Langweiligkeit 11 belicht: S2N2OCUP Langweiligkeit 11 belicht: S2N2OCUP

“Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat ik weer ga draaien”

, Tino van Leeuwen

Langweiligkeit 11 belicht: S2N2OCUP

“Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat ik weer ga draaien”

Tino van Leeuwen ,

S2N2OCUP is één van de vele namen die geprogrammeerd staat op editie 11 van het Langweiligkeit festival. Maar wel een opvallende act, zoals insiders allang weten. Naast muziek maken is hij ook werkzaam in de organisatie van Langweiligkeit, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met de marketingaspecten. Tijd om deze veelzijdige persoonlijkheid eens aan de tand te voelen.

“Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat ik weer ga draaien”

S2N2OCUP is één van de vele namen die geprogrammeerd staat op editie 11 van het Langweiligkeit festival. Maar wel een opvallende act, zoals insiders allang weten. Naast muziek maken is hij ook werkzaam in de organisatie van Langweiligkeit, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met de marketingaspecten. Tijd om deze veelzijdige persoonlijkheid eens aan de tand te voelen.

Achter de naam S2N2OCUP gaat schuil Laurens Profittlich, 23 jaar en geboren in Wassenaar. Hoe komt hij eigenlijk aan die naam? “Die is ontstaan in de tijd dat ik begon met muziek maken. Ik was toen een jaartje of 14. Mensen hebben allerlei ideeën over mijn naam gekregen, van scheikundige formules tot koffiezetapparaten. Maar het echte verhaal is dat ik mij totaal niet bezighield met het verzinnen van een naam. Dit was gewoon een paar keer op het toetsenbord slaan. Je kan dat ook goed zien in de namen die mijn tracks hebben. ‘Sdfsdfsdf’, ‘zXCVerg’ of ‘skeirgurst’ of weet ik veel allemaal.”

Muziek werd er bij Laurens met de paplepel ingegoten. Zo kreeg hij al op zijn negende pianoles en is hem harmonieleer bijgebracht door zijn vader. In de brugklas van het HML begon hij met produceren, soms wel drie tracks op een dag. Op zijn 16e kwam hij bij het Bootware Kollektiv, een stroming die theater, poëzie en muziek samensmolt. Met dit collectief deed hij zijn eerste optreden, onder de naam Hellfurycockpenis. Via via kwam hij in contact met Psychostorm, oftewel Tjebbe van der Kooij van Langweiligkeit. Hierna ging het snel; zo kreeg Laurens optredens in De Vinger, het Paard van Troje en ook in andere steden. In totaal heeft hij nu een paar honderd optredens gedaan.

Hoe ziet Laurens zichzelf, als producer of als dj? “Ik denk dat je als artiest verschillende rollen hebt. Ik ben echt begonnen als producer. Het maken van muziek is voor mij iets persoonlijks. Ik kan bijvoorbeeld al uit mijn creatieve flow raken als ik merk dat andere mensen mee aan het luisteren zijn. Het is een heel introvert proces, dat bij mij ook goed werkt als uitlaatklep. Hoe beter het met mij gaat hoe slechter de muziek wordt. Deejay’en is juist het tegenovergestelde. Je moet je publiek vermaken. ‘Teasen’ is het codewoord daarbij. Mensen moeten versteld, uitgeput en voldaan van de dansvloer afgaan. Ikzelf als persoon speel daar geen rol bij. Al haal ik er wel heel veel voldoening uit.”

Op het MySpace-profiel van S2N2OCUP staat te lezen dat zijn stijl electro, breakcore en experimenteel is. Die omschrijving is echter niet geheel sluitend. “Ik plaats het liefst mijn muziek niet in een hokje. Het belangrijkste is dat ik op al mijn producties mijn eigen stempel druk.” Maar uiteraard heeft Laurens zo zijn muzikale voorbeelden. “In het begin was dat Squarepusher, nu zijn het vooral alle mensen die aangesloten waren bij het (helaas overleden) Merck label.”

Het gekste optreden dat Laurens heeft meegemaakt was tijdens Langweiligkeit 8, toen hij verantwoordelijk was voor de programmering in café Rootz. “Ik had Hellfurycockpenis geboekt en zij deden een show verkleed als Sinterklaas, Zwarte Piet, stoomboot en het meisje met de prei. Er werden overal preien gegooid, dus uiteindelijk had iedereen last van zijn ogen en gleden er mensen uit over de smurrie op de vloer. Het was echt een topfeest, maar ook één van de redenen waardoor Langweiligkeit naar de Binck is verhuisd.”

Laurens bezoekt Langweiligkeit sinds de zesde editie en werkt vanaf 2007 mee in de organisatie. Hij heeft de verantwoordelijkheid voor de website, social media en andere marketing. Daarnaast doet hij ook voor een deel de programmering. Vindt hij het niet dubieus dat hij zichzelf (nu voor de derde keer) op de line-up heeft staan? “Nee. De visie van Langweiligkeit is vanaf het begin geweest dat je een feest geeft om er zelf op te kunnen treden. Er was tien jaar geleden geen reet te doen en al die bandjes konden niet optreden. Nu is het cultuurklimaat in Den Haag gelukkig een stuk verbeterd, maar het idee van ‘eigen artiest eerst’ is nog steeds aanwezig. Het is dus eigenlijk vanzelfsprekend dat ik weer ga draaien.”

Wat verwacht Laurens van Langweiligkeit 11? “Een magische editie met een groot positief gevoel. De organisatie bestaat uit vooral uit hippies en je ziet dat ook duidelijk terug in de sfeer. We proberen een gevoel van vrijheid en geluk te verspreiden en unieke acts op een laagdrempelige manier aan te bieden.” Het is dit jaar voor het eerst dat er entree wordt geheven. Denk je dat een hoop mensen niet zullen komen? “Nou, over het algemeen hebben we alleen maar complimenten gekregen over onze toegangsprijs. In de voorverkoop is een passe-partout 7,50 euro en dat is voor de hoeveelheid topartiesten echt een schijntje.” Tot slot: gaat S2N2OCUP komende vrijdag nog iets speciaals doen? ”Ja, maar het is nog niet helemaal duidelijk of het ook gaat lukken. Dat zie je vrijdag uiteindelijk wel.”

S2N2OCUP draait op vrijdag 12 november om 3.15 uur in Het Gesticht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag