Finalisten X-Vektor bekend

Zes acts door naar ZXZW en TodaysArt

Henk Koolen | Foto’s: Jan Borchers ,

De X-vektor heeft zijn eerste traject er opzitten. Drie avonden op pad met het State-X New Forms team waar zij twaalf acts hebben zien optreden dit op drie locaties in Den Haag, Delft en Rotterdam. Op de avonden zelf viel al meteen op dat er veel nieuw talent tussen de acts zaten en de jury viel dan ook van de ene verbazing in de andere. Zeker wat betreft de kwaliteit, want die was uitstekend. Henk Koolen maakte voor 3VOOR12 Den Haag een sfeerverslag.

Zes acts door naar ZXZW en TodaysArt

De X-vektor heeft zijn eerste traject er opzitten. Drie avonden op pad met het State-X New Forms team waar zij twaalf acts hebben zien optreden dit op drie locaties in Den Haag, Delft en Rotterdam. Er kan worden geconcludeerd dat het een groot succes was met  enthousiaste artiesten en locaties die er alles aan deden om het sfeertje compleet te maken. Op de avonden zelf viel al meteen op dat er veel nieuw talent tussen de acts zaten en de jury  (Jan, Henk en Martijn) viel dan ook van de ene verbazing in de andere. Zeker wat betreft de kwaliteit, want die was uitstekend. Henk Koolen maakte voor 3VOOR12 Den Haag een sfeerverslag.

Ondanks het veel te goede weer viel de publieksopkomst over het weekeinde zeker niet tegen, maar de artistieke kwaliteit van de twaalf geselecteerde acts is echter dusdanig dat drie uitverkochte huizen niet zouden misstaan. De aftrap in Bazart met een zeer intense en emotionele Julian Franky is direct al legendarisch en roept herinneringen op aan performances van Ian Curtis, Shane MacGowan en Jim Morrison, waarna de diepe klanken van MiaMia langzaam doordringen tot het epicentrum van je hersenstam. MB:Glitchcore doet het op zijn Squarepushers met funky bass over stuiterelektronica, terwijl Boom Boom du Terre een mislukte wereldrecordpoging snoeren aansluiten laat volgen door een vette op hiphop-breaks geïnspireerde set met casiogeluiden.

Worm in Rotterdam krijgt vier bands te verwerken met de Mogwai-achtige drones van Fragments of Duration als eerste hoogtepunt. Piaz laat inventieve Durutti Column gitaarloops ondersteunen door een ultrastrakke ritmesectie. Pas daarna is er eindelijk een zangstem te horen bij de novelty-act à la zZz of bIS van Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte. De avond wordt afgesloten door Firetime die zowel zeer negatieve als zeer positieve reacties uitlokken met hun ultracomplexe progrock, waarin voor de menselijke stem weer geen plaats was.

Het weekend eindigt voor ons zoals dat ooit voor Willem van Oranje eindigde, namelijk in Delft. De band Suvorov heeft er een reis uit Hengelo met Hammond-orgel (dat twintig seconden gebruikt wordt) voor over om te spelen in de Koornbeurs. Dat doen ze met verve in de beste traditie van Mono en Fear Falls Burning. Het optreden van Machinist (met Fragments Of Duration-gitarist Zeno van de Broek) houdt het midden tussen een performance en een concert. Het met nepsnorren getooide duo schenkt zichzelf  nog eens een lekker glaasje wijn in om vervolgens het publiek volledig te verbluffen met prachtige soundscapes. DB-eat uit Delft speelt een thuiswedstrijd en dat betaalt zich uit in een goed gevulde dansvloer die hem zijn slome begintrack meteen vergeeft. Afsluiter NoizBoiz doet het inmiddels goed in den lande en dat willen ze weten ook. Ondanks de vette beats kunnen ze niet de indruk wegnemen dat ze de X-Vektor beschouwen als een hinderlijke tussenstop op weg naar de wereldroem.

Dat was het: een uitputtend weekend on the road in Zuid-Holland waar ik nog met veel plezier aan zal terug denken. Via de avonden afgelopen weekend in Bazart (Den Haag), Worm (Rotterdam) en Koornbeurs (Delft) zijn de zes volgende deelnemers van X-Vektor het volgende traject binnen gestapt:
- Boom Boom du Terre (www.myspace.com/boomboomduterre)
- Firetime (
www.myspace.com/firetimespace)
- Machinist (
www.myspace.com/machinistdrone)
- MB:Glitchcore (
www.myspace.com/mbglitchcore)
- MiaMia (
www.last.fm/music/miamia)
- Piaz (
www.myspace.com/piazmusic)

Deze zes acts worden onderverdeeld tussen TodaysArt (Den Haag) op 25 en 26 september en Incubate voorheen ZXZW (Tilburg) op 20 september, en komen er uiteindelijk twee acts op State-X New Forms te staan, op 11 en 12 december in het Paard van Troje. Naast een plek op het festival krijgt de meest elektronische act 500 singles via het Haagse Antilounge label uitgereikt en de beste band krijgt 500 singles via het Haagse Tegel Records label. Ook krijgen de acts een workshop met een andere muzikant aangeboden.