10 jaar 3voor12 Den Haag met Jana

“Onze nieuwe muziek zoekt de grens op tussen akoestische en elektronische muziek”

Remco van der Ham ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Jana.

De jonge singer-songwriter Jana uit Delft komt voor het eerst boven drijven bij 3voor12 Den Haag tijdens de Haagse Pop Week 2011. Als onderdeel van de Do It Yourself Pop Week, waarbij acts zelf een avond organiseren, treedt Jana op in het Paardcafé. 3voor12 Den Haag is meteen onder de indruk. “Met de feel van Room Eleven, de stemklank en uitspraak van Selah Sue en een Norah Jones-achtige ondertoon, lijkt het misschien op een imitatie, maar tussen de nummers door blijkt dat deze sound prima past bij haar oorspronkelijke klank”, luidt het oordeel van het optreden. De redactie twijfelt dan ook niet lang in benoemt haar in december 2011 tot 3voor12 Den Haag Selecteert act van die maand. Ze treedt hiervoor op tijdens de Versafdeling in de SuperMarkt. Over haar ambities is ze dan al heel duidelijk. “Het is heel cliché maar we willen mensen blij maken met onze muziek. We willen het overbrengen."

Ook in 2012 laat Jana veelvuldig van zich horen. In februari tourt ze langs verschillende vestigingen van de Coffee Company, verspreid over Nederland. Ook is ze die maand te zien tijdens The Hague Bandstand in het Koorenhuis. Dat Jana niet terugdeinst voor competitie blijkt uit haar deelname aan zowel de Grote Prijs van Zuid-Holland, waar ze een van de finalisten is, als de Grote Prijs van Nederland.  In de Grote Prijs van Nederland strandt Jana uiteindelijk in de halve finale. In augustus wordt ze bovendien verkozen tot 3voor12 Hollandse Nieuwe met het nummer ‘Little lad’. Optredens zijn er ook genoeg, waaronder op Club 3voor12 Den Haag in het Paardcafé en opnieuw de Haagse Pop Week.

In december 2012 volgt een van de hoogtepunten uit de nog prille carrière van Jana, het uitbrengen van haar eerste akoestische EP ‘To All’  in Speakers te Delft. Hier weet ze het publiek kippenvel te bezorgen met haar mooie liedjes. Jana over de EP-presentatie: “Het was een groot feest en we hebben veel geleerd over hoe lang en moeilijk het proces van het uitbrengen van een plaat kan zijn. De hele rit, van het schrijven tot het feestje, was erg leerzaam.” Ook de recensie van de EP is zeer positief. “Jana's prachtige stem wordt fantastisch ondersteund door gitarist Gilles Rixen en percussionist Roy Gielesen.”
 
In de toekomst kunnen we echter ook nog hele andere dingen van Jana verwachten. “We zijn bezig met het schrijven van nieuw materiaal. Wat er tot nu toe van ons is uitgekomen, is voornamelijk akoestisch geweest en al snel zou het label singer-songwriter hier op geplakt kunnen worden. Onze nieuwe muziek zoekt de grens op tussen akoestische en elektronische muziek.” We kijken tot slot ook nog wat verder in de toekomst. “Over 10 jaar zijn we allen rond de 30 jaar en verwachten we wel dat we gesetteld zijn, dus 'huisje boompje beestje'. Als dat gepaard moet gaan met wereldtours, des te leuker! We hopen de grootste Nederlandse (en zelfs Europese) festivals wel te hebben gespeeld.”
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!