Haagse fractie GroenLinks tegen plan Spuiforum

PVV wil enquête onder Haagse bevolking

Remco van der Ham ,

Woensdagmiddag was er een nieuwe raadscommissievergadering over de plannen rondom het nieuw te bouwen Spuiforum aan het Haagse Spuiplein. Op donderdag 1 november vindt de raadsbehandeling plaats, de besluitvorming over het raadsvoorstel zal op 8 november in het kader van de begroting plaatsvinden. Vandaag liet de Haagse fractie van GroenLinks al weten niet in te stemmen met de plannen. De PVV wil dat het besluit wordt uitgesteld en er een enquête onder de Haagse bevolking wordt gehouden.

Tijdens de presentatie van het bidbook Den Haag 2018 riep burgemeester Jozias van Aartsen de gemeenteraad nog op om in te stemmen met de bouw van het Spuiforum. Volgens Van Aartsen is de bouw hiervan niet een investering in stenen maar in de culturele toekomst van Den Haag. Dit werd tijdens de raadscommissievergadering nog eens benadrukt door wethouder Marjolein de Jong (Cultuur en Citymarketing). “Het College kiest voor de toekomst van deze stad. Het Spuiforum is een investering in de toekomst en culturele infrastructuur van deze stad en gaat een veelvoud opleveren.” Inmiddels lijken alleen collegepartijen D66, VVD en CDA nog voor de plannen te zijn en heerst er ook weerstand binnen collegepartij PvdA.
 
Ook de fractie van GroenLinks heeft inmiddels laten weten niet in te stemmen met de plannen, hoewel de komst van een cultureel centrum wel gesteund wordt. De fractie laat weten de uitwerking in het voorstel van het Spuiforum niet overtuigend te vinden. "Het voorstel zoals het nu voorligt is stedenbouwkundig slecht doordacht. Het is ook jammer dat de twee grote ministeries achter het Spuiplein - die binnenkort leeg komen te staan - niet bij de plannen worden betrokken", aldus raadslid Inge Vianen. Daarnaast vindt GroenLinks ook de financiële onderbouwing “zeer fragiel”. Fractievoorzitter David Rietveld: “Dit college heeft keuzes gemaakt die GroenLinks niet gemaakt zou hebben. Door de grote bezuinigingen van het college op de buurthuizen, het welzijnswerk, bibliotheken, en natuurlijk ook op het Koorenhuis, is het draagvlak in de stad voor een nieuw cultureel centrum grotendeels afwezig.”
 
PVV Den Haag liet vandaag weten het besluit over het Spuiforum te willen uitstellen. Fractievoorzitter Machiel de Graaf: "Nu het besluit dichtbij komt, groeit de weerstand in de samenleving enorm.” De PVV wil de Haagse bevolking de kans te geven zich uit te spreken, door een erkend onderzoeksbureau een grote enquête onder de bevolking te laten doen, waarvan de uitslag moet worden meegenomen in de besluitvorming. "De coalitiepartijen hebben namelijk absoluut niet door wat er leeft onder de bevolking", aldus De Graaf.