The Socks: een nieuwe formatie met een andere sound The Socks: een nieuwe formatie met een andere sound

“We zijn veel kritischer geworden”

, Julie Hauber

The Socks: een nieuwe formatie met een andere sound

“We zijn veel kritischer geworden”

Julie Hauber ,

Aanstaande zaterdag vindt de ‘Valérie’s Valentine Release Party’ plaats in de Supermarkt. De meidenband The Socks treedt dan voor het eerst op met hun nieuwe zangeres; Valérie Scheffer. Sinds anderhalve maand zijn de meiden al druk bezig met voorbereidingen treffen voor de grote primeur en ze zijn daarnaast ook geselecteerd voor de voorrondes van de Grote Prijs van Zuid-Holland.

“We zijn veel kritischer geworden”

Aanstaande zaterdag vindt de ‘Valérie’s Valentine Release Party’ plaats in de Supermarkt. De meidenband The Socks treedt dan voor het eerst op met hun nieuwe zangeres; Valérie Scheffer. Sinds anderhalve maand zijn de meiden al druk bezig met voorbereidingen treffen voor de grote primeur en ze zijn daarnaast ook geselecteerd voor de voorrondes van de Grote Prijs van Zuid-Holland. “We duiken met de band bijna de hele week de oefenruimte in en we spelen tot we erbij neervallen. Het is een nieuwe formatie met een andere sound maar we voelen ons wel echt zelfverzekerd over deze set.”

Twee maanden geleden werd bekend gemaakt dat Loan de Ruiter The Socks heeft verlaten en dat Valérie haar gaat opvolgen. In de oude formatie wist de band onder andere in Ahoy te spelen en in de finale van de Koninginnenach Bandverkiezing te staan. Toch leek het gemakkelijk om de knoop door te hakken: “Het lukte Loan niet meer om The Socks te combineren met haar studie en wij remden haar met de band heel erg bij wat ze moest doen aan schoolwerk. Toen wij op het punt stonden om haar te vertellen dat dit niet langer zo door kon gaan, gaf zij ook aan dat ze het niet meer zag zitten” vertelt drumster Lix. “We hebben onze optredens afgemaakt en Loan is bij ons gebleven tot we beschikten over een nieuwe zangeres. Het is allemaal vlekkeloos verlopen en we zijn er met z’n vieren heel simpel uitgekomen: Loan gaat haar ding doen en wij blijven ons ding doen.”

Marjolein, Marleen en Lix begonnen met het zoeken naar een nieuwe zangeres en Bandcoach Rick Roomer tipte Valérie uiteindelijk bij The Socks. “Rick vertelde ons over Valérie waarbij hij heel duidelijk zei dat als wij niet voor haar zouden gaan,  hij haar zelf wel wou hebben. We waren toen al geïnteresseerd.” Valérie kwam naar de oefenruimte en speelde drie zelf uitgekozen nummers. Dit bleken nummers te zijn van bands waar iedereen van The Socks veel mee had. “Liedje na liedje werden onze ogen groter van verbazing en dachten we alleen maar: ‘huh, hoe kan ze dit weten?” Bij het zoeken naar de nieuwe zangeres was het een pre dat de zangeres ook nog een ander instrument bespeelde. Bassiste Marjolein vertelt met een glimlach van oor tot oor dat Valérie ook nog toetsen en een extra gitaar toevoegt aan de nieuwe formatie: “Toen we erachter kwamen dat Valérie beide instrumenten bespeelt was het al ‘Vet! Laat maar komen!’ Vervolgens keken we op internet filmpjes en haar stem was fantastisch.” De meiden zijn het er over eens dat de keuze toen eigenlijk al was gemaakt en dat alles er naar uit wees dat Valérie de nieuwe frontvrouw moest worden.

Voor de band begon een proces dat leidde tot het schrijven van nieuw materiaal en het ontwikkelen van nieuwe vriendschappen. Het viertal ziet elkaar bijna elke dag en oefent keihard voor de geplande optredens. “Ik zie mijn zusje nog maar amper” zegt Valérie. “Ik ben vaker bij mijn nieuwe band.” De meiden geven aan dat ondanks dat ze wakker worden en gaan slapen met The Socks, er nog geen onderlinge irritaties zijn. In anderhalve maand tijd zijn de vier echte vriendinnen geworden en hebben ze nieuw materieel gecomponeerd en een paar nummers herschreven. Hierbij ging bijvoorbeeld het bekendste nummer ‘Trouble’ verloren. Valérie is van mening dat je nog maar weinig zult herkennen van de oude set. “We spelen nog de nummers ‘Move on,’ Last holiday,’ ‘Crystal moon’ en ‘Fool’s paradise.’ Die laatste is bijvoorbeeld echt verandert. Het is een nieuw nummer geworden met een nieuwe zanglijn. Ik ben geen vervanger van Loan maar ik heb mijn eigen nieuwe inbreng.”

The Socks zijn druk met repeteren voor hun ‘Valérie’s Valentine Release Party’ maar er moet ook nog veel actie ondernomen worden als het gaat om de promotie en de aankleding. Het wordt een valentijnfeest inclusief ballonnen, kaarsen, rozen en muziek. De meiden krijgen dan ook hulp van buitenaf. ‘‘Rene Bom is heel hard bezig voor ons. Die gozer gelooft heilig in ons, zo ontzettend tof. Daar hebben we ook echt heel veel aan en we zijn hem erg dankbaar.” Hetzelfde geldt voor de mensen van Ready To Play, Sven Figee en Roland Dirkse van Marmelade Music en de ouders van de bandleden. Toch voelt Valérie zich niet onder druk staan:  “Het is dan wel mijn primeur maar het is een optreden van ons allemaal, niet van mij alleen. We zijn echt al goed bezig voor de veertiende. Het is een nieuwe formatie met een andere sound maar we voelen ons wel echt zelfverzekerd over deze set.” Marjolein bevestigt dit:  “Als het publiek de oude Socks gehoord heeft en nu de nieuwe formatie gaat horen, zal opgemerkt worden dat de nummers instrumentaal gezien veel beter in elkaar zitten. Daarnaast is het minder chaotisch en veel zelfverzekerder. De sfeer is relaxter en er is echt over nagedacht. We zijn veel kritischer geworden.”

Het optreden van The Socks wordt geopend met een optreden van Levi Silvanie en begint om 21.00u in de Supermarkt op de Grote Markt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag