Verdwijnen KoninginneNach zorgt voor veel ophef Verdwijnen KoninginneNach zorgt voor veel ophef

Festival mogelijk zelfs naar Rotterdam

, Remco van der Ham

Verdwijnen KoninginneNach zorgt voor veel ophef

Festival mogelijk zelfs naar Rotterdam

Remco van der Ham ,

Sinds vorige week bekend werd dat de Haagse KoninginneNach vanaf dit jaar niet meer zal plaatsvinden en er een nieuw evenement voor in de plaats komt, is er veel over gesproken in de media. De Haagse politieke partijen vielen over elkaar heen met nieuwe ideeën voor het festival en de Gemeente Rotterdam wil het festival graag naar de havenstad halen. En wat vinden de Haagse bands er eigenlijk van?

Festival mogelijk zelfs naar Rotterdam

Sinds vorige week bekend werd dat de Haagse KoninginneNach vanaf dit jaar niet meer zal plaatsvinden en er een nieuw evenement voor in de plaats komt, is er veel over gesproken in de media. De Haagse politieke partijen vielen over elkaar heen met nieuwe ideeën voor het festival en de Gemeente Rotterdam wil het festival graag naar de havenstad halen. En wat vinden de Haagse bands er eigenlijk van?

De KoninginneNach werd 21 edities lang georganiseerd door Doen Evenementen, maar met het verstrekken van de subsidie aan Prooost voor het opzetten van een nieuw evenement op 29 april komt daar nu een einde aan. Sinds het nieuws vorige week naar buiten kwam, staat het verdwijnen van de Nach centraal in verschillende media. Ook de Haagse politieke partijen lieten hun licht schijnen over de ontwikkelingen rondom de Nach. Zo had bijvoorbeeld gemeenteraadslid Ibo Gülsen (VVD) het idee om op 29 april om middernacht overal het Nederlandse volkslied te laten zingen. Oud-wethouder van Cultuur Marieke Bolle (PvdA) liet in een blog weten dat “de discussie ook nieuwe kansen biedt”. “De Nach heeft de afgelopen jaren een paar schaduwzijden ontwikkeld. Dat krijg je als te veel mensen op een te klein oppervlak hebt.” Verder pleitte ze voor een groot podium op bijvoorbeeld de Grote Markt, Spui of Plein. ”Of waarom niet het Malieveld? En daar kan dan een sterke, vlotte, ‘jonge’ programmering een breed publiek trekken. En in de cafés, bijvoorbeeld in het Hofkwartier - de bakermat van De Nach -, een ‘eigen’, kleinschalige programmering met blues, jazz en soul.”

Ook voor de Haagse bands is de KoninginneNach de afgelopen jaren een belangrijke springplank geweest. Op het Haagse Podium, eerst op het Kerkplein en later op de Grote Markt, kon het regionale talent zich voor een groot publiek presenteren. Met de KoninginneNach Bandverkiezing konden ook jonge talentvolle bands een plek op de Nach winnen. De winnaar van vorig jaar, The Fudge, zou het jammer vinden als deze bandwedstrijd ook zal verdwijnen. Florent de Jong: “Het is nog niet helemaal duidelijk of de Banverkiezing doorgaat, maar zo niet dan zou dat erg zonde zijn. Het is een onwijs leuke kans voor bands om op te gekke plekken te spelen! Wijzelf hebben echt vette tijden meegemaakt tijdens de finale (in het Paard van Troje) en de Nach! Aangezien dat allemaal door Doen Evenementen werd georganiseerd is de kans groot dat de competitie zal verdwijnen, maar goed, wie weet.”

De Jong: "Dat de KoninginneNach voortaan onder een andere naam plaats zal vinden is waarschijnlijk voor iedereen uit Den Haag heel raar. De Nach is bekend om haar memorabele avonden. Er komen niet voor niks massaal mensen uit Amsterdam en Rotterdam om mee te feesten. Veel mensen klagen dat het te groot is geworden waardoor er veel incidenten plaatsvinden, maar dat is haast niet te voorkomen. Als het aan ons ligt, ‘hoe groter, hoe beter’. Het is niet vaak dat je gratis zulke grote namen kunt zien, midden in de stad, en dat je met duizenden mensen op straat bier mag drinken. Het massale van de Nach is wat het anders en uniek maakt. Hopelijk zal het dus niet kleinschalig worden, maar dat de naam verdwijnt is al een verlies op zich.”

Carlos Witjens won in 2008 met Squirrel & The Hazelnuts de Bandverkiezing. “Door op de Nach te hebben gespeeld, hebben we wel een beetje naam gemaakt. Het was ons eerste grote optreden en heeft het ervoor gezorgd dat we veel werden gevraagd om te spelen. De spanning tijdens zo'n optreden een goede ervaring voor een muzikant zie zich verder wil ontwikkelen. Ook is het een goede test om een groot publiek mee te krijgen in je groove.” Drummer Kit Verdijk speelde in 2009 met The Deaf als afsluiter van de Nach op het Haags Podium. “Dit was voor The Deaf toch wel een van de hoogte punten van dat jaar. Een vol plein en het publiek ging helemaal los. Dat de huidige vorm niet meer zal bestaan is zeer spijtig. Het is een goed festival en van ongekende omvang, voor bands en publiek was het altijd een zeer speciaal evenement. Het nieuwe evenement moet zich eerst nog bewijzen, daar kan ik verder nog weinig over zeggen.”

KoninginneNach mogelijk naar Rotterdam
Arno Bonte, fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam, liet donderdagmiddag via Twitter weten de KoninginneNach graag naar Rotterdam te willen halen. “KoninginneNach is Den Haag ontgroeid. Teveel bands, teveel bezoekers. Zou mooie aanvulling zijn op Rotterdamse evenementenagenda. Het overnemen van North Sea Jazz is ons erg goed bevallen. Zou met de KoninginneNach ook prima kunnen.” Arthur Pronk van Prooost reageert via Twitter als volgt op het bericht: “De Nach in Rotterdam is complementair. Goed voor de spreiding van publiek. Prima zelfs. Den Haag trekt verder een eigen plan, dat gaat prima samen.” Arno Bonte laat weten volgende week een afspraak te hebben met Herbert Boerendonk om te praten over de eventuele verhuizing naar Rotterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag