Bouw van nieuw Spuiforum gaat door

Ook PvdA stemt voor plannen cultuurpaleis op Spuiplein

Remco van der Ham ,

Na D66, CDA en VVD zal ook de vierde collegepartij PvdA voor de plannen van de bouw van het nieuwe Spuiforum op het Spuiplein stemmen. Dat maakte raadslid Jos de Jong gisteravond tijdens de raadsvergadering bekend. Alleen de coalitiepartijen zijn voor de bouw van het 181 miljoen euro kostende gebouw waar onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium in worden ondergebracht. Alle oppositiepartijen zijn tegen.

Aanvankelijk heerste er veel verdeeldheid binnen de PvdA over de plannen. Voorafgaand aan de raadsvergadering kwamen de raadsleden van de partij bijeen om de meningsverschillen uit de weg te ruimen. Een aantal leden had grote bezwaren tegen de bouw van het Spuiforum, maar zal komende donderdag toch voor stemmen. Wel heeft de partij verschillende eisen, waaronder een oplossing voor het fiets-parkeren, een brede programmering en een andere naam; cultuurforum. Ook moeten er over een paar maanden uitgewerkte plannen liggen die “staan als een huis”. “Deze beslissing is een moeilijke afweging voor de PvdA, maar we moeten nu wel een step zetten”, aldus De Jong. Tot slot wil de PvdA dat het college ervoor zorgt dat er zo snel mogelijk geen bijdrage van de gemeente aan de exploitatiekosten meer nodig is.”

Cultuurforum is niet de enige geopperde naam voor het Spuiforum, raadslid Ibo Gülsen (VVD) wil het nieuwe gebouw The Talent noemen. Minder vleiende benamingen kwamen van de oppositiepartijen zoals “een Spuimonster” door Bart Brand van de PVV of “een historische blunder” door Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Verantwoordelijke wethouder Marnix Norder (PvdA, Stadsontwikkeling) en Marjolein de Jong (Cultuur en Citymarketing) zijn blij dat het Spuiforum er gaat komen. “Het is een belangrijke stap in de vernieuwing van het centrum van Den Haag”, aldus Norder. Over de naam opperde Marjolein de Jong het idee om een prijsvraag uit te schrijven voor de beste naam. De officiële stemming voor het Spuiforum vindt plaats op donderdag 8 november.