Tropische sferen en temperaturen met Lilian Vieira en big band

Codarts & Royal Conservatory Big Band in vol Theater Dakota

Jan Piet Hartman ,

Op donderdag 6 december, met alle weeralarmen in het vooruitzicht, speelden studenten van zowel het Rotterdams als het Haags Conservatorium in het mooie Theater Dakota in Escamp. Thema van deze avond: de muziek van Moacir Santos, de in 2006 overleden Braziliaanse componist. Hij mixte reeds in de jaren ’60 van de vorige eeuw de bekende Braziliaanse ritmes als samba en maracatu met jazzy klanken en westerse klassieke muziekinvloeden. Het resultaat? Muziek die de pan uit swingt, en in ieder geval Theater Dakota.

Voor de pauze treedt als special guest de pianist Jan Laurens Hartong op. Geen onbekende binnen de Latijns Amerikaanse muziek. Hartong (64) is artistiek leider van de studierichting Latin/Latin jazz/Braziliaans van de Academy for World Music van het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast is hij ook lid van de kenniskring van het lectoraat Wereldmuziek van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten. Vanuit die kennis worden de muziekstukken door hem ingeleid met een korte uitleg. Virtuoos mogen we zijn optreden absoluut noemen, het pianospel wordt (hoe kan het ook anders) afgewisseld met veel percussie en blaassessies.
 
Na de pauze datgene waar veel mensen écht voor gekomen zijn. Een optreden van Lilian Vieira, de al jaren in Nederland woonachtige frontvrouw van Zuco 103. Vanavond wordt het project, dat ook tijdens North Sea Jazz ten gehore is gebracht, dunnetjes overgedaan. De muziek van Moacir Santos, gecombineerd met de stem van Lilian zet iedereen van voor tot achter in de goed gevulde zaal in beweging. Stilzitten is geen optie meer. De afwisseling met gevoelige nummers, maar nog steeds uptempo naar westerse maatstaven, van Djavan (Esquinas), Ivan Lins (Eu Sé) en een samba van Joa Bosco  maken de sfeer compleet. De Brazilianen vooraan in de zaal staan dansend het geheel gade te slaan. Iets wat zeer gewaardeerd wordt door Lilian, getuige de uitgewisselde blikken.

Het optreden van Lilian wordt aangevuld met solo’s op alt- en sopraansax door Joost Janssen. Ook Joost, hoewel nog studerend aan het conservatorium, treedt regelmatig op met zijn quartet. (Haagse Pop Week 2011) En ook hier speelt hij alsof zijn leven er vanaf hangt. Opvallend: tenslotte speelt ook de dirigent Ilja Reijngoud een aantal nummers uitbundig op de trombone, blijkbaar vertrouwt hij (nog) niet alles toe aan de nog studerende musici. Helaas, na een show van zo’n anderhalf uur is het over met de pret. Het door de nieuwe stichting ProJazz georganiseerde concert is ten einde. Bij het naar buiten lopen blijkt de sneeuw nog niet gevallen te zijn. Eigenlijk is dat met de zojuist doorstane temperaturen geen enkele verrassing.