Splendid bouwt vijf hoog een Haags feestje

Splendid-trein dendert over brandschoon spoor

Vera de Jonckheere | Foto’s: Ron van Varik en Raymond van Houten ,

Zanger en frontman Patrick Schmitz liet vorige week in het interview met 3VOOR12 Den Haag nog weten dat Splendid niet graag in de toekomst kijkt, maar er schitterden afgelopen vrijdagavond volop sterren aan de hemel tijdens de ‘Connect Back To The Stars’ releaseparty in Bink5Hoog. Een onmiskenbaar goed voorteken.

Splendid-trein dendert over brandschoon spoor

Zanger en frontman Patrick Schmitz liet vorige week in het interview met 3VOOR12 Den Haag nog weten dat Splendid niet graag in de toekomst kijkt, maar er schitterden afgelopen vrijdagavond volop sterren aan de hemel tijdens de ‘Connect Back To The Stars’ releaseparty in Bink5Hoog. Een onmiskenbaar goed voorteken.

Splendids vierde album ‘Connect Back To The Stars’ staat intussen nummer 1 in de Alternative Chart. Bij het betreden van de grote zaal aan de Binckhorstlaan 36, waar ook de videoclip voor de single ‘Again’ werd geschoten, belooft het adembenemende uitzicht over Den Haag ook veel goeds.  Aan de oostzijde het uitzicht over spoorlijnen en de Binckhorst, in het westen de Haagse skyline die aardig aan de hoogbouwweg timmert. Te midden van die weidse vergezichten ligt het grote podium, op het goedgekozen zuiden, klaar voor de overrompelende binnenkomst van de 11-koppige formatie. Die laat even op zich wachten - de zaal vult zich langzaam. Dat kan het uitzicht goed hebben: nachtelijk Den Haag schittert en fans en vrienden huppelen zich in steeds grotere getale warm op de dj’s zomerklanken.

Als de warming-up tegen elven over zijn hoogtepunt dreigt te geraken, bestormt Splendid uiteindelijk het podium: Patrick (zang), Sicco van Grieken (gitaar), Bart Jan Kerckhoff (bas), Sven van Wijk (drums), zangeressen Laura en Janneke, blazers Jort en Bart Goderie, toetsenist Bart Janssen en Robin (synths). Ze openen met het eerste nummer van de cd, ‘Again’, waarmee ze direct het citaat waarmaken dat Splendid de zon naar de zomer brengt. Titelsong ‘Connect back to the stars’ ligt lekker in het gehoor, ook in de studio bij Giel op 3FM ging het er maandag 20 juni al in als koek. Het dolenthousiaste publiek danst, springt, zingt mee en waant zich op een beach party; alleen de natte zwembroeken en surfplanken ontbreken. Vervolgens brengt de band twee nummers “uit de oude doos”: ‘Mr. Clown’ en ‘Unite society’, waarna het verder gaat met nummers van het nieuwe album.

Het nabijgelegen Centraal Station wordt alle eer aangedaan: de Splendid-trein dendert over goed geoliede sporen zonder ook maar een flintertje herfstblad. In ademloos tempo worden alle nummers van de cd - in een afwijkende volgorde - over het publiek uitgestort dat zich tot tropische hoogte opwerkt. Geen wonder dat op een gegeven moment het brandalarm afgaat, ook al blijkt dit uiteindelijk niet aan de hoge temperaturen op de dansvloer te liggen maar aan de tekort schietende afzuiginstallatie bij de wafelkraam.

Splendid brengt thuisstad Den Haag de van hen bekende, onnavolgbare mix van rock, soul en reggae. Die specifieke kracht zou je tegelijk hun zwakte kunnen noemen. De songs onderscheiden zich vooral door hier en daar reggae afterbeat, dan weer uptempo rock of gevoelige soul invloeden, maar lijken desondanks op elkaar. Maar een kniesoor die een geslaagde party verstoort! De zaal viert heerlijk feest op alle West Coast, Afrikaanse en Jamaicaanse aroma’s. Over aroma gesproken: misschien vanwege de prominent aanwezige ‘mannen met oortjes’ valt er geen vleugje van het zo met reggae verbonden wiet te bespeuren. Of…? Met een beetje goede wil is op een van de wolken boven de Binckhorst Bob Marley te ontwaren die een tevreden pufje uitblaast over zomers Den Haag.