10 jaar 3voor12 Den Haag met Organisms

“3voor12 Den Haag heeft een groot hart voor muziek”

Lilianne Laan ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit vieren we onder andere met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In aanloop naar het feest blikken we met deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Organisms.

Het bestaan van noisy rockband Organisms wordt gekenmerkt door intense shows, sneuvelende instrumenten en warme banden met muzikanten binnen en buiten de stad. Binnenkomen is alles: één van de eerste optredens voor een groot publiek (de 2008 editie van State-X New Forms) ontaardt in een chaos van rondvliegend glaswerk, waarna de bandleden bovenop elkaar en hun instrumenten te eindigen. Dennis Weening is meteen om en uit zijn bewondering in (een poging tot) crowdsurfen.

Dat een act als deze niet lang onopgemerkt blijft, bewijst de bijval die ze krijgen uit de Haagse muziekscene. Jan Borchers noemt Organisms "de band van het moment" in Ohjajoh?. Volgens sterrenbassist Carlos Lake hebben ze “echt een toffe sound”, Bimbo Electrico zegt “De Kraaien zijn leuk, maar de beste band uit Den Haag vind ik Organisms” en The Deaf -dan nog zonder toetsenist Mau - tipt Organisms voor 2010 als één van de meest interessante bands van Den Haag. 
 

Daar ruikt 3voor12 Den Haag natuurlijk een verhaal, wat onder meer leidt tot een interview voor de Popweek waar Organisms in 2009 furore maakt. 2010 brengt nieuwe bandleden met zich mee: Aart (Face Tomorrow) op gitaar en de dan nog onbekende Maurizio Pinna op Farfisa orgel. Dat die combinatie werkt, bewijst een ware golf aan successen: de Luisterpaal tipt de band als Hollandse Nieuwe, een full-length album ziet het levenslicht en 3voor12 verslaat een tour met onder andere legendarische shows met John Coffey En met WOLVON, waar toen nog niemand buiten Groningen van had gehoord. 

In 2012 schopt Organisms het dan ook tot twee prestigieuze jaarlijstjes van jullie favoriete muziekplatform: onsterfelijk gemaakt in de categorie ‘beste foto’s’ en gitarist-zanger Lennard Kruithof weet in de ‘citaten van het jaar’ te belanden met slechts twee woorden. De beste afsluiter voor zo’n topjaar is natuurlijk de 3voor12 Den Haag-Eindejaarssessie: tijd voor reflectie en een fysieke aanvaring met Bimbo Electrico. 

Als het aan Organisms ligt is dit verhaal nog lang niet ten einde. Zoals Lennard Kruithof het verwoordt in Oh ja joh?! eerder dit jaar: “Ik zag op State-X New Forms NoMeansNo: Als ik er later nog zo kan bij staan -die gasten zijn al in de zestig-, gezond en met veel plezier nog steeds op het podium, dan ben ik blij.”

Daar worden we bij 3voor12 Den Haag ook blij van en de liefde lijkt wederzijds: “We vinden het hartstikke goed om te zien hoe jullie je inzetten voor de lokale scène met een groot hart voor muziek. 3voor12 Den Haag is toch de meest actieve lokale 3voor12 van Nederland? Nou dan!”

Vooruitblikken: "We blijven nog wel even bezig"

Hoe kijkt de band zelf naar verleden en toekomst? “We zijn als Organisms nog geen 10 jaar bezig, dus het hoogtepunt moet nog komen. Maar op het Reeperbahn Festival in Hamburg spelen vorig jaar was zeker een hoogtepunt te noemen.” De band werkt momenteel aan een nieuw album dat in de loop van 2014 uit moet komen. “Een proces waarin veel nieuwe nummers worden geschreven en oudere nummers worden geschrapt: eigenlijk het leukste proces om je als band in te begeven.”

En waar staat Organisms over 10 jaar? Lennard: “10 jaar, 20 jaar, ach… Muziek maken is voor ons het belangrijkst. We zijn altijd op zoek naar het ultieme nummer en dat bestaat niet, dus we blijven nog wel even bezig.”

10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!