De Kombinatie Affaire bevordert samenwerking tussen bands De Kombinatie Affaire bevordert samenwerking tussen bands

Aanstaande zaterdag eerste editie van bijzonder project

, Susanne Kooijman

De Kombinatie Affaire bevordert samenwerking tussen bands

Aanstaande zaterdag eerste editie van bijzonder project

Susanne Kooijman ,

Voor veel Haagse bands is optreden in het buitenland een grote droom. Helaas blijft het ook vaak bij slechts een droom. De mensen achter De Kombinatie Affaire willen hier graag verandering in brengen. 3VOOR12 Den Haag sprak met Evelien Zwart, een van de oprichters van cultuurpodium De Kombinatie en de Kombinatie Affaire.

Aanstaande zaterdag eerste editie van bijzonder project

Voor veel Haagse bands is optreden in het buitenland een grote droom. Helaas blijft het ook vaak bij slechts een droom. De mensen achter De Kombinatie Affaire willen hier graag verandering in brengen. Samen met de PopHotSpot brengen zijn bands bij elkaar om te kunnen leren van elkaars ervaringen en zodoende iets teweeg te brengen in de muziekwereld. Daarnaast zullen de bands ook een show spelen in de SuperMarkt. 3VOOR12 Den Haag sprak met Evelien Zwart, een van de oprichters van cultuurpodium De Kombinatie en de Kombinatie Affaire.

Het idee voor De Kombinatie Affaire is ontstaan tussen Janneke Nijhuijs en Evelien. “We deelden veel ideeën die we hadden over muziek en tijdens een brainstormsessie is dit ter sprake gekomen. We werkten al samen tijdens Jam de la Crème en dat verliep heel goed. Toen hebben we met Stef van Es en Mink Pinster Cultuurpodium De Kombinatie opgericht. Stef is de drijvende kracht achter De Kombinatie. Hij doet dit al 20 jaar, maar dat het echt een cultuurpodium is, is sinds een kortere tijd. Onze samenwerking is gaan groeien. We wilden graag buitenlandse bands naar Nederland halen, maar dan wel op een duurzame manier. Niet alleen maar voor een enkele show.” Voor de twee stond samenwerking hoog in het vaandel, en niet alleen met elkaar. “We vinden het belangrijk de samenwerking tussen bands onderling te bevorderen. Ik heb gemerkt dat het voor een Haagse band moeilijk is om een show te regelen in het buitenland. Je moet dan echt een lokale band kennen die je kan helpen en je kan vertellen welke zaal geschikt is voor jouw muziek.”

Om die samenwerking te bevorderen, krijgen de bands niet alleen de kans om op te treden. Ze moeten ook wat huiswerk maken. “De bands die samen op een avond geprogrammeerd staan, gaan voorafgaand aan de show met elkaar dineren. We verwachten dan ook dat ze elkaar vertellen over de muziekscene in hun stad. Zo zullen Rät N FrikK aan de New Yorkse band Dope Sagitarius vertellen over de hiphopcultuur in Den Haag en andersom zullen de leden van Dope Sagitarius dat doen over New York. We hopen dat dit een eerste stap zal zijn voor de bands om een optreden in het buitenland te realiseren. Of om in ieder geval te laten zien dat het mogelijk is.”

Aanstaande zaterdag 12 februari is de eerste editie van De Kombinatie Affaire. “We vertellen nog niet in welke volgorde de bands spelen. Rät N FrikK zal voor het publiek zorgen, maar dat wil niet zeggen dat ze als eerste spelen. We houden die spanning er nog even in.” Dope Sagitarius is een echte crossover band met invloeden uit punk, rock en hiphop. “Ze hadden een gat in hun Europese tour, waarbij ze ook veel sportevenementen aandoen, en konden daardoor meewerken aan het project.”

Op de tweede avond, op zaterdag 24 februari, zullen de bands Splendid en WorldSquad optreden. “WorldSquad is een gelegenheidsband met onder andere Oghene Kologbo (ex-Fela Kuti) in de gelederen. Ze zijn voor hun huidige tour weer bij elkaar gekomen. Ze spelen afrobeat en de leden komen uit Nigeria, Italië, Frankrijk en België. We vonden het erg goed passen bij Splendid. We letten niet alleen op de muziek die de bands maken, maar ook op de samenstelling van zo’n band.” Tijdens de derde avond op 18 maart zullen Lucid en Trio Schmetterling hun opwachting maken op het podium in de SuperMarkt.

Omdat het geluidsvolume van de bands wat te hard is voor het podium in De Kombinatie, vinden de optredens plaats in de SuperMarkt. Het vervolg zal echter wel in De Kombinatie zijn. “We gaan dit absoluut voortzetten. Er zijn al plannen voor april. We gaan het dan wel iets anders doen. De shows zullen dan akoestisch zijn, maar wel weer met een diner en uitwisseling van info voor de bands. Zodat het voor beide bands echt een duurzame ervaring is.”

De Kombinatie Affaire #1 vindt plaats op zaterdag 12 februari om 22.00 uur in de SuperMarkt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag