Harold Verra zet droom van bluesman Jan Pet voort Harold Verra zet droom van bluesman Jan Pet voort

“Het erfgoed van Jan Pet zal altijd bewaakt blijven”

, Cok Jouvenaar

Harold Verra zet droom van bluesman Jan Pet voort

“Het erfgoed van Jan Pet zal altijd bewaakt blijven”

Cok Jouvenaar ,

Aankomende donderdag start het Hofstad Blues Festival. Net toen de eerste voorbereiding was gestart overleed initiator en inspirator Jan Pet. Een enorm verlies voor bluesminnend Den Haag en helemaal voor het op stapel staande festival. Harold Verra, muziekman en bluesvriend van Jan Pet dacht er geen moment over na. Hij zou de programmering van dit festival voort zetten, zoals Jan dat gewild had.

“Het erfgoed van Jan Pet zal altijd bewaakt blijven”

Aankomende donderdag start het Hofstad Blues Festival. Net toen de eerste voorbereiding was gestart overleed initiator en inspirator Jan Pet. Een enorm verlies voor bluesminnend Den Haag en helemaal voor het op stapel staande festival. Harold Verra, muziekman en bluesvriend van Jan Pet dacht er geen moment over na. Hij zou de programmering van dit festival voort zetten, zoals Jan dat gewild had.

Harold Verra houdt kantoor in het Parkhotel. “Hier sta ik alle pers te woord.” Hij kijkt trots, “Dit hotel is één van de belangrijkste deelnemers aan het festival. Hier zullen enkele bands overnachten en Ty Garner uit Engeland verzorgt op donderdag- en vrijdagavond,  hier bluesworkshops. Op de zaterdagmiddag is er een bluesworkshop voor kinderen.”

In augustus overleed Jan Pet. Dé bluesman van Den Haag. Jan was net aan de eerste schetsen van het festival begonnen. Harold, die Jan goed kende en ook bij Langweiligkeit Blues betrokken was, twijfelde geen moment. “Het was de droom van Jan. Het festival zal doorgaan en dit was ook een uitdaging voor mij.” Op de crematie van Jan Pet werd vernomen dat het festival zo goed als rond was. Harold: “Jan had een ruwe schets op papier gezet, maar nog geen bands benaderd. Wij zijn vanaf scratch begonnen, zeg maar.” Met wij bedoelt Harold de Stichting Hofstad Blues. “Samen met Jolande Goverde en Raymunda Vervaeck zijn we in oktober de Stichting Hofstad Blues gestart. Ook zij hebben de nodige ervaring met muziek en organiseren. We zijn toen ook fysiek gescheiden van Langweiligkeit.” Dat festival vindt plaats in de RAC Hallen.

Voor Harold en co is het écht de liefde voor de blues. Het drietal heeft geheel vrijwillig in no-time een festival op poten gezet. “Tweeënhalve maand hebben we dagelijks aan dit festival gewerkt. Ik had 85 plekken te vullen met 75 bands. We hebben sponsors gezocht en adverteerders voor het programmaboekje. Er staan donatiepotten in de meewerkende kroegen. Dit blijkt goed te werken.” Ook Marcus Hund van Vanilla Music is een belangrijke steun. “Marcus en zijn zoon hebben een programma ontwikkeld waarbij de administratie van de bands via internet geautomatiseerd verloopt. Dit scheelt een hoop werk.”

Ondanks dat er niet veel wordt betaald, wilden de muzikanten graag spelen. “Het festival is een tribute voor Jan. Jan was enorm geliefd bij muzikanten. Veel geld is er niet, maar de onkosten worden vergoed.” Toch zijn er ook tegenvallers, “De Duitse bands Midnight Buzz en Oh-Tunes hebben personele problemen en Knossos is als locatie afgevallen. Eerst denk je dan ‘oei!’, maar later lost het zich vanzelf weer op.”

Voor Harold is het belangrijk dat de sfeer en geest van Jan Pet blijft voortbestaan. “Het is Jan zijn feestje, zijn geest hangt boven het festival. Het erfgoed van Jan zal altijd bewaakt blijven.” De popveer die het HPC postuum aan Jan Pet opdraagt helpt hieraan mee. “Ik ben Jan Pet niet, die man valt gewoon niet te vervangen. Als je dan zoiets krijgt, sterkt het je enorm. Hofstad Blues Festival doet er dus toe.” Harold vervolgt; “We wisten niets van de popveer. Of we op de finale van de Haagse PopWeek aanwezig wilden zijn in verband met Jan Pet. Voor de zekerheid had ik maar een kleine speech geschreven om niet met een mond vol tanden te staan.”

Aankomende week gaat de blues los in het Hofkwartier. “In Lokaal Vredebreuk/JP Blueslokaal zal op donderdag 11 november om 19.30 uur de opening van het festival plaatsvinden. Na een korte toespraak van mij, zal Frits Krieg (WOS Blues en Blues aan Zee) het door hem, speciaal voor Jan Pet, geschreven nummer ‘I lost a brother in the blues’ spelen. Zaterdagavond sluit de Twelve Bar Blues Band het festival af. Dit was de favoriete band van Jan.” Doelstelling is continueren. “We gaan door en willen misschien door het jaar ook iets kleinschaligs organiseren. Het zou mooi zijn als over een jaar of vijf de hele binnenstad mee doet. Misschien kunnen we dan op grotere plekken, grotere bands neer zetten.”

Hofstad Blues Festival ‘A tribute to Jan Pet’ vindt op 11, 12 en 13 november plaats in het Hofkwartier van Den Haag. Deelnemende locaties zijn Het Wapen van Den Haag, Momfer de Mol, Le Cafe, Proeflokaal, De Paap, Lokaal Vredebreuk, Hoekpandje, Ned Kelly, Cremers+ en het Parkhotel. Alle optredens zijn gratis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag