Het jaar 2012 in citaten

Een jaaroverzicht tussen aanhalingstekens

Frank Veldkamp ,

In 2012 heeft 3voor12 Den Haag ruim 570 artikelen gepubliceerd. Naast alle recensies, nieuwsflitsen en vaste rubrieken als 'Oh ja joh' en de 'Haagse YouBox Top 5' ook veel interviews. We spraken met lokale, nationale en internationale artiesten en andere mensen die iets met muziek of cultuur in en om Den Haag te maken hebben gehad. Hieronder een bloemlezing, in willekeurige volgorde, van de beste, grappigste en meest diepzinnige citaten uit 2012.

“We gaan vijf podia programmeren. We willen er geen grootschalig evenement van maken met een North Sea Jazz-achtige programmering.” - Peter Beets, initiatiefnemer van Jazzin' the Hague, een festival wat nog voor de eerste editie sneuvelt.

"Ik was hier bij de opening veertig jaar geleden. Makes me pretty old, doesn’t it?" - Barry Hay speelt in het jubilerende Paard van Troje.

"Veel mensen vinden metalgasten eng. Ze denken dat we hamsters offeren" - Youssry (Variscythe) ontkracht een hardnekkig gerucht.

"Ook hebben we geleerd dat je als band soms brutaal moet zijn als je iets wilt bereiken. Niemand zit tegenwoordig te wachten op weer een rockbandje, dus je moet je onderscheiden en je zelf in de schijnwerpers spelen." - Winnaar B Sharp is met de juiste instelling aan Talent Event begonnen.

"Eigenlijk is het een kwestie van dromen en doen." - Janneke Nijhuijs vat het idee achter Jam de la Creme treffend samen.

"Rappers die zeggen dat ze underground zijn, zijn eigenlijk gewoon jaloers op degenen die wel succes hebben." - Rapper Jimmy G. herdefinieert de underground.

"We doen niet aan ‘handjes in de lucht’ en dat soort dingen, maar die malle Haagse hippies krijgen we altijd wel aan het dansen." - New Cool Collective heeft zin in de Haagse festivals.

"Vroeger speelde ik klassiek piano en liet ik me inspireren door Wibi Soerjadi. Toen ik later de gitaar ontdekte was Kurt Cobain een grote inspiratiebron voor me." - Wieger Hoogendorp (Caro Emerald, Splendid) over zijn inspiratiebronnen.

“Nee joh!” - Lennard van Organisms beantwoordt de vraag of het album 'Rainbow Black + White' tot de grote doorbraak moet leiden.

"Eigenlijk gaat het over hoe je jezelf ziet in relatie tot anderen, hoe je in het leven staat. Maar ik heb ook geschreven over ervaringen en persoonlijke relaties" - Mathias Janmaat legt uit waar het album van Bombay Show Pig over gaat.

"We klinken als het hart van Bruce Springsteen gefilterd door de distortion pedalen van Idlewild." - Stephen Davidson duidt in de aanloop naar Walk the Line zijn band Tellison.

"Ik was laatst bij Echo & the Bunnymen en dat publiek was oud, maar dit is wel de overtreffende trap van oud." - Bezoeker Sandor over het concert van The Earth, Wind & Fire Experience.

"Ik heb bij mijn studio in Scheveningen tijdens het broedseizoen enorm last van meeuwen. Als ik even buiten ben om te roken vallen ze me aan." - Producer Joop Junior overweegt te stoppen met roken.

"We hebben nagedacht hoe we het zouden vinden om te spelen, maar daar kregen we toch een wokkel van in onze maag." - Bernd Gansebev (De Kraaien) over het afgelasten van Ongetemd na de onfortuinlijke sprong van een stagediver.

"Ik heb ooit eens met een voorhoofdsholteontsteking drie vluchten gemaakt in twee dagen tijd. Dat voelt alsof je hoofd in tweeën wordt gespleten met een bijl." - Florian Senfter (Zombie Nation) kijkt uit naar zijn reis naar Walk the Line.

"Hij belde me, zei dat hij Michael Jackson was en ik dacht dat iemand een geintje met me uithaalde. Ik zei iets onaardigs en smeet de hoorn erop." - Adam Ant kan zijn hoorn niet geloven.

"Hoewel wij natuurlijk een lust voor het oog zijn, komen we om mensen te laten dansen en daarvoor trekken we alles uit de kast." - Met het zelfvertrouwen van When Logic Fails zit het wel goed.

"De Kraaien handelen in onderbroekenlol met een maatschappelijke ondertoon. Ik vind ze leuk!" - BBC-presentatrice Linda Serck is niet onverdeeld enthousiast over Haagse acts, maar De Kraaien trekt ze wel.

"Er wordt zo vaak ‘je komt er toch niet’ geroepen. Ontmoedigend, toch? Als muziek maken het liefste is dat je doet, ga je ervoor." - Johnny's Landing komt er wel.

"Als we op het podium stonden had ik geen zin meer om te vertellen wie we waren. Ik kreeg 'So What' mijn strot niet meer uit." - Bram Wesdorp speelt tegenwoordig in Neighbour Neighbour.

"'Brat' werd 'Bata', 'Bata' werd 'Baja' en uiteindelijk 'Baja' werd 'Paja'" - Maar Paja van Topless heet éigenlijk Ljubisa.

“We doen er nog één waarvan ik even de titel niet weet” - De setlist zit er bij het optreden van Hospital Bombers in de Supermarkt nog niet helemaal in.

"We zijn zelf oprichter, schoonmaker, directeur, kok, danser, kunstenaar, enzovoorts. En we zijn natuurlijk ontzettende geile boys" - Steven van Lummel (PIP) omschrijft zijn takenpakket.

"Het is niet zo dat je ergens je vlag in de grond steekt en zegt: ‘Nu ligt dit land aan onze voeten’." - The Morning Parade onderschat het veroveren van de wereld niet.

"Kleren zijn te gek, kleren zijn echt wauw. Ik vind kleren leuk, maar zonder kleren vind ik ook echt te gek. Dan loop ik harder." - Neurbert el Halt (De Kraaien) geeft kledingadvies.

"Het nummer gaat ook over belangrijke en grote beslissingen. Het gaat over het hebben van grote ambities in je leven en sociaal overleven wanneer je hogerop wil. Het leven is overleven. Dit onderwerp willen we vatten door referenties te maken naar de maffia." - Zangeres Mette Lindberg (Asteroids Galaxy Tour) over single 'Major'.

"Mensen kunnen zich niet gedragen in Den Haag. Een klein gedeelte heeft het voor veel mensen verpest." - Billy the Kit zou graag voor een grote menigte Hagenezen draaien.

"Ik heb me een heel jaar lang opgesloten en alleen maar geschreven, dag en nacht. Op een gegeven moment belandde ik bij de huisarts." - Noah Smith (The Arc, Stereo)

"Ik vind ook dat Rene Bom zijn mond moet houden: hij schreeuwt teveel!" - Robin Veldman (Splendid)

"Als mensen denken een boodschap in mijn muziek te vinden, ja, dat zou kunnen natuurlijk. Dat is misschien een gevolg van wat ik doe, maar het is absoluut geen doel. Het klinkt een beetje cru misschien, maar in de eerste plaats schrijf en zing ik voor mezelf." - Blaudzun in de aanloop naar Parkpop.

"Tof! Super vrolijk. Het zijn toffe gasten, enthousiast. En de blouse van de zanger was natuurlijk goed, net als z'n schoenen." - Sommige Walk the Line bezoekers kunnen zo als recensent aan de slag.

"Als je Beyonce of Dr. Dre met zijn hele hiphopclique bent kan je zulke grote festivals doen. Als je gewoon een Nederlands bandje bent met leuke aandacht en je staat dan op zo’n festival dan is dat wel een hele grote mijlpaal." - Patrick Schmitz (Splendid) heeft zin in Parkpop.

"Veel mensen zien muziek maken als een middel om veel geld te verdienen of misschien dichterbij de vrouwen te komen. Wij niet." - René van der Zee (Cooper)  heeft andere prioriteiten.

"Deze man is blaast kankah hard jonge je wil niet weten als hij die tracks dropt gaat iedereen loesoe kankah baas!" - Lezer Gekkekankahtorus laat in de reacties weten fan te zijn van Torus.