Zeeheldenfestival 2011 begint goed op eerste dag Zeeheldenfestival 2011 begint goed op eerste dag

The Hot Stewards zet plein op zijn kop

, Tino van Leeuwen

Zeeheldenfestival 2011 begint goed op eerste dag

The Hot Stewards zet plein op zijn kop

Tino van Leeuwen ,

Woensdag 22 juni was het zover: de 31e editie van het altijd gezellige Zeeheldenfestival ging van start. Zeven acts stonden geprogrammeerd, afwisselend op het grote en het kleine podium. Hoogtepunten van vandaag waren de capoeirashow van MCN Natal en het optreden van The Hot Stewards, dat het hele plein op zijn kop zette.

The Hot Stewards zet plein op zijn kop

Woensdag 22 juni was het zover: de 31e editie van het altijd gezellige Zeeheldenfestival ging van start. Zeven acts stonden geprogrammeerd, afwisselend op het grote en het kleine podium. Hoogtepunten van vandaag waren de capoeirashow van MCN Natal en het optreden van The Hot Stewards, dat het hele plein op zijn kop zette.

Hoewel er al twee optredens gedaan zijn - The Upstairs en het Marcel Cuypers Trio spelen ’s middags al - vindt de officiële opening pas om 18.00 uur plaats. Wethouder Marjolein de Jong en Marius Kolff (voorzitter van bewonersorganisatie De Groene Eland) doen ieder hun zegje, waarbij vier vooraanstaande vrijwilligers het podium opgeroepen worden om in het zonnetje gezet te worden. Want daar draait het festival op, 120 vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt dat voor de 31e keer het festijn plaatsvindt. En hiermee is het Zeeheldenfestival 2011 officieel begonnen!

De capoeirashow van MCN Natal, afkomstig uit Brazilië, maakt grote indruk. Het gezelschap begeleidt zichzelf op trommels en ook wordt er gezongen. De show heeft een goede opbouw, want voordat de capoeirakunsten vertoond worden, wordt er eerst ‘gewoon’ salsa gedanst. Diverse mensen worden uit het publiek gehaald om mee te doen. Een leuk schouwspel, waarna de leden zich opmaken voor hun werkelijke kunsten: capoeira dus. Er wordt gedanst, gesprongen en het publiek is dolenthousiast. Na afloop gaat MCN Natal met de pet rond en er wordt dan ook dankbaar gedoneerd.

Het optreden van Pleen is van een hele andere orde. Deze Haagse formatie is er niet om bij uit je dak te gaan, maar maakt melancholische poprock om stil van te genieten. Zanger Ruben de Gilde maakt een ontspannen indruk en gaat compleet op in zijn teksten. Veelal met gesloten ogen. Het zal niet ieders ding zijn, maar de mensen die vaak Radio 2 luisteren, kunnen het zeker waarderen. Wie niet van Pleen houdt, loopt gewoon even een blokje rond op het plein. Waar je zomaar Raging Rudy tegen het lijf kunt lopen, een jongedame op stelten die gewillig poseert voor de mensen die een foto van haar willen maken.

Op het grote podium is inmiddels Groove Patada aan hun optreden begonnen. Het vijftal brengt salsa, mambo, merengue en aanverwante stijlen. De vocalen worden verzorgd door een gezellig uitziende ‘big mama’, die zich breed glimlachend door haar repertoire werkt. Bluesliefhebbers komen aan hun trekken bij de band Blues BV. Dat is ook waar het Zeeheldenfestival voor staat, variatie in stijlen en voor elk wat wils. Ook voor de oudere generatie dus en het is vooral deze doelgroep die vooraan staat. Zanger Ewald Sittrop perst zijn teksten eruit alsof ze uit zijn tenen komen en ook gitarist John Baltus speelt alsof het zijn laatste optreden is. Indringende gitaarsolo’s wisselt hij af met strak ritmegitaar, zonder ook maar één moment te blijven stilstaan.

Hoogtepunt van de dag - en daarmee ook een perfecte slotact - is het optreden van The Hot Stewards. Deze heren moet je vooral niet serieus nemen, want de ironie druipt er gewoon van af. Foute hits uit de jaren 80 - denk bijvoorbeeld aan Wham!, Kylie Minogue en Rick Astley - worden in een rockjasje gestoken en gebracht met een energie die vrij snel overslaat op het publiek. Het plein staat behoorlijk vol en iedereen die de liedjes kent, zingt luidkeels mee. Een waar feestje dus, dat nog meer aangezet wordt door de enige niet-muzikant van de band, die regelmatig een bord met ‘DANSEN’ aan het publiek toont. Niemand wil dan ook dat het optreden eindigt, maar helaas: om 23.00 uur gaan de schuiven op de mengtafel dicht en het aanhoudende geroep om een toegift wordt niet beantwoord. Nou ja, morgen weer een dag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag