Voorprogramma John F. Klaver indrukwekkender dan Dana Fuchs

Mooie avond in Boerderij te Zoetermeer

Ron van Varik ,

De Haagse PopWeek trok de afgelopen week veel aandacht naar zich toe, maar toch waren er ook andere optredens die de moeite waard waren. Op donderdag 20 oktober trok de Dana Fuchs Band een volle zaal in de Zoetermeerse Boerderij. Supportact John F. Klaver vormde echter het muzikale hoogtepunt van de avond.

Mooie avond in Boerderij te Zoetermeer

De Haagse PopWeek trok de afgelopen week veel aandacht naar zich toe, maar toch waren er ook andere optredens die de moeite waard waren. Op donderdag 20 oktober trok de Dana Fuchs Band een volle zaal in de Zoetermeerse Boerderij. Supportact John F. Klaver vormde echter het muzikale hoogtepunt van de avond.

De Boerderij staat bekend om de goede keuze van voorprogramma’s. Voordat Dana Fuchs haar optreden begint staat de Amsterdamse John F. Klaver band op het podium. Niet zomaar een keuze want de band rondom zanger/gitarist John F. Klaver won vorige maand de Dutch Blues Challenge in Nieuw Vennep. JFK is een conservatoriummuzikant en dat is te horen. De set staat als een huis en klinkt retestrak. Het valt niet op dat invaldrummer Robert-Jan van Schoonacker meespeelt. Hij vormt een perfecte ritmetandem met bassiste Iris Sigtermans. De twaalf maten zielenpijn worden gelardeerd met goed gedoseerd Hammond-spel door toetsenist Bob Fridzema. De spil in de band is de nu en dan virtuoze gitarist John F. Klaver, die ook nog over een aangenaam stemgeluid beschikt. Het optreden is kort maar maakt veel indruk en bevat werk van de cd ‘Coming Back For More’. De groep bewijst opnieuw dat blues niet saai hoeft te zijn en mengt dit met soul- en funkinvloeden. Aan de podiumpresentatie mag nog wel gewerkt worden, want die is ronduit statisch. De muziek maakt echter alles goed. Dit is blues zoals het bedoeld is.

De podiumpresentatie van de Amerikaanse Dana Fuchs is allerminst saai op het podium. De Dana Fuchs band verovert Nederland in rap tempo en weet gedurende de Nederlandse tour Paradiso uit te verkopen. In 2009 schitterde Dana ook al op Parkpop en sindsdien heeft ze vele harten gestolen. De zangeres is gezegend met een geweldige strot maar helaas overschreeuwd ze zichzelf gedurende de show. Muzikaal loopt het ook niet altijd even lekker en met name vaste gitarist Jon Diamond zit er regelmatig goed naast tijdens de eerste drie nummers ‘Love to beg’, ‘Faster than we can’ en ‘Almost home’. Daarna klinkt het geheel losser en steelt Dana de show met haar poses en showelementen die indrukwekkend zijn voor bezoekers die haar voor het eerst zien maar oh zo voorspelbaar voor de doorwinterde fans. De “nieuwe” drummer Piero ‘Jesus’ Perelli laat zien dat hij geweldig kan drummen en wordt ondersteund door de vaste Nederlandse bassist Walter Latupeirissa. Zij vormen de strakke basis en laten zich niet betrappen op fouten.

Hoogtepunten in de Zoetermeerse show zijn de nummers ‘Bleed more’ en ‘Lonely for a lifetime’. Natuurlijk ontbreekt Beatles-cover ‘Helter skelter’ niet aan het eind van de show en wordt op verzoek van het publiek een waanzinnige versie van ‘I’ll rather go blind’ gecoverd.  Dana Fuchs laat met haar band in de Boerderij opnieuw zien dat ze op de grote podia thuishoort met haar show. Muzikaal is het allemaal net wat onder de maat dit keer maar dat kan het publiek niet deren. Zij beleefden een topavond. Het voorprogramma, de John F. Klaver Band, is echter muzikaal stukken sterker.