Verslag EuroSonic/Noorderslag 2011 Verslag EuroSonic/Noorderslag 2011

Op zoek naar de acts uit de Haagse regio

, Remco van der Ham

Verslag EuroSonic/Noorderslag 2011

Op zoek naar de acts uit de Haagse regio

Remco van der Ham ,

Het was voor Den Haag één van de betere edities van de afgelopen jaren; Eurosonic/Noorderslag had veel acts uit de Haagse regio op het programma. Zo stonden bijvoorbeeld Pop Up Animal Kids en Splendid op Noorderslag, stonden Rigby en Tim Akkerman op Eurosonic en waren onder andere Bombay Show Pig, The Ties, Starcatcher en Soul Sister Dance Revolution te zien op Altersonic.

Op zoek naar de acts uit de Haagse regio

Het was voor Den Haag één van de betere edities van de afgelopen jaren; Eurosonic/Noorderslag had veel acts uit de Haagse regio op het programma. Zo stonden bijvoorbeeld Pop Up Animal Kids en Splendid op Noorderslag, stonden Rigby en Tim Akkerman op Eurosonic en waren onder andere Bombay Show Pig, The Ties, Starcatcher en Soul Sister Dance Revolution te zien op Altersonic.

De afgelopen jaren wist slechts een handvol Haagse artiesten een plek op het belangrijkste showcase festival van Europa. Charly & Gallus (2007), All Missing Pieces (2008 en 2010), Di-rect (2002 en 2010), HSSLHFF (2007), Rigby (2010 en 2011), De Nieuwe Vrolijkheid (2007), Asrai (2005), Smutfish (2005) en 2562 (2009) deden dat de afgelopen jaren wel.

Altersonic
Op de donderdag en vrijdag tijdens Eurosonic vindt op vier locaties Altersonic, geen officieel onderdeel van Eurosonic/Noorderslag, plaats. Onder andere Converse Rocks Groningen en de presentatie van de nieuwe School’s Out-cd van de Zuid-Hollandse Popunie vinden hier plaats. Op donderdag 13 januari staat al vroeg op de avond Soul Sister Dance Revolution op het programma. Er zijn maar weinig mensen aanwezig in discotheek Pruim City, maar Soul Sister Dance Revolution speelt of ze opnieuw voor een afgeladen Grote Markt tijdens de KoninginneNach spelen. Het siert ze. De catchy nummers worden met veel enthousiasme gebracht. Je weet tenslotte nooit wie er WEL bij je optreden staat…

Een dag later staan in dezelfde discotheek de bands Bombay Show Pig, Starcatcher en The Ties geprogrammeerd. Bombay Show Pig is onderdeel van de presentatie van de derde mixtape van Conversie, waar behalve Bombay Show Pig ook bijvoorbeeld Dazzled Kid, Broken Glass Heroes, Fresku en MakeBelieve op staan. De zaal staat redelijk vol en Bombay Show Pig speelt, zoals eigenlijk altijd, een strakke uitgebalanceerde set. Eigenlijk had de band helemaal niet misstaan op Eurosonic of zelfs Noorderslag. Misschien volgend jaar?

In de andere zaal van Pruim City wordt de zesde editie van School’s Out! gepresenteerd. Hierop zijn de zes finalisten van de High School Music Competition te vinden; Hunting The Robot, HyberNation (inmiddels opgeheven), The Ties, Face The Fact, Mitss & Kapthijn en De Formatie. De winnaar van de HSMC 2010, Mitss & Kapthijn, ontbreekt vanavond, maar de winnaar van 2009, Starcatcher, is een goede vervanger. Ook The Ties treedt op, met veel nieuw repertoire op de setlijst.

Eurosonic
Om het 25-jarig jubileum te vieren bood Eurosonic/Noorderslag dit jaar een gratis toegankelijk buitenpodium aan. Behalve Caro Emerald (winnaar Popprijs 2010), Waylon, Racoon en Alain Clark stonden ook de (deels) Haagse band Rigby en Kraak & Smaak uit Leiden op het programma. De recensie van Rigby op 3VOOR12 is overwegend positief. “Vanaf vandaag ligt het nieuwe album in de winkels en daarom wordt Groningen getrakteerd op veel nieuwe nummers waaronder de sterke single Solid Ground. (…) Rigby geeft een solide rockshow met enkele interessante aanknopingspunten voor een verdere doorbraak.” Een 7- als cijfer is het uiteindelijke oordeel. Later op de avond staat ook Kraak & Smaak op het programma. De Leidenaren worden op het podium onder andere bijgestaan door de Haagse zanger Seb van den Berg (ex-Seven) en drummer Ruben van Roon (Miss Pussy). Ook het Haagse AT Productions is volop aanwezig op Eurosonic met een eigen showcase avond in het Platformtheater. Behalve de Haagse singer-songwriter Tim Akkerman (ex-Di-rect) staan onder andere ook Relax, Miss Montreal, Soulvation en Yasmin op het programma.

Noorderslag
De Oosterpoort is zaterdag 15 januari het decor voor Noorderslag. Daar staan optredens van de regionale bands Pop Up Animal Kids, Splendid, Houses en Handsome Poets op het programma. En ook Goslink en Schradinova bevatten Haagse leden. In  het verslag van 3VOOR12 is men vooral enthousiast over Houses (cijfer: 7,5). “Houses zet hier een overtuigend optreden neer, zeker voor een band die pas een EP op zijn naam heeft staan. Vanavond hebben ze in ieder geval de aangeschoten Engelsman op de eerste rij voor zich gewonnen. Na Stay With Me roept hij: "You're an amazing band, really good!", om vervolgens zijn hoofd op de monitor te leggen”, aldus de recensie. Ook Splendid en Handsome Poets (beiden een 6,5 als cijfer) scoorden een voldoende. Van Pop Up Animal Kids is geen recensie, omdat zij in de zaal van 3VOOR12 speelden. Wel is er een fotoreportage van de 3VOOR12 Zaal gemaakt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag