Twee boekpresentaties van '2012 Popquizvragen' Twee boekpresentaties van '2012 Popquizvragen'

"Naar mijn weten is er in Nederland nooit een popquizboek gemaakt"

, Peisam Tsang

Twee boekpresentaties van '2012 Popquizvragen'

"Naar mijn weten is er in Nederland nooit een popquizboek gemaakt"

Peisam Tsang ,

Jarenlang is Marcel 'Bizarro' Mulhuyzen bezig geweest in de muziek; als muzikant was hij regelmatig op het podium te vinden met Old Cocks on the Block en Mondo Bizarro, daarnaast programmeerde hij in OJC De Trucker in Pijnacker. Nu komt hij met iets nieuws, namelijk het boek '2012 Popquizvragen'. Er komen twee boekpresentaties.

"Naar mijn weten is er in Nederland nooit een popquizboek gemaakt"

Jarenlang is Marcel 'Bizarro' Mulhuyzen bezig geweest in de muziek; als muzikant was hij regelmatig op het podium te vinden met Old Cocks on the Block en Mondo Bizarro, daarnaast programmeerde hij in OJC De Trucker in Pijnacker. Nu komt hij met iets nieuws, namelijk het boek '2012 Popquizvragen'. Er komen twee boekpresentaties.

De passie van Marcel voor popquizzen is ontstaan in de jaren tachtig. Ik deed toen mee aan een landelijke popquiz in Schagen. En dacht: dat kunnen wij ook. In Pijnacker hebben we in een sporthal een quiz georganiseerd waar 55 teams op af kwamen, het jaar daarop zelfs 75, ineens een van de grootste in Nederland. Later is de locatie veranderd naar De Trucker, is het wat kleinschaliger geworden en inmiddels is het al 24 jaar een succes."

"Toen ik vorig jaar ontslagen werd bij mijn toenmalige baan, stond een vriend van me voor de deur die zei: ‘Weet je wat je moet doen? Een popquizboek maken’. Zo gezegd, zo gedaan. Nou ja, ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest, soms was het wel pittig in je eentje. Maar gelukkig heb ik ook hulp gehad van vrienden, ook muziekliefhebbers. Zo ben ik niet gespecialiseerd in dance. Ze hebben me een lijst met namen gegeven, die zocht ik op op internet en kwam interessante verhalen tegen. En daar kon ik vervolgens vragen bij verzinnen. Al zou ik een boek over breien maken, als ik me daarin verdiep, dan lukt dat wel."

Marcel wil het boek ook gebruiken om vaker quizzen te organiseren. "Aangezien ik overal popquizzen maak, is het ook leuk om een boek te hebben, een soort van visitekaartje en reclame voor mezelf maken natuurlijk. Ik ken legio voorbeelden van quizzen waar tijd en moeite in is gestoken en die ik helemaal niet leuk vind. Ik kan dat veel beter. Meestal verloopt zo'n quiz ook heel chaotisch. Ik vind de Rotown kwis helemaal te gek, dat is een groot succes, maar dat
is zo ongelooflijk druk, dat is voor de deelnemer bijna niet te doen. Die van het Paardcafé heb ik nog niet meegemaakt. Misschien kan ik daar een keer een gastronde doen en mijn boek promoten. Mensen die aan zo’n quiz meedoen, willen ook altijd graag zo'n boek hebben. Naar mijn weten is er in Nederland nooit een popquizboek gemaakt. In Engeland zijn er wel veel van. Ik heb een aantal gelezen, ingekeken en ook gezien hoe het niet moet. In zo'n boek moeten gewoon antwoorden zitten en niet op z'n kop."

Het maken van het boek was voor Marcel erg leuk om te doen. “Elke dag vragen verzinnen. Sinds ik niet meer in bandjes zit, heb ik toch niets beters meer te doen. Een bandje heeft ook geen zin, sinds het rookverbod van kracht is. Doe je zoveel moeite, oefenen, rijden, sjouwen, opbouwen en zodra je begint, staat iedereen buiten te roken. Bewust heb ik gekozen voor 2012 vragen, dan kan ik 'm volgend jaar ook nog verkopen. Er zijn diverse hoofdstukken die de jaren vijftig tot 2012 beslaan, die heb ik vernoemd naar titels van liedjes. Ik vind het zo flauw om de hoofdstukken ska, reggae of rock te noemen. Dit is veel leuker. Bovendien staat er ook een verklaring van de liedjes bij, zo lees je waarom het hoofdstuk zo heet."

“Het was vrij eenvoudig allemaal, maar wel veel werk. Volgens mij kan iedere boerenlul zo'n boek maken. Je moet alleen wel wat muziekkennis hebben. Belangrijk daarbij was ook de schifting, een hoofdstuk over soul, kan niet zonder James Brown, over blues niet zonder Muddy Waters. Ik weet zeker dat alle bekende artiesten van elk genre in mijn boek staan. Er is ook een hoofdstuk opgenomen over Belgische artiesten, ik wil namelijk ook in België mijn boek aan de man brengen. The Stones en Herman Brood komen wel een aantal keren in het boek terug. Ik heb ook zo mijn persoonlijke voorkeuren."

Er zijn twee boekpresentaties, op zaterdag 15 en zondag 16 oktober. “Nu is het alleen nog hopen dat het boek op tijd af is. Hij ligt momenteel op de pers. Daarnaast is mijn barcode aanvraag ineens gelinkt aan uitgever Digitalis, in plaats van mijn eigen Mull Brull Records. Nou ja, het maakt niet uit, hoe ze de uitgever noemen, zolang mensen het boek maar bij mij kopen! Dat kan via mijn website."

Win het boek 2012 Popquizvragen
Speciaal voor de lezers van 3VOOR12 Den Haag stelt Marcel een boek ter beschikking. Weet jij antwoord op de volgende vraag, dan kan jij het boek winnen. Welke hardrockband gaf op 23 oktober 1995 binnen 24 uur drie optredens op drie verschillende continenten? Mail je antwoord uiterlijk 18 oktober naar info@3voor12denhaag.nl. Onder de juiste inzendingen wordt het boek verloot.

Zaterdagavond 15 oktober 2011
Locatie: De Trucker (Stationsstraat 34, Pijnacker)
Aanvang: 21.00 uur
21.30 uur: De Trucker-popquiz
22.30 uur: Legendarische rock¹n¹roll voordrachten van Boozy, Karel Kanits en Erik Bevaart
23.00 uur: Een speciaal akoestisch optreden door Henk Koorn (Hallo Venray)
Muzikale omlijsting: Dj Nico Oudhof

Zondagmiddag 16 oktober 2011
Locatie: Proeflokaal, Gasthuislaan 36/38, Delft
Aanvang 14.00 uur
14.30 uur De grote coverquiz
16.00 uur: Een speciaal akoestisch optreden door Henk Koorn (Hallo Venray)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag