar Peking in China waar we drie shows hebben gespeeld.”
 
Als we de band naar hun toekomstplannen vragen, lijkt het gaspedaal voorlopig nog flink ingedrukt te blijven: “Onze fans kennen ons als een hardwerkende band en dat zal komende tijd zeker niet anders zijn. Iets meer achter de schermen dat wel. We hebben in drie jaar tijd drie albums afgeleverd en zijn druk bezig met het werken aan een vierde. Omdat we graag het uiterste uit de kan willen halen hebben we besloten hier wat meer tijd voor te nemen.” We kunnen inmiddels al van splinternieuwe clip ‘Welcome to the night’ genieten, maar wat er verder precies gaat gebeuren dit jaar blijft mysterieus: “2014 wordt waarschijnlijk een erg druk jaar voor ons, maar daar kan ik nog niet teveel over zeggen.”
 
En over de langere termijn? “Ik hoop dat we nog steeds zo hongerig zijn als nu. Als band droom je van bepaalde dingen en als je het goed doet komen dingen wel eens uit. Dan ontstaan er nieuwe dromen. Maar we hebben al zoveel verwezenlijkt dat je je wel eens afvraagt wat je nu nog mag wensen.” Een uitnodiging voor het 3voor12 Den Haag jubileumfeest misschien? “Ik ben blij dat 3voor12 ons te kans heeft gegeven om onze muziek aan een breder publiek te presenteren. Dat er twee van ons in Den Haag wonen maakt ons toch een beetje een Haagse band en dan flirten we graag met 3voor12 Den Haag. In ieder geval erg tof dat we mogen bijdragen aan jullie feest in PIP op 18 oktober!” 
 
En hoe! Met trots kunnen we meedelen dat Vanderbuyst van de partij is voor een akoestische sessie en ze nemen speciaal voor deze show een complete tweede line-up aan vrienden mee: Peggy Meeussen (BLIKSEM), Ryanne van Dorst (Elle Bandita), Farida Lemouchi (former The Devil's Blood), Eric Geevers (The Flying Tygers, The Napoleons), Nick Polack (GOLD) en Sander Bus (The Blues Junkies). Het belooft een unieke show te worden, wij zijn klaar voor wat rock’n’roll!
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!