Tweede workshopdag House of Rock in het Koorenhuis Tweede workshopdag House of Rock in het Koorenhuis

Hoe schrijf je een goed liedje?

, Remco van der Ham

Tweede workshopdag House of Rock in het Koorenhuis

Hoe schrijf je een goed liedje?

Remco van der Ham ,

House of Rock, de popafdeling van het Koorenhuis, organiseerde zaterdag 31 januari een tweede workshopdag waar, na eerder een dag van de bas te hebben gehouden, de song centraal stond. Spike van Zoest (Di-rect), Arie Spaans (Suburbs), Camiel Meiresonne (All Missing Pieces) en Rene van der Zee (Cooper) probeerden uit te leggen hoe je nou eigenlijk een goed liedjes schrijft…

Hoe schrijf je een goed liedje?

House of Rock, de popafdeling van het Koorenhuis, organiseerde zaterdag 31 januari een tweede workshopdag waar, na eerder een dag van de bas te hebben gehouden, de song centraal stond. Spike van Zoest (Di-rect), Arie Spaans (Suburbs), Camiel Meiresonne (All Missing Pieces) en Rene van der Zee (Cooper) probeerden uit te leggen hoe je nou eigenlijk een goed liedjes schrijft…

En daar heb je al meteen het probleem, ‘probeerden’ uit te leggen. Want hoe leg je dat in vredesnaam uit? Er zijn geen regels voor en een liedje komt vaak gewoon ineens in je op. Dat is ook eigenlijk de conclusie van de dag waar alle vier de workshopleiders het mee eens zijn. Wat dat betreft was het ook jammer dat er vier mensen waren met eigenlijk dezelfde workshop. Toch worden er wel wat goede tips gegeven. Schrijf je liedjes in een omgeving waarin jij je prettig voelt. Zo schrijft Spike zijn liedjes alleen op zijn kamer en Rene in de douche.

Probeer ook niet de meest voor de hand liggende akkoordprogressies te volgen, want dat er veel liedjes met dezelfde akkoorden zijn bewees het filmpje met 36 liedjes over 4 dezelfde akkoorden wel. Dit filmpje was de afgelopen weken overal op internet te vinden. Maar de mooiste tip van vandaag komt toch wel van Rene van der Zee: ‘Zorg dat je zodanig achter je eigen songs staat, dat als je niet in jouw band had gespeeld, het je favoriete band zou zijn’. Oftewel, schrijf vooral wat je zelf tof vindt, en niet wat je denkt dat anderen tof zullen vinden.

De workshopdagen van House of Rock zijn een goed initiatief, maar over de invulling van de onderwerpen kan nog wel iets beter worden nagedacht. Misschien meerdere onderwerpen op één dag, of zorgen dat de verschillende workshopleiders elk een andere inslag hebben op een bepaald onderwerp. Ook zijn de workshops tot nu toe vooral gericht op het muzikale deel van het muzikant zijn, maar wat coaching in het zakelijke gedeelte kan bij veel bands en muzikanten ook geen kwaad. Bijvoorbeeld ‘hoe vul ik een gageverklaring in’ of ‘hoe schrijf ik een goede biografie’. Het is maar een idee. Volgende maand is er weer een nieuwe editie van House of Rock. Houd voor de datum de MySpace van House of Rock in de gaten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag