Routineuze UK Subs bouwen punkfeest in Bazart Routineuze UK Subs bouwen punkfeest in Bazart

Al meer dan 3000 shows op hun naam

, Rob Vondracek

Routineuze UK Subs bouwen punkfeest in Bazart

Al meer dan 3000 shows op hun naam

Rob Vondracek ,

De Britse oerpunkers van de UK Subs uit Londen struinen sinds 1979 podia over de hele wereld af om hun vuige punkrock boodschap te verkondigen. En dat met frontman Charlie Harper die inmiddels de respectabele leeftijd van 64 heeft bereikt. Op donderdag 19 februari stonden ze in Bazart.

Al meer dan 3000 shows op hun naam

De Britse oerpunkers van de UK Subs uit Londen struinen sinds 1979 podia over de hele wereld af om hun vuige punkrock boodschap  te verkondigen. En dat met frontman Charlie Harper die inmiddels de respectabele leeftijd van 64 heeft bereikt. Op donderdag 19 februari stonden ze in Bazart.

In Bazart is de oorspronkelijke gitarist Nicky Garrat ook van de partij. En die zal ook ergens eind vijftig zijn. Bijgestaan door een jongere drummer, Jamie Oliver (niet die kok) en bassist Alvin Gibbs. Traditioneel begint de set met een Ierse folkdeun en dan gelijk hup, gitaar, bas en drum, het nummer ´C.I.D.´. En wat hakt dat er lekker in! De ene Subs klassieker na de andere wordt de zaal in geslingerd. De band speelt als een geoliede machine. Harper staat ietwat stijfjes zijn mannetje. Garrart springt levendig het podium over.

Maar het is niet gênant of raar.  Hij ziet er best wel cool maar ook wel aandoenlijk uit. Die oerpunker met geblondeerd haar, die steeds beter in de set komt. Het respect voor deze ´diehards´ is voelbaar. Er ontstaat al rap een gezellige pit waar oudere generatie punks met jongere punks de oerrituelen in de vorm van een stevige pogo uitvoeren. Het gaat er redelijk heftig aan toe. Men springt af en toe op het podium, maar er valt geen onvertogen woord of gebaar te bespeuren.

Nummers van albums als ´C.I.D.´, ´Another Kind Of Blues´, ´Endangered Species´, ´Brand New Age´, ´Diminished Responsability´ en vele anderen worden in rap tempo gespeeld. Punkhits als ´Warhead´ en ´Emotional blackmail´ worden luidkeels nageschreeuwd. Het lekker gevulde Bazart met het lage podium is een goede setting voor deze band die met zichtbaar plezier de set er doorheen raust. Na twee toegiften, waarbij Harper tussendoor naast het podium wel even moet bijkomen, en het nummer ´Down on the farm´ een hoogtepunt is (dit nummer klinkt gek genoeg totaal niet gedateerd), houden de Subs het voor gezien.

Na afloop hebben de bandleden nog tijd over om te kletsen met fans en liefhebbers. Uw recensent toogde met een oude live LP uit 1980 naar Garrat en Harper om deze te laten signeren. Dit verzoek werd zeer vriendelijk ingewilligd. Garrat wist te melden dat hij en Harper meer dan 3000 shows hebben gedaan en dat ze soms echt niet meer weten waar ze zijn en van de meeste optredens niets meer kunnen herinneren. Alleen als een flinke brand, rellen of andere calamiteiten hadden plaatsvonden. Wat een manier om oud te worden!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag