Oud-lid The Velvet Underground naar Den Haag Oud-lid The Velvet Underground naar Den Haag

Elfde editie Dag In De Branding op zaterdag 14 maart

, Redactie 3VOOR12 Den Haag

Oud-lid The Velvet Underground naar Den Haag

Elfde editie Dag In De Branding op zaterdag 14 maart

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

De Britse muzikant John Cale, één van de oud- leden van The Velvet Underground, komt op zaterdag 14 maart naar Den Haag voor een optreden in het Paard van Troje tijdens de elfde editie van Dag In De Branding. Het festival wordt op vier verschillende locaties gehouden en opent met een gratis toegankelijk concert op de Grote Markt.

Elfde editie Dag In De Branding op zaterdag 14 maart

De Britse muzikant John Cale, één van de oud- leden van The Velvet Underground, komt op zaterdag 14 maart naar Den Haag voor een optreden in het Paard van Troje tijdens de elfde editie van Dag In De Branding. Het festival wordt op vier verschillende locaties gehouden en opent met een gratis toegankelijk concert op de Grote Markt.

Naast de Grote Markt zijn er ook optredens in het Theater aan het Spui, KORZO5HOOG en het Paard van Troje. Het programma begint met het gratis concert van de jonge pianist Bobby Mitchell op de Grote Markt. Hij zal daar het stuk ‘The people united will never be defeated’ van Frederic Rzewski spelen. Hiermee wil Dag In De Branding een eer bewijzen aan de legendarische uitvoering door Rzewski zelf aan het Koninklijk Conservatorium tijdens een van de meiconcerten ergens in de jaren '70. Het stuk heeft nog niets aan kracht ingeboet en zal een grote groep mensen aanspreken, zelfs de muzikale leek.

Het programma vervolgt in het Theater aan het Spui waar studenten van de Ligeti Academy een programma spelen met drie wereldpremières van componisten van de jongste generatie. De Ligeti Academy is een initiatief van het Asko | Schönberg, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. Studenten kunnen zich bij deze Academy specialiseren in de uitvoeringspraktijk van hedendaagse muziek. Op 14 maart zullen de studenten werken uitvoeren van jonge componisten die ook aan de Ligeti Academy deelnemen: Rodrigo Tason, Diego Soifer en Abel Paul. Tevens staan werken van Feldman en Castiglioni op het programma.

Aansluitend presenteert het Korzo Theater de muziektheatervoorstelling ‘Are you our daughter?’ van Nicoleta Chatzopoulou (compositie) en Lotte de Beer (regie). Zij werkten voor het eerst samen op uitnodiging van Korzo Muziekproducties voor het programma MiXed! (2007). Zij creëerden toen het muziektheaterstuk Clara S. In 2008 nodigde Korzo het duo opnieuw uit voor een samenwerking, met als resultaat Are you our daughter?, een nieuwe voorstelling gebaseerd op Shakespeare's King Lear, zijn grootste tragedie.

Het festival sluit af met drie programmaonderdelen in de grote zaal van het Paard van Troje. Allereerst presenteren Ensemble Klang en Trio Scordatura een bijzonder programma rond de Amerikaanse componist Phill Niblock. Op 75 jarige leeftijd is Niblock nog steeds van grote invloed op een nieuwe generatie musici in de experimentele rock en noise. Niblocks muziek is minimalistisch, microtonaal, rijk geschakeerd en vooral luid. Zijn stukken ontwikkelen zich vanuit een enkele noot, of twee, of een akkoord. Minimieme verschuivingen kleuren de muziek, die lang lijkt stil te staan maar in feite continu in beweging is. Vanavond zullen er vier recente werken worden uitgevoerd. Het concert wordt aangevuld met filmbeelden uit Niblocks serie The Movement of People Working - een multimedia event dat je niet mag missen.

Aansluitend presenteert het Paard van Troje John Cale, de vernieuwer van een vorige generatie. John Cale (1942) is een Brits muzikant, songschrijver en producer. Zijn werk valt grotendeels onder de noemer (alternatieve) rock, hoewel hij een klassieke vorming genoot. Hij was een van de leden van The Velvet Underground eind jaren '60. Net als Phill Niblock heeft ook John Cale naam gemaakt in het New Yorkse avantgarde klimaat. Cale heeft zich met zijn producties voor onder meer Stooges, Patti Smith en Modern Lovers opgeworpen als de godfather van de Amerikaanse indie-rock, die inmiddels natuurlijk duizenden bands groot is en in Vic Chesnutt één van de interessantste vertegenwoordigers kent. Meer dan geweldig dus dat Vic Chesnutt en Elf Power deze elfde editie van Dag In De Branding besluiten. Chesnutt maakte al eerder indruk op Crossing Border 2007.

Tijdschema DIDB:
15.00 uur Grote Markt: Bobby Mitchell
16.30 uur Theater aan het Spui: Ligeti Academy
19.00 uur KORZO 5HOOG: Double MiXed
21.00 uur Paard van Troje (grote zaal): Ensemble Klang, Trio Scordatura en Phill Niblock
22.30 uur Paard van Troje (grote zaal): John Cale
24.00 uur Paard van Troje (grote zaal): Vic Chesnutt & Elf Power

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag