Dilana terug in Nederland voor een kleine tour Dilana terug in Nederland voor een kleine tour

“We moeten flink bikkelen”

, Jeroen Thijssen

Dilana terug in Nederland voor een kleine tour

“We moeten flink bikkelen”

Jeroen Thijssen ,

Het is inmiddels al weer flink wat jaren geleden dat Dilana Smith ons landje aandeed. De kleine dame met de grote strot heeft een metamorfose ondergaan sinds de periode dat zij hier doorbrak. Op dit moment tourt Dilana door Nederland, waarbij vrijdag 1 juli de Boerderij in Zoetermeer wordt aangedaan.

“We moeten flink bikkelen”

Het is inmiddels al weer flink wat jaren geleden dat Dilana Smith ons landje aandeed. De kleine dame met de grote strot heeft een metamorfose ondergaan sinds de periode dat zij hier doorbrak. Op dit moment tourt Dilana door Nederland, waarbij vrijdag 1 juli de Boerderij in Zoetermeer wordt aangedaan.

Na in de bands Caz en Cazmelion te hebben gespeeld, breekt Dilana in 2000 door met haar debuutsingle ‘Do you now’. Wat volgt is een turbulent jaar, waarin Dilana op veel festivals speelt. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse heeft redelijk succes, maar besluit uiteindelijk na haar debuut cd ‘Wonderfool’ met haar man te verhuizen naar Schotland. Later verhuist zij naar Houston, op zoek naar “the American dream”. Haar vrienden vergeet ze echter niet. “Ik kom nog geregeld terug naar Nederland om hier en daar wat concerten te doen en ook om liedjes te schrijven met Jeff Zwart (voormalig bandlid, red.).” Zo gebeurt het dat de zangeres in 2005 en 2006 terugkomt om wat optredens te verzorgen.

Intussen heeft de inmiddels volgepiercte en -getatoeëerde Dilana een carrière opgebouwd in de Verenigde Staten. “In 2006 deed ik mee aan het tv-programma Rock Star Supernova.” De winnaar van deze wedstrijd werd de zanger(es) van een band met de leden Tommy Lee (Mötley Crüe), Jason Newsted (Metallica) en Gilby Clarke (Guns N’ Roses). Dilana eindigt uiteindelijk als tweede en haar carriere lijkt ook in Amerika van de grond te komen. Zeker omdat Gilby Clarke, Dave Navarro en ook Dave Grohl (Foo Fighters) graag met haar willen werken. Uiteindelijk komt er een collaboratie tussen Clarke en Dilana getiteld ‘Black’, dat in 2007 op zijn best-of album terecht komt.

Het is echter niet allemaal rozengeur en manenschijn. “Juist hierna was het heel moeilijk om mijn carrière op te pakken. Het nadeel is dat mensen een bepaalde beleving bij je hebben en jouw stijl puur baseren op een aantal liedjes die tijdens de serie zijn vertolkt. Vaak ook liedjes die niet eens door de artiesten werden gekozen. Het is daardoor heel moeilijk om je eigen materiaal te vertolken. Hoewel het natuurlijk veel nieuwe connecties heeft opgeleverd, is het aantal successen na Rock Star Supernova bijzonder laag. Ook de winnaar Lukas Rossi heeft nog altijd niet echt kunnen doorbreken.”

Dilana is weer even terug in Nederland. “Ik ben hier om inspiratie op te doen en liedjes te schrijven met Jeff Zwart en Margaretha Kleine. En natuurlijk voor de rookworst en broodjes kroket. Het was in eerste instantie het idee om akoestische gigs te doen samen met Jeff Zwart, echter is dit vanwege andere afspraken niet mogelijk.”  De oude band van Dilana, met onder meer Hans Eijkenaar en Michel van Schie, was ook niet beschikbaar. “Jeff stelde voor om contact op te nemen met de band The New Shining. Dit klikte, en voor deze tour zijn zij de begeleidende band.” In november wil Dilana weer naar Nederland komen. “Ik zie het heel erg zitten om dan weer met ze samen te werken. Daarnaast wil ik ook een ‘stripped-down’ album opnemen met frontman Nax.” Dilana is ook in Nederland om haar laatste cd, ‘Inside Out’, te promoten. Deze is op iTunes beschikbaar, en ook in beperkte mate in hardcopy bij de concerten. “Helaas zijn er problemen geweest met de rechten. De rechten van de cd liggen niet in mijn handen. Die van de liedjes wel, maar uiteindelijk heb ik zelf moeten betalen voor de cd.” Het is dan ook hard werken voor de centen. “Er is geen groot platenlabel die mij ondersteunt en zo moeten we flink bikkelen.”

Dilana is ook druk doende met nieuw materiaal. “Het nummer ‘Airplane’ wordt de volgende single, die vanaf 1 juli verkrijgbaar is. Ik heb voor het nieuwe materiaal veel samengewerkt met Eric Grossmann (K’s Choice) en Adrian Young (No Doubt), hoewel Adrian nu wel druk bezig is met de nieuwe cd van No Doubt.” Stil zit ze duidelijk niet, want hiernaast verzorgt ze ook nog eens de voorprogramma’s voor The Doobie Brothers en Lynyrd Skynyrd, en is ze bezig met haar acteercarrière. “Voor ‘Angel Camouflaged’ kreeg ik veel lovende kritieken en zelfs enkele awards. Er staat nog een tweetal filmrollen in de pipeline. De scripts zijn af, nu is het wachten op de geldschieters.”

Aankomende vrijdag 1 juli treedt Dilana met begeleidende band The New Shining op in de Boerderij in Zoetermeer. De Haagse formatie The Lizzer verzorgt het voorprogramma.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag