Baskerville en De Jeugd van Tegenwoordig op volle Grote Markt

Publiek doorstaat stortbuien voor De Jeugd

Lotte Twilt | Foto's: Milan Tettero ,

Nadat er eerder al optredens van Bobby Womack, De Staat en Blood Red Shoes waren op het grote podium op de Grote Markt, kwam het festivalweekend op zaterdag 18 juni tot een einde met optredens van De Jeugd van Tegenwoordig en Baskerville.

Publiek doorstaat stortbuien voor De Jeugd

Nadat er eerder al optredens van Bobby Womack, De Staat en Blood Red Shoes waren op het grote podium op de Grote Markt, kwam het festivalweekend op zaterdag 18 juni tot een einde met optredens van De Jeugd van Tegenwoordig en Baskerville.

Baskerville trapt om 20.30 uur af op de Grote Markt, een uur later dan eerder vermeld op de website. Bij de eerste nummers is het nog niet heel erg druk, maar in de loop van het optreden loopt het toch aardig vol. De setlist kent een goed opbouw en naarmate het optreden vordert, begint het publiek ook steeds meer te bewegen. Het producersduo uit Haarlem weet het publiek goed op te zwepen en is daardoor een uitstekende opwarmer voor De Jeugd van Tegenwoordig. Het opzwepende nummer 'Rocking chair' kent een leuk verhaal; In studio Queen Emma staat een oude leren bureaustoel met een kraakje in de poot, dat kraakje is gebruikt in het nummer en laat nu iedereen los gaan. Het is goed dat de show een uurtje later is begonnen, want 19.30 uur was duidelijk te vroeg geweest. De hit ‘Devil’s town’ brengt de show tot een climax, waarmee alweer een einde is gekomen aan het optreden. Baskerville maakte eerder al Sziget, Solar én Lowlands onveilig en bouwt ook hier in Den Haag een feestje.

Tijdens het ombouwen weet de dj het publiek goed te vermaken. Als het plots harder begint te waaien en de eerste druppels merkbaar worden, weet het publiek nog niet dat enkele seconden later een wolkbreuk zal volgen. Als de regen dan met bakken uit de hemel komt, rennen de aanwezige bezoekers onder de luifels of in de carrousel midden op de Markt om te schuilen.

Tijdens de show van De Jeugd van Tegenwoordig blijft het publiek gewoon staan, terwijl de regen soms met bakken uit de lucht valt. Het publiek lijkt de regen te accepteren voor wat het is. Er ontstaat een echt festivalgevoel op de Grote Markt. Met drie albums op zak hebben Willie Wartaal, Vieze Fur en P. Fabergé een ruime keus aan repertoire voor een goede setlist. Met hits als 'Watskeburt' uit 2005 en het meer recente ‘Sterrenstof’ weet De Jeugd van Tegenwoordig het publiek flink los te schudden. De Grote Markt is afgeladen en het publiek is zeer divers. Zowel jong als oud is aanwezig. Hoe voller het raakt, hoe uitbundiger ook de drie heren worden. Daarbij weten ze het publiek mee te slepen in een goede “fuck you” naar de regen. Een mooie afsluiter van een mooi festivalweekend van het PopHotSpot Zomerfestival.