Column: ‘Rob & Roll’ (19) Column: ‘Rob & Roll’ (19)

Voorjaarsontwaken en de Haagse punkmaand

, Rob Vondracek

Column: ‘Rob & Roll’ (19)

Voorjaarsontwaken en de Haagse punkmaand

Rob Vondracek ,

Ik kan niet meer wachten. Ik ben de kou zat. Twee maanden vorst is wel genoeg. Maar de ochtenden worden al lichter en ik kom overdag niet meer in het donker thuis. Het voorjaarsontwaken staat voor de deur. Ik wil zon, zee, bier en grasvelden vol bands! Het verlangen naar nieuw leven, nieuwe geluiden. De lentekriebels dienen zich al aan. Tijd om Le Sacre du Printemps (van Igor Stravinsky) weer eens keihard te draaien!

Voorjaarsontwaken en de Haagse punkmaand

Ik kan niet meer wachten. Ik ben de kou zat. Twee maanden vorst is wel genoeg. Maar de ochtenden worden al lichter en ik kom overdag niet meer in het donker thuis.  Het voorjaarsontwaken staat voor de deur. Ik wil zon, zee, bier en grasvelden vol bands! Het verlangen naar nieuw leven, nieuwe geluiden. De lentekriebels dienen zich al aan. Tijd om Le Sacre du Printemps (van Igor Stravinsky)  weer eens keihard te draaien!

Zo breekt ook de lente aan in onze mooie Haagse popscene, waar het werkelijk gonst van de activiteiten. De festivalorganisatoren smeden hun plannen voor het seizoen. Bands werken hard aan hun demo's om deze op tijd voor het voetlicht te kunnen werpen. De inschrijvingen voor de meeste bandwedstrijden zijn gestart. Allemaal in voorbereiding van het nieuwe seizoen. Ik kan zelf niet wachten. Ik ben echt benieuwd wat de komende lichting gaat opleveren. Voor de muzikanten en bands heb ik nog wel een paar tips, doe er je voordeel mee, of niet. Zorg dat je een strak geüpdate MySpace en Hyves hebt, met daarop de meest recente songs.

Stuur je, uiteraard goed verzorgde, demo toch op en dan op naam van de programmeur van het desbetreffende festival, podium of organisatie. En stuur dan gelijktijdig een goed promomail, die niet op spam lijkt, met een goed overzicht van je websites, correspondentieadres en telefoon (bij voorkeur 06). Er zijn nog bands die moeilijk bereikbaar zijn en daardoor optredens kunnen mislopen. Zorg dat je bio op je website makkelijk te gebruiken is, bijvoorbeeld in een Word document. Hetzelfde geldt voor bandfoto’s (perspakket) in de juiste formaten, dus voor webgebruik (klein) en afdrukken (groot). Zorg voor een goede technische rider, stageplan met complete priklijst, en volledige bezetting. Het kan geen kwaad een voorraad paspoortkopieën van alle bandleden en een ingevulde gageverklaring zelf digitaal paraat te hebben. Zorg voor een goede administratie, klinkt saai, maar uit mijn ervaring blijkt dat bands die hun spullen op orde hebben, vaker geboekt worden.

En dan het belangrijkste, de muziek; gebruik je beste, vlotste nummer als opener en zeker geen lange intro's. Laat je demo nooit saai worden. Gelijk boem, knallen! En natuurlijk, zorg voor goede muziek. Over smaak valt niet te twisten, maar het moet wel goed klinken. De voorkeur van de meeste programmeurs gaat toch uit naar origineel, vet, groovy, authentiek, hip, vlot, goede liedjes, goede sound en kekke uitstraling. Een bak herrie die zijn weerga niet kent doet het ook vaak goed. En vergeet de grotere festivals niet! Zoals Crossing Border, 5 Mei Festival, Parkpop, KoninginneNach, Plein Open e.d., die zoeken vaak voor speciale projecten jonge onbekende bands. Val op, maar dring je niet op! Op websites als de Haagse Popserver en de PopUnie vindt je complete festival- en podiaoverzichten.

Als je de zaakjes goed voor elkaar hebt, dan wordt je gewoon vaker geboekt, want programmeurs, boekers en organisatoren hebben het al druk genoeg en hebben zeker geen tijd voor gezeik en gezoek. Je kunt natuurlijk schijt hebben aan dit alles, “playing hard to get” is alleen effectief als je geniale muziek maakt! Maar desalniettemin, succes!

En dan is februari bij deze uitgeroepen tot Haagse punkmaand! Want op 12 februari staan de legendarisch Buzzcocks in het Paard. De oerpunkband uit de UK, die ook wisten hoe je perfecte liedjes moest schrijven. En ze gaan de eerste twee platen integraal spelen. Als je van old school punk houdt dan is dat een concert dat je niet mag missen. En dan is het vervolgens op 19 februari raak in Bazart, waar de eveneens legendarische Engelse punkband The UK Subs gaat optreden. En dat ook in de bijna originele bezetting met de onverwoestbare zanger Charlie Harper, die overigens de zestig gepasseerd is, en nog steeds over de hele wereld jeugdhonken en punkclubs af struint. Bejaardenpunk uit de oude doos, maar ze rocken nog als de beste. Dat bleek twee jaar geleden toen ze optraden in Bazart. In ieder geval zeker niet zo'n aanfluiting als het Sex Pistols optreden tijdens de afgelopen Lowlands, dat was legendarisch gênant. Old rockers never die, maar Johnny Rotten, mmm, die onuitstaanbare klier, in gedrag nog een punker, maar muzikaal een ramp, maar was dat eigenlijk niet de bedoeling van punk?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag