Martijn Verlinden kijkt alweer verder naar Antilounge 7

“Antilounge 6 is toegankelijker dan de vorige edities”

Cok Jouvenaar ,

Op zaterdagavond 21 februari wordt de compilatie-cd Antilounge 6 gepresenteerd in de Bazart. Ondertussen een vaste traditie; in het eerste kwartaal maakt Den Haag weer kennis met de nieuwe lichting elektronische muziek. 3VOOR12 Den Haag en Antilounge gaan vanaf de eerste editie hand in hand en zoals gebruikelijk praten wij met initiatiefnemer en opper-Antilounger Martijn Verlinden over deze Antilounge editie en de nieuwe plannen.

“Antilounge 6 is toegankelijker dan de vorige edities”

Op zaterdagavond 21 februari wordt de compilatie-cd Antilounge 6 gepresenteerd in de Bazart. Ondertussen een vaste traditie; in het eerste kwartaal maakt Den Haag weer kennis met de nieuwe lichting elektronische muziek. 3VOOR12 Den Haag en Antilounge gaan vanaf de eerste editie hand in hand en zoals gebruikelijk praten wij met initiatiefnemer en opper-Antilounger Martijn Verlinden over deze Antilounge editie en de nieuwe plannen.

Martijn Verlinden aka Gallus aka DJ Kipkillah is enorm trots op Antilounge 6 en valt gelijk met de deur in huis; “Deze is toegankelijker, rustiger, maar ook wat duisterder.” Eigenlijk wilde hij na nummer 5 stoppen; “ ‘Nu is het mooi geweest’, dacht ik, 5 is een mooi getal en het is erg veel werk. Maar acts lieten mij tracks horen waarvan ik dacht ‘dit moeten de mensen horen’ en ik werd bestookt met de vraag ‘Mag ik op de Antilounge cd’. Daarom toch weer een Antilounge. En het is goed om te kijken waar wij in Den Haag mee bezig zijn.” De voorbereiding kosten Martijn veel tijd. In juli start de inschrijving en eind november moet de definitieve versie klaar zijn, “Het is hierdoor een momentopname van najaar 2008, wat wij begin 2009 presenteren. Door productietijd is het eerder een tijdsbeeld dan actueel.”

Vorig jaar was het genre dubstep hot, dit jaar meer glitch en is er een nieuwe vorm van breakbeat ontstaan. “Het is meer een mengeling geworden, het evolueert. De drum ‘n bass is ook terug, maar in een andere vorm.” Op deze editie een oude bekende; Elektrovolt. “Die jongen maakt te gekke muziek. Ik wilde hem graag terughoren.” Elektrovolt is één van de live-acts tijdens de releaseparty. “Alle veertien acts spelen in de Bazart, één act doet een dj-set, de rest een live-set. Het is de eerste keer dat elke act er speelt.” Dit keer ook twee dames aan het Antiloungefront, een primeurtje; “Voor 95% is het een mannenwereld, daarom is het goed dat er nu dames zijn, ‘Riven en Yukari Sawaki’. Er is een nieuwe generatie opgestaan. Tegenwoordig kan je via internet de programma’s downloaden en via een demo makkelijk zelf muziek maken. Echter is het een klein afzetgebied, maar het groeit wel. Naast Elektrovolt staan ook Charly & Gallus (dit keer met NoizBoiz) wederom op de cd. “Aangezien ik dit allemaal zelf organiseer vind ik dat ik op de cd mag staan.”

Antilounge wordt wel een beweging of genre genoemd en probeert, door middel van promotie en het versturen van cd’s, acts aan de man te brengen. “Ik denk dat hierdoor een act sneller geboekt wordt dan als deze zelf een demo stuurt. Als een artiest geboekt wordt of doorbreekt heb je het gevoel dat je een beetje meewerkt aan hun succes. Mooi voorbeeld is 2562 op Noorderslag.” Geld verdienen aan Antilounge gebeurt niet. “Ik werk lang genoeg in de muziek om te weten dat er geen geld te verdienen valt. Het overgrote deel van de cd’s worden verstuurd en weggeven bij de cd-presentatie. Bij Plato heb ik een 50/50 deal en in een jaar tijd verkopen wij er een stuk of 50 voor 5 euro. Zeg nou zelf, de cd-markt is ingestort, we moeten het echt hebben van reviews, interviews en boekingen. Het is mooi dat acts op Plein Open en State-X New Forms staan die eerst op een Antilounge cd hebben gestaan. Daar doe ik het voor!”

Nieuw is het artwork van Nils van Lingen. “Dit jaar heb ik niet gekozen voor een foto van Iris Uffen. Het moest echt eens anders. Het is ook belangrijk dat Antilounge 6 een op zichzelf staand iets is. Hierdoor wordt deze niet ondergesneeuwd met de rest van de cd’s. Dat is belangrijk voor de artiest. Ook de ontwerper kan alle kanten op en zit niet vast aan de vorige editie.”

Volgend jaar komt Antilounge 7 uit en volgens Martijn wordt het helemaal anders. “Zeven is mijn geluksgetal en daar wil ik wat mee doen, misschien een ‘best of’ of zoiets. Ik wil niet teveel erover vertellen, anders gaat er iemand met mijn idee vandoor. Het wordt bijzonder en niet zomaar weer een cd, want dat kennen wij ondertussen wel. Ik zit eraan te denken om audio te combineren met het visuele aspect. Maar volgend jaar ziet iedereen wat ik hiermee bedoel.”

Gratis naar presentatie Antilounge 6?
3VOOR12 Den Haag geeft 2x2 vrijkaarten weg voor de cd-presentatie van Antilounge 6 in Bazart op zaterdag 21 februari 2009. Stuur een mail naar info@3voor12denhaag.nl en onder de aanmeldingen worden de vrijkaarrten verloot. Daar krijg je dan natuurlijk ook de cd bij!

Antilounge 6 release presentatie
Zaterdag 21 februari 2008
Entree 5 euro (inclusief de cd Antilounge 6)