Tim Akkerman volgt zijn muzikale hart Tim Akkerman volgt zijn muzikale hart

Zanger DI-RECT verder als singer-songwriter

, Remco van der Ham

Tim Akkerman volgt zijn muzikale hart

Zanger DI-RECT verder als singer-songwriter

Remco van der Ham ,

Iets meer dan een week geleden werd muzikaal Nederland verrast door het vertrek van zanger Tim Akkerman uit de Haagse rockband DI-RECT. Na tien jaar kwam er een einde aan de muzikale samenwerking tussen hem en bandleden Spike van Zoest, Bas van Wageningen en Jamie Westland. 3VOOR12 Den Haag sprak met Tim over zijn besluit, tien jaar DI-RECT en zijn toekomstplannen.

Zanger DI-RECT verder als singer-songwriter

Iets meer dan een week geleden werd muzikaal Nederland verrast door het vertrek van zanger Tim Akkerman uit de Haagse rockband DI-RECT. Na tien jaar kwam er een einde aan de muzikale samenwerking tussen hem en bandleden Spike van Zoest, Bas van Wageningen en Jamie Westland. Op 10 april is de allerlaatste show van ‘DI-RECT Doet Tommy’ en is het DI-RECT zoals we het kennen voorbij. 3VOOR12 Den Haag sprak met Tim over zijn besluit, tien jaar DI-RECT en zijn toekomstplannen.

Afscheid van DI-RECT
Met berichten in alle kranten, tijdschriften, het 8 uur journaal, RTL Boulevard en De Wereld Draait Door, kon je er eigenlijk niet omheen; Tim stapt uit DI-RECT. Zijn muzikale smaak is in de loop der jaren zo ver af gaan staan van DI-RECT, dat hij ervoor kiest zijn ambities als singer-songwriter te gaan verwezenlijken. Tim: “Voor mij is het gewoon klaar. Ik voel me niet meer geroepen om met de soort muziek die we met DI-RECT de afgelopen tien jaar met heel veel plezier hebben gemaakt, door te gaan.” Tim liep al een jaar rond met de twijfel om verder te gaan met DI-RECT, maar hakte uiteindelijk de knoop door. “Op een dag merkte ik dat mijn twijfel om te stoppen weg was. Toen heb ik besloten om te stoppen met DI-RECT. Dan maak ik misschien de gigantische fout dat ik iets weg gooi, maar uiteindelijk weegt die fout niet op tegen de fout die je maakt als je wel doorgaat en dan halverwege de opnames ermee stopt. Daar geloof ik heilig in.”

Een paar jaar terug was er onenigheid binnen DI-RECT, wat bijna tot een breuk leidde. Dit staat echter helemaal los van Tim z’n beslissing om uit DI-RECT te stappen. “Dat heb ik ook duidelijk laten weten aan de band. Ik heb geen persoonlijke issues, want als dat zo is moet ik eerder aan mezelf werken dan dat het aan de rest van de band ligt. Overigens is de band toen heel sterk uit die ruzie gekomen.”

In de week voorafgaand aan de mededeling van het afscheid van Tim waren er nogal wat tegenstrijdige berichten in de media. Een getekend contract in Spanje/Portugal, het bericht over een sabbatical en uiteindelijk de beruchte persconferentie. “Ja, dat kwam eigenlijk heel ongelukkig uit. Wij wisten al vanaf januari dat de deal in Spanje en Portugal rond was, maar dat kwam pas veel later op de site.” Het gerucht over het sabbatical werd de wereld in geholpen door Giel Beelen. “Hij beweerde in zijn programma dat hij de vader van Spike aan de lijn had, maar dat was echt niet zo. Waarschijnlijk was het een soort truc om ons te laten bellen om dat bericht te corrigeren, of een grap van een luisteraar die belde alsof hij de vader van Spike was.”

Platencontract
Hoewel het platencontract met EMI door het opstappen van Tim per direct is ontbonden, is Tim wel positief over de toekomst voor DI-RECT. “We hebben een hele goede band met EMI. Ze weten ook wat de overige bandleden kunnen en wat ik kan en wil. Ik denk ook niet dat er voor beide kanten nu een onwijze drempel is gecreëerd. Het is niet zo dat de deur nu compleet wordt dichtgegooid.”

Hoe het nu verder gaat met DI-RECT durft Tim niet te zeggen. “Ik denk wel dat ze echt met z’n drieën verder gaan, in welke vorm dan ook. Als driemanformatie of dat er een zanger bijgetrokken wordt. Wel denk ik dat het voor hun als perspectief heeft dat het iets anders gaat worden. Ook zou het zo kunnen zijn dat ze onder een andere naam verder gaan, maar dat is wat voorbarig om voor hun te gaan antwoorden.” Ook wil Tim benadrukken dat niet hij alleen DI-RECT is. “Dat vond ik ook jammer bij De Wereld Draait Door, dat gesuggereerd werd dat ik DI-RECT zou zijn. Voor de kijkende mens ben ik misschien de frontman, maar met z’n vieren zijn we de band.”

Tien jaar DI-RECT
Een echt hoogtepunt in tien jaar DI-RECT kan Tim niet noemen. “In RTL Boulevard was een heel mooi overzicht. Het is niet normaal hoeveel we eigenlijk hebben meegemaakt. Voor mij is bijna elk jaar een hoogtepunt geweest. Elke keer kwam er weer iets nieuws op ons punt. Nu is bijvoorbeeld Tommy voor mij een echt hoogtepunt. Het is allemaal een jongensdroom die extreem is uitgepakt. Hoeveel muzikanten kunnen zeggen dat ze op jonge leeftijd dit mee hebben kunnen maken.” Toch is er ook iets wat Tim anders had willen doen. “Wat helaas onze grootste fout is geweest, is dat er in onze allereerste biografie de indruk werd gewekt dat wij geselecteerd zouden zijn en dat er Idols-achtige taferelen rond DI-RECT speelden. En dat is helemaal nooit het geval geweest en wij hebben altijd alles met z’n vieren gedaan. Wij zijn vier muzikanten die echt voor de muziek zijn gegaan.”

Tegen dat vooroordeel heeft de band altijd wel opgebokst. “Mensen hebben ons altijd in het hokje van jonge band gestopt. Je muzikaliteit en persoonlijkheid groeit, maar toch willen dat mensen dat dan niet zien. Dat geeft wel een beetje een frustrerend gevoel als je steeds dat vooroordeel moet tegenspreken. Er staan niet alleen maar jonge mensen in de zaal. Met Tommy is zelfs de 55+er het meest vertegenwoordigd.”

De toekomst
Tim gaat zijn muzikale carrière voortzetten als singer-songwriter. “Nu ligt de focus nog op Tommy, dat is toch nog vijf keer in de week, maar daarnaast ben ik nu al wel wat meer gestructureerd bezig met voorbereidingen. Ik wil proberen deze zomer de nummers af te krijgen waarmee ik op de proppen durf te komen. Ik wil niets overhaast doen en ik heb ook nog geen data in mijn hoofd.” Op het album kunnen we traditionele en vooral ook persoonlijke liedjes verwachten. “Ik wil graag een mix maken van Nick Drake en Josh Ritter. Nick Drake is erg mineur en maakt veel gebruik van strijkers en Josh Ritter is juist weer wat meer majeur en maakt veel gebruik van bijvoorbeeld Hammondorgel. Op mijn album zou ik ook graag een aantal liedjes met alleen zang en akoestische gitaar met daarnaast nummers met een uitgebreider instrumentarium. Ik wil wel uitkijken dat ik niet de hele kermis te voorschijn ga halen en dat het ten koste gaat van het pure.”

Uiteindelijk zal Tim ook gaan optreden met zijn nieuwe repertoire. “Dat zal wel een hele andere hoek worden dan de afgelopen tien jaar. Het wordt een combi van optredens met band, maar ook kleinere optredens met alleen akoestische gitaar.” Hoe alles zich precies zal gaan vormgeven moet nog blijken. “Ik ben nu nog teveel met alleen akoestische gitaar en zang bezig, en heb nog niet de kans gehad om uit te zoeken wat voor instrumenten ik erbij wil gebruiken.”

De fotografen Eefje Lammers, Ron van Varik, Peisam Tsang en Raymond Nieuwenburg van 3VOOR12 Den Haag doken de archieven in en vonden een hoop foto's van tien jaar Di-rect. Hiernaast zie je een selectie.

Er zijn nog tien shows van ‘DI-RECT Doet Tommy’, waarvan de laatste zal zijn op vrijdag 10 april in het Oude Luxor Theater in Rotterdam. Wil je DI-RECT nog eenmaal bewonderen in de oude samenstelling heb je dus nog heel even de kans.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag