Limited optreden van Breath Taking Angels in De Paap Limited optreden van Breath Taking Angels in De Paap

Band breekt optreden tijdens tweede nummer af in muziekcafé

, Ron van Varik

Limited optreden van Breath Taking Angels in De Paap

Band breekt optreden tijdens tweede nummer af in muziekcafé

Ron van Varik ,

Over de limiter in de Paap is inmiddels al veel geschreven. Het apparaat beperkt het geluidsvolume van de optredende bands. Afgelopen dinsdag brak Breath Taking Angels het optreden af tijdens het tweede nummer, na herhaalde stroomuitval veroorzaakt door de limiter tijdens de Haags Pop Podium avond in muziekcafé De Paap.

Band breekt optreden tijdens tweede nummer af in muziekcafé

Over de limiter in de Paap is inmiddels al veel geschreven. Het apparaat beperkt het geluidsvolume van de optredende bands. Afgelopen dinsdag brak Breath Taking Angels het optreden af tijdens het tweede nummer, na herhaalde stroomuitval veroorzaakt door de limiter tijdens de Haags Pop Podium avond in muziekcafé De Paap.

Twee maal per maand organiseert de R.G. Ruijs stichting de Haags Pop Podium avond in café De Paap. Het muziekcafé heeft al veel bekende bands en artiesten op het podium gehad. De mogelijkheden om wat hardere bands te programmeren worden echter sterk beperkt door de geluidslimiter. Tijdens het optreden van Breath Taking Angels valt de stroom meerdere keren uit door toedoen van de begrenzer. Bij Peter Kennedy, de bassist van de band slaan de stoppen door en hij houdt het voor gezien. Het optreden wordt afgebroken.

De limiter in de Paap is geplaatst om geluidsoverlast voor directe omwonenden te voorkomen. Toch is het vreemd om woonhuizen dicht in de nabijheid van een poppodium te bouwen. Een limiter werkt eenvoudig. Het meet de geproduceerde decibellen op het podium gedurende een bepaalde periode en schakelt de spanning op het podium uit als de grenzen langdurig overschreden worden. Voor de buizenversterkers is een limiter killing. Het plotseling uitschakelen van de spanning van hete versterkerbuizen verkort de levensduur aanzienlijk. De begrenzer is geplaatst na klachten van omwonenden van het muziekcafé.

Als bands zich melden met heavy equipement is dit vragen om moeilijkheden. Het is immers lastiger om dergelijke apparatuur zacht af te stellen zodat de geluidsgrenzen snel overschreden worden. Veel ervaren muzikanten zijn echter gewend om met grote podiumversterkers te werken. Nieuwe bands maken regelmatig gebruik van de mogelijkheid om op de Haags Pop Podium avonden op te treden. Veel muziekliefhebbers komen naar deze avonden toe en een optreden in De Paap doet het nog steeds goed op de CV’s.

Toch weten steeds meer muziekliefhebbers het gereduceerde volume van bands te waarderen. Zij komen niet meer met sufgebeukte trommelvliezen en een piep in de oren naar buiten na een avondje muziek luisteren. De  kwaliteit van de muziek wordt over het algemeen beter ervaren als het de pijngrens niet passeert. Ook is een goed gesprek aan de bar beter mogelijk.

Over de limiter in de Paap is het laatste woord nog niet geschreven. Hij beperkt de speelmogelijkheden van bepaalde bands in het café en daarmee ook de variëteit aan muziek en bezoekers. Breath Taking Angels ondervond dit dinsdag aan de lijve. Volgende keer toch maar een klein geluidssetje meenemen of gewoon als band de Paap mijden als er geknald moet worden.

Ondanks de problemen met de limiter blijft Gerard van den IJssel, organisator van de Haags Pop Podium avonden, positief over de avonden in De Paap. “Natuurlijk baal ik ook van de limiter, maar het is nog steeds beter dan wanneer De Paap moet sluiten vanwege de klachten over geluidsoverlast. Gelukkig gaat het bijna altijd goed. Dit seizoen was het bij Breath Taking Angels de eerste keer dat de stroom werd uitgeschakeld tijdens een Haags Pop Podium Avond, bij alle andere bands gaat het prima. Vanaf het moment dat de lamp van de limiter gaat knipperen heb je als band een minuut de tijd om wat aan het harde geluid te doen. Als je dat niet doet, valt de stroom uit. Als vervolgens bij het volgende nummer na een minuut te hard spelen de stroom weer uit gaat, heb je dat volgens mij als muzikanten toch echt voor een groot deel aan jezelf te danken. Hoe lullig het ook is, dat is wel wat er gebeurd is."

Er zijn ook bijna geen bands die niet meer in De Paap willen spelen. "Er is een klein aantal bands dat zo hard wil spelen, dat ze niet meer in De Paap kunnen. Zoals The Deaf en Parkway Avenue. Maar verder ken ik geen bands die vanwege de limiter niet zouden willen optreden. Voor de R.G. Ruijs Stichting is het in ieder geval absoluut geen reden om te denken over stoppen met de Haags Pop Podium Avonden in De Paap. We zijn daar al acht jaar welkom, dat laat ik niet verpesten door een knipperende bouwlamp."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag