Verslag KoninginneNach 2009: Nach Mobiel Verslag KoninginneNach 2009: Nach Mobiel

Goedbezochte eerste editie

, Susanne Kooijman, Ramon Keyzer en Peisam Tsang | Foto’s: Peisam Tsang

Verslag KoninginneNach 2009: Nach Mobiel

Goedbezochte eerste editie

Susanne Kooijman, Ramon Keyzer en Peisam Tsang | Foto’s: Peisam Tsang ,

De twintigste editie van de Haagse KoninginneNach werd de lancering van een compleet nieuw initiatief; de Nach Mobiel. Bijzondere en intieme binnenoptredens van onder andere Moke, Lucky Fonz III en Leona die ook goed werden bezocht. Moke en Lucky Fonz III zetten echt iets bijzonders neer en Leona swingde de pan uit.

Goedbezochte eerste editie

De twintigste editie van de Haagse KoninginneNach werd de lancering van een compleet nieuw initiatief; de Nach Mobiel.  Bijzondere en intieme binnenoptredens van onder andere Moke, Lucky Fonz III en Leona die ook goed werden bezocht. Moke en Lucky Fonz III zetten echt iets bijzonders neer en Leona swingde de pan uit.

Het verkrijgen van de toegangskaarten voor de Nach Mobiel op je telefoon ging niet helemaal vlekkeloos. Niet iedereen kon met hun mobiel een kaartje kopen. Gelukkig werd dit probleem opgelost door ook kaarten te verkopen aan de deur. Echter kon men in het Theater aan het Spui alleen een half uur voor aanvang van het desbetreffende optreden een kaartje halen, en als twee optredens elkaar overlappen wordt dat toch lastig. Er moet voor volgend jaar in ieder geval nog hard gewerkt worden om alle problemen op te lossen. Desondanks kan de eerste editie van Nach Mobiel zeker geslaagd worden genoemd.

In het theater aan het Spui heeft Moke de eer de Nach te openen met een bijzondere show. Voor de gelegenheid heeft de band,deze avond bestaande uit zanger Felix, toestenist Eddy en gitarist Phil, vier strijkers meegenomen om hun hitalbum ‘Shorland’ op akoestische wijze ten gehore te brengen. Tussen de liedjes door vertelt zanger Felix verhalen over de achtergronden van de liedjes en over zijn leven in Ierland. Ontroerende verhalen worden afgewisseld met grappige anekdotes en laat een andere kant zien van de anders zo serieuze zanger. Alles vormt een mooi geheel met de strijkers, zodoende de liedjes ontdaan van de ruige gitaren. In de sfeervolle setting en een publiek dat aan de lippen van Felix hangt, is het een bijzonder optreden om te aanschouwen. En laat zien dat ook zonder poespas Moke prima tot zijn recht komt.

In de Dudok is het nog rustig als zangeres Leona aan haar show begint. Gedurende de show wilt het maar niet veel drukker worden, maar dat mag niet deren. De zangeres geeft een sterke show weg. Met haar krachtige maar soulvolle stem laat ze horen dat rock en soul goed samen kunnen. Ze laat ook een primeur horen van haar binnenkort te verschijnen album. Het nummer is typisch Leona, de heerlijke mix van stem en gitaren. Het maakt nieuwsgierig naar wat de toekomst te bieden heeft voor Leona. Tijdens haar tweede optreden van de avond is het een stuk drukker. Na drie nummers laat ze de set voor wat het is en wordt er over gegaan op jammen. Goed aangevoeld dat het publiek meer in een feeststemming is. Zelfs het nummer ‘Catwalk criminal’ waarbij zij normaliter de achtergrondzang bij doet bij Kane, wordt een  hele aparte versie. De band gaat uit z’n dak en Leona zelf gaat de zaal in om ook achteraan de mensen op te zwepen. Zeer sterke performance.

Lucky Fonz III wordt in de kleine zaal van het Theater aan het Spui aangekondigd als ‘Lucky Fonz Drie’. Een beginnersfout. “Vraag het me dan als je het niet zeker weet”, reageert Lucky luchtig. Het is duidelijk, de altijd vrolijke en grappige troubadour is binnen. De eerste helft van het concert begeleid Otto Wichers zichzelf afwisselend op gitaar en piano. Na zeven vooral nieuwe nummers is het dan tijd om het strijkkwintet erbij te roepen; ‘Lucky Orchestra… zijn jullie daar?’ De singer-songwriter liedjes krijgen door het strijkkwintet een mooi nieuw jasje en zijn prachtig georkestreerd. In de kleine setting komen de liedjes perfect tot zijn recht. Het einde is in zicht, maar niet voordat Lucky op zijn grappige manier zijn volledige oeuvre beschrijft; ‘Ik heb drie cd’s te koop, van elke één. Dit is mijn romantische naïeve eerste, mijn volwassen maar zware tweede en mijn volgroeide maar oppervlakkige derde’, wijzend op elk van zijn cd’s. ‘En deze komt op mijn vierde Nederlandstalige cd’, waarna hij met ‘Ik heb een meisje’ afsluit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag